Teema

Jos haluat palata Roomaan, heitä euro Trevin lähteeseen

Kun aikaa on muutama päivä ja tavoitteena kiertää Rooman päänähtävyydet, varaa mukaan tukevat ja mukavat kävelykengät sekä vesipullo. Pullon voi täyttää ilmaiseksi raikkaalla hyvälaatuisella vedellä Rooman lukemattomista vesipisteistä.

Päiväretken aloituspisteeksi sopii hyvin Spagna-metroaseman Piazza di Spagna eli espanjalainen aukio, joka tunnetaan barokkityylisistä portaistaan.

Kävelymatkan päässä aukiolta on yhtenä Rooman symboleista tunnettu Trevin suihkulähde. Legendan mukaan kolikon lähteeseen heittämällä varmistaa paluunsa Roomaan.

Suihkulähteeseen heitetyt kolikot kerätään talteen ja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Vuodessa kolikoita kertyy lähes miljoona euroa.

Päivässä ehtii nähdä ainakin kaikille jumalille omistetun, lähes 2 000 vuotta vanhan Pantheonin, Piazza Navonan ja Piazza Venezian aukion etelälaidalla kohoavan Vittorio Emanuele II:n marmorimonumentin. Monumentti on saanut monia pilkkanimiä kuten hääkakku, Rooman tekohampaat tai Mussolinin kirjoituskone.

Piazza Venezialta on vajaan kilometrin kävelymatka Colosseumille. Jopa 50 000 katsojalle rakennettu hyvin säilynyt amfiteatteri on vaikuttava nähtävyys myös ulkopäin ihailtuna.

Matkalla näkee muinaisen Rooman ydinkeskustan, Forum Romanumin raunioita.

Ilmaiseksi voi tehdä myös ”ulkomaanmatkan” Rooman sisällä eli käydä Vatikaanivaltiossa. Pietarinkirkkoon pääsee sisälle, jos on pukeutunut asiallisesti. Polvet ja olkapäät tulee olla peitossa sekä miehillä että naisilla.

Rooman suosituimpiin nähtävyyksiin, kuten Vatikaanin Siks­tuksen kappeliin, on aina jonoa. Jonon voi välttää ostamalla liput ennakkoon.

Kissat ovat oleellinen osa Rooman katukuvaa ja yksi asia, josta kaupunki tunnetaan.

Raunioiden päällä päivää paistattelevat katukissat ovat suosittu aihe niin jääkaappimagneeteissa kuin postikorteissakin. Todellisuudessa katuelämä ei ole kissoille kovin auvoista.

Onnellisia kissoja tapaa Largo di Torre Argentinan raunioilla. Siellä sijaitsee katukissoja hoitava eläinsuojelutyötä tekevä Torre Argentina Cat Sanctuary -kissahoitola. Kissoja pääsee katsomaan ja rapsuttamaan joka päivä kello 12–18. Hoitola toimii lahjoitusvaroin ja myy kissa-aiheisia tuotteita.

Päivi Arvonen