Teema

Joko keittiössä tuoksuu joulu?

Emma Iivanainen koristelee hentoja pipareita varmoin ottein. Lumihiutaleen muotoiset piparit saavat kauniin viimeistelyn sokerikuorrutteesta. Tamperelaisessa rintamamiestalossa tuoksuu jo joululta.

Kakkutaitaja tunnustaa olevansa jouluintoilija. Suomen suosituimpiin kuuluvaa Painted by cakes -leivontablogia kirjoittava Iivanainen on juuri julkaissut neljännen leivontakirjansa, joka keskittyy joululeivonnaisiin.

Iivanainen on tuttu leipuri vuoden 2013 Koko Suomi leipoo -ohjelmasta. Samana vuonna hänet valittiin myös Vuoden käsityöläiseksi.

– Valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2013 ja aloitin silloin myös kakkuyrittäjänä. Nyt pidän kursseja ja kirjoitan kahteen englantilaiseen kakkualan lehteen.

Lehdet ovat Wedding Cakes Magazine ja Cakes and Sugarcraft.

Kansainväliselle uralle Iivanainen päätyi Lontooseen suuntautuneella ideanhakumatkallaan osuessaan vahingossa start up -rekrytointitapahtumaan.

– Olin kiinnostunut siellä esillä olleista raha-aiheisista kakuista ja sainkin yllättäen kutsun englantilaisen kustantajan puheille, hän kertoo nauraen.

Piparkakut

70 kpl

 
2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl kardemummaa
250 g voita
2 kananmunaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
 
Mittaa kattilaan tumma siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos kiehahtaa. Lisää paloiteltu voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos suureen kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää kananmunat taikinaan yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan sekoittaen vain sen verran, että taikina on tasaista. Peitä kulho kelmulla ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kauli taikinaa ohueksi levyksi ja paina kuvioita piparkakkumuoteilla. Paista pipareita uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Vaaleat piparkakut

40 kpl

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
1 rkl maitoa
 
Koristeluun:
1 kananmunan valkuainen
3–4 dl tomusokeria
valkoisia nonparelleja
 
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen sähkövatkaimella vatkaten. Säästä valkuainen kuorrutetta varten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi.

Kääri taikina kelmuun ja siirrä se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Kauli taikina ohueksi levyksi suoraan leivinpaperin päällä. Ota piparkakkumuotilla kuvioita taikinasta. Irrota ylimääräinen taikina kuvioiden ympäriltä.

Paista piparkakkuja uunin keskitasolla 7–9 minuuttia riippuen piparkakkujen koosta. Anna piparkakkujen jäähtyä pellillä.

Piparkakkumuffinit

12 kpl

150 g voita
1 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
1 ½ tl leivinjauhetta
 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin.

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat seokseen yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista muffineita uunin keskitasolla noin 17 minuuttia. Testitikkuun saa vielä tarttua meheviä murusia. Varo paistamasta muffineita liian kuiviksi. Nosta valmiit muffinit heti jäähtymään pois kuumalta pelliltä.

Valkosuklaavaahto

3 dl vispikermaa
150 g valkosuklaata
 
Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää valkosuklaa kermavaahdon joukkoon sähkövatkaimella vatkaten.

Siirrä valkosuklaavaahto pursotinpussiin, jossa on suuri avoin tähtitylla.

Pursota kuorrutetta muffinien päälle.

Piparkakkusuklaajäätelö

8 annosta

4 dl vispikermaa
1 dl kondensoitua maitoa
4 rkl kaakaojauhetta
½ dl hienoksi rouhittua tummaa suklaata
1 dl murustettuja piparkakkuja
 
Koristelu:
3 piparkakkua
rouhittua tummaa suklaata
 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele joukkoon kondensoitu maito, kaakaojauhe, maitosuklaarouhe ja murustetut piparkakut.

Kaada jäätelö leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja asettele koristeeksi puolitettuja piparkakkuja ja rouhittua suklaata.

Pakasta vähintään neljä tuntia.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic