Teema

Jaana Sippola päätti rakennuttaa kolmannen kotinsa yksin ja jakaa nyt oppinsa muille

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun haluaa rakennuttaa itselleen oman näköisen kodin, viihtyä mahdollisimman vähän rakennustyömaalla ja silti pysyä budjetissa? Seurasimme Jaana Sippolan kolmannen rakennusurakan loppuvaihetta ja kysyimme tunnelmat nyt, kun uudessa kodissa on asuttu jo tovi.
Jaana Sippola rakennutti itselleen ja tyttärelleen kodin Vuorekseen Tampereelle. Kun taloa on asuttu jo puoli vuotta, hän on yhä tyytyväinen ratkaisuunsa. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti

On kesäkuu 2018. Kolmas kerta toden sanoo.

Jaana Sippola rakensi kaksi edellistä omakotitaloaan itse kirvesmies-isänsä kanssa. Kaikki tehtiin itse, aivan kaikki.

Nyt valmistumassa on kolmas talo, jonka hän on rakennuttanut ulkopuolisilla.

– Tässä on ollut vähän erilainen fiilis tehdä ilman isää, vaikka jo silloin viimeksi 2001 sanoin, että kyllä minä vielä joskus vielä yhden teen.

Sippola myöntää, että yksin rakennuttamisessa on omat puolensa. Toisaalta ei ole ketään, kenen kanssa jakaa kokemukset, mutta eipähän myöskään tarvitse riidellä pintamateriaaleista.

– Nyt tästä tulee täysin minun ja tytön oma.

Lattioita peittävät suojapaperit, makuuhuone on tapetoimatta, vessasta puuttuu ovi, ja siirtymäportaat pienelle alatasolle puuttuvat. Pientä puuhaa on siis vielä edessä.

– Olen suunnitellut muuttavani juhannuksena, mutta ans kattoo nyt. Tässä on vielä pari vartin hommaa tulossa.

 

Kesäkuun helteissä 2018 Jaana Sippola odotti innokkaana muuttopäivää, joka osui kohdalle suunnitellusti juhannuksena. Kuva: LAURA TALVITIE;Laura Talvitie

 

Vaikeinta oli päättää ulkoväri

Sippolan talossa on 121 neliötä ja neljä makuuhuonetta, joista yhden kiinteistövälittäjänä työskentelevä Sippola aikoo pyhittää työhuoneekseen.

Pohjatyöt tehtiin joulukuussa 2017 ja runko tuli tammikuussa 2018. Paljon kuitenkin tapahtui jo syksyllä 2017.

– Itselleni tuli yllätyksenä se, kuinka hyvin talon suunnittelija pystyi tulkitsemaan ajatuksiani. Ensin ne olivat vain yksittäisiä sanoja ranskalaisilla viivoilla.

Kaikkein vaikeinta oli päättää, mitä haluaa: millainen hana, millaiset ulkovalot, mikä lattiamateriaali, mitkä kodinkoneet. Hän kertoo, että olisikin voinut käyttää enemmän aikaa projektiin valmistautumiseen.

– Välitin samaan aikaan ihmisille koteja, kun minun piti tehdä tärkeitä päätöksiä omaan kotiin liittyen. Kaikkein vaikeinta oli päättää talon ulkoväri.

Ammattinsa vuoksi Sippola myöntää ajatelleensa materiaalivalinnoissa ja pohjaratkaisuissa jälleenmyyntiarvoa, mutta myös sitä, kuinka hän itse istuu hämärtyvässä illassa viinilasi kädessä takkatulen äärellä.

Tekisitkö tämän vielä joskus uudestaan?

– Älä vielä kysy. Jo nyt voin sanoa, että tämä on ollut hauska matka ja kokemus muiden joukossa.

 

Rakennusvaiheessa Jaana Sippola fiilisteli moneen kertaan ajatusta itsestään nojatuolissa takan äärellä valmiissa kodissa. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti

 

“Joka kerta kotiin tullessa huokaan onnesta”

Tapaamme uudestaan tammikuussa 2019.Kun talossa on nyt asuttu puoli vuotta, ehkä Sippolalta jo uskaltaa kysyä kysymyksen uudestaan.

– Eteen ei tullut mitään niin pahaa, ettenkö tähän uudestaan ryhtyisi. Olo on kuin tovi synnytyksen jälkeen, seuraavaa vaan, Sippola naurahtaa.

Muutto onnistui juhannuksena, ja kesä meni pitkälti pihatöissä ja lasitetulla terassilla nautiskellen.

Lumihangen alta sitä ei nyt näe, mutta siirtonurmet ja asvaltit ovat paikoillaan. Sippolan tehtäväksi jäivät vain loput istutukset. Ensi kesänä tontille tulee pieni ulkosauna.

Sippola kertoo, että kodin sydämeksi on kasvanut keittiön ja olohuoneen muodostama kombo.

– Tässä se meidän elämä on. Kaikki toimii sairaan hyvin, ja kotiutuminen sujui kuin itsestään. Tavarat alkavat löytää paikkansa, ja joka kerta kotiin tullessa huokaan onnesta.

 

Viime tipassa asennettu viilennyslaite löysi paikkansa keittiöstä. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti

 

Kaikkea ei aina etukäteen huomaa

Kun Sippolalta kysyy vinkkejä samanlaiseen projektiin ryhtyville, neuvoo hän kilpailuttamaan avaimet käteen -palvelua tarjoavia yrityksiä ja tutkimaan pakettien toimitussisältöä, sillä niissä on eroja jonkin verran. Lisäksi on hyvä varata budjettiin pieni plussavara.

– Budjetin ylittyminen johtui itselläni siitä, että halusinkin muutaman ekstrajutun, jotka eivät kuuluneet peruspakettiin.

Ihan kaikkea ei myöskään suunnitellessa osaa aina ottaa huomioon. Hetken asumisen jälkeen Sippola on havainnut muutamia asioita, jotka olisi voinut tehdä toisinkin.

Yläkerran portaat lähtevät heti ulko-oven vierestä ylös, märille kengille ei oikein ole paikkaa eteisessä eikä ruokapöydän päällä ole lampunpistoketta.

– Viime kesänä asennettu maaviilennyslaite oli kova sana, mutta pyysin asennuttamaan sen niin viime tingassa, ettei sen sijoituspaikaksi jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin keittiö.

Yläkertaan viilennys ei siis tehoa, koska kylmä ei nouse ylös.

– Pieniä juttuja, mutta aika fakiiri pitäisi olla, että kaikki tajuaisi ottaa huomioon. Jospa seuraavaan sitten, Sippola hymyilee.

 

Yläkerran portaat lähtevät heti ulko-oven vierestä ylös, eikä märille kengille ole oikein tilaa. Kuva: LAURA TALVITIE;Laura Talvitie

 

Rakennuta tai tee itse

Ennen kuin teet rakentamis- tai rakennuttamispäätöksen:

Selvitä, millainen tontti on ja mitä rakennusmääräyksiä ja -rajoituksia sillä on.

Mieti realistisesti omat valmiutesi osallistua rakentamiseen. Onko sinulla siihen aikaa ja osaamista?

Laadi budjetti ja sen joustovara. Mitä säästät, jos teet jotain itse?

Rakennuttamisen peruskaava

Hanki tontti ja siihen kuuluvat sähkö-, lämpö- ja vesiliittymät.

Hanki maatyöt.

Valitse kohteelle työmaavalvoja ja pääsuunnittelija sekä asiakkaan edunvalvojat.

Talopakettivalmistaja tekee kohteen valmiiksi.

Käytössä usein kaksi tasoa: levypinta-taso, josta asiakas jatkaa tapetoiden ja lattiatöitä tehden tai muuttovalmis, joka sisältää kaiken karkeaan loppusiivouksen saakka.

Joillakin yrityksillä pakettiin kuuluu myös työmaasiivous ja tavaroiden vastaanotto.

Kipailuta ja vertaile

Käy talotehtaiden valmistaloesittelyissä.

Esitekuva ei kerro koko totuutta, ja esimerkiksi huonekorkeutta ei hahmota kuin tilassa.

Vertaile pakettiratkaisujen sisältöjä esimerkiksi työmaavalvojan kanssa.

 

“Joka kerta kotiin tullessa huokaan onnesta”, kertoo Jaana Sippola. Kuva: Ossi Ahola/Aamulehti

 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Pääsuunnittelijaan kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa. Tällöin projekti lähtee alusta alkaen oikein liikkeelle.

Kaikki lähtee aloituspalaverista. Käykää heti aluksi läpi, mitä budjetilla halutaan: talon koko ja kerrosluku. Näiden pohjalta suunnittelija pääsee aloittamaan oman osuutensa.

Suunnittelijan kanssa käydään tontilla, jossa käydään läpi asiakkaan haaveet ja toiveet ja se, mitä tontille saa ja voi rakentaa. Haaveita toteutetaan budjetin raameissa.

Suurin osa suunnitteluprojektista on teknistä tekemistä: viranomaisen kanssakäymistä, pääpiirustusten tekoa, rakennusluvan hakemista ja niin edelleen.

Suunnitteluaika vie muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, mutta suunnittelija on silti käytettävissä koko projektin ajan.

Lähteet: Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki, Evesa-Talojen suunnittelija Miia Korhonen