Teema

Hyvinvointivesiä markkinoidaan positiivisilla terveysvaikutuksilla, mutta onko niistä oikeasti hyötyä?

Tieteellistä näyttöä hyödyistä on toistaiseksi vain vähän, tutkija toteaa hyvinvointivesistä.

Niin kutsuttujen hyvinvointivesien myynti kasvaa koko ajan.

Hyvinvointivedellä tarkoitetaan juomaa, jossa veteen on lisätty kivennäisaineiden lisäksi esimerkiksi vitamiineja sekä erilaisia uutteita ja makuaineita. Juomia markkinoidaan positiivisilla terveysvaikutuksilla.

Mihin hyvinvointivesien oletettu vaikutus perustuu ja mitä hyötyä niiden juomisesta on, Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja, professori Seppo Salminen?

– Hyvinvointivoisiin lisätään usein kivennäisiä ja vitamiineja, joiden perusteella voidaan esittää terveysvaikutuksia. Samat vitamiinit saa monipuolisesta, suositusten mukaisesta ruokavaliosta ja yleensä vielä edullisemmin. Urheilusuorituksissa nestekorvauksessa voi apua isotonisista valmisteista, mutta useimmat ihmiset eivät tarvitse niitä.

– Keski-Euroopassa on perinteitä yrttivesien valmistamisessa. Siellä hyvinvointivesien valmistamisessa on usein käytetty terveelliseksi koettuja yrttejä.

– Ihminen tarvitsee nestettä 1–2 litraa päivässä. Kuuma sää, urheilu ja saunominen lisäävät veden tarvetta. Joillekin ihmisille hiilihapotettu vesi maistuu paremmin kuin tavallinen vesi.  

Voiko hyvinvointivesien juomisella olla haittavaikutuksia?

– Hyvinvointivesiin lisätään usein sokeria, joka on hampaille vaaraksi. Lisätty sokeri on toisaalta tarpeetonta suurimmalle osalle meistä.

Onko terveysvaikutuksista tutkimusnäyttöä?

– Suoranaista tutkimusnäyttöä on vain vähän. Tutkimuksissa on todettu, että kalsiumin lähteeksi voisi sopia runsaasti kalsiumia sisältävä kivennäisvesi, jos maito ei sovi ruokavalioon.

Kuka tai mikä keksi nimen hyvinvointivedet? Onko nimitys tutkijoiden vai juomatehtaiden keksimä?

– En tiedä varmasti, mutta olettaisin, että nimi on markkinointiviestinnän kehittämä. Muuten hyvinvointivesiä kutsuttaisiin kivennäisvesiksi tai vitamiinivesiksi.

Riku Lavia

Päivän lehti

25.5.2020