fbpx
Teema

Hyvin pakattu puku säilyy matkalaukussa sileänä perille saakka - katso video

Pakkaamisessa on tärkeintä jättää turhat tavarat pois. Se mitä otetaan mukaan, pakataan huolella. Näin neuvoo puvun kanssa matkustamaan tottunut Ilkka Haapalinna.

Eläkkeellä oleva meriupseeri, kauppatieteiden tohtori ja Kemijärven miesmarttojen puheenjohtaja varaa matkalle mukaan yhden kauluspaidan per päivä. Lisäksi illaksi otetaan yksi valkoinen paita.

– Jos matkakohteessa on pesula, sitä kannattaa käyttää. Silloin pärjää vähemmillä paidoilla. Pesulapalvelut ovat ulkomailla usein edullisia, Haapalinna sanoo.

Hänen kokemuksensa mukaan kolmen päivän reissusta selviää vielä lentokoneessa käsimatkatavaroilla. Matkustamoon otettavaan laukkuun mahtuu puku eli takki ja housut tai puolitoista pukua eli takki ja kahdet housut sekä kolme kauluspaitaa. Kun vaatteet pakataan oikein, ne eivät pääse rypistymään.

Pehmeään kassiin menevät vaatteet kääritään rullalle. Kovassa matkalaukussa vaatteet pysyvät parhaiten sileinä, kun ne viikataan.  Matkalaukkuun pakattavat puvun housut taitellaan ja laitetaan viikatun puvun takin lomaan. 

Oikea pakkaustekniikka on tärkeä, sillä matkalaukussa tai kassissa rypistynyttä paitaa ei saa sileäksi ilman silitysrautaa ja -lautaa. 

– Silittämättä siistiä paitaa ei ole keksittykään, Haapalinna sanoo.

Hätätilanteessa vaatteet voi silittää millä tahansa kovalla pinnalla, mutta silitysrautaa ei voi korvata. Kuumalla vedellä täytetty kattila ei kuumene riittävästi, että se saisi kangasta siliämään. Lisäksi kattilan pohja voi olla likainen ja tahrata vaatteen.

Perillä matkakohteessa vaatteet kannattaa heti ottaa pois matkalaukusta. Mitä lyhyemmän aikaa ne ovat pakattuna, sen parempi. Paidat ripustetaan henkariin ja puku henkariin tai pukutelineeseen. 

Jos puku on kaikesta huolimatta päässyt rypistymään, housut voi laittaa sängyn patjan alle prässiin. Takkia tai koko pukua voi myös yrittää saada siliämään kylpyhuoneessa. 

Puku nostetaan roikkumaan suihkukoppiin, ja suihkusta lasketaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Vesihöyry oikaisee rypyt. Vesi ei kuitenkaan saa suoraan kastella pukua.

Tämä temppu toimii lähinnä vain villakangaspukuihin, ja se on sangen epäekologinen tapa päästä rypyistä eroon, Haapalinna sanoo.

Menot