Teemajutut

Ihastu syksyiseen omenaklassikkoon

Kaikkien keikauskakkujen äiti tarte tatin valmistuu vähän vaivattomammin valmiista voitaikinasta.

Ranskalaisen keittiön klassikko valmistuu nyt kotimaisen sesongin omenista. Uunin lämmössä omena, sokeri ja voi sulautuvat herkuksi, jonka kruunaa vaniljajäätelö, -kastike tai lusikallinen ranskankermaa.

Käytä halkaisijaltaan noin 20 cm valurautapannua, johon voit suoraan koota tortun. Voit myös kaataa sokeri-voi-seoksen piirakkavuokaan ja koota tortun siihen.

Omenakeikauskakku

600 g kotimaisia, hapokkaita omenia
1 dl sokeria
50 g voita + hiukan voisulaa
250 g valmista voitaikinaa

Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Paahda sokeri valurautapannulla miedolla lämmöllä vaaleanruskeaksi. Sammuta liesi ja kuutioi mukaan kylmä voi. Sekoita, kunnes sokeri ja voi sulautuvat.

Painele omenalohkot pyöreä puoli alaspäin tiiviisti koko pannun alueelle. Voitele omenat voisulalla. Paita noin puoli tuntia 180 asteessa.

Kauli voitaikinalevystä kakulle kansi ja nosta se omenalohkojen päälle. Painele taikinan reunat hyvin sisälle, ja pistele ilma-aukkoja haarukalla. Paista vielä 40 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki. Varmista lastalla, että torttu irtoaa, ja kumoa kakku tarjoilulautaselle.

 

Tuoreimpia artikkeleita