fbpx
Teema

Jos hammas lohkeaa, sen voi paikata myös itse – Mutta miten ja missä tilanteessa?

Jos sinulla on pientä flunssaa, ei hammaslääkärille ole korona-aikana asiaa. Jos hammas lohkeaa, sen voi paikata myös itse apteekista saatavalla aineella. Mutta mitä omatoimipaikkauksessa pitää ottaa huomioon?
Jos hampaan alueella huomaa jatkuvaa kipua, jomotusta tai turvotusta, ei hammasta pidä itse paikata. Kuva: Joonas Salli / arkisto
Jos hampaan alueella huomaa jatkuvaa kipua, jomotusta tai turvotusta, ei hammasta pidä itse paikata. Kuva: Joonas Salli / arkisto

Missä tilanteessa hammas kannattaa paikata itse, Oulun yliopiston tutkija, erikoistuva hammaslääkäri Anne Laajala?

– Jos hampaasta lähtee palanen tai siinä huomaa reiän, mutta hampaassa ei ole mitään oireita, voi hampaan paikata apteekista saatavalla paikka-aineella itse.

– Heti lohkeamisen jälkeen hampaassa voi tuntua vihlontaa, joka voi paikkaamalla loppua. Jos kuitenkin hampaan alueella huomaa jatkuvaa kipua, jomotusta tai turvotusta, ei hammasta pidä itse paikata.

Mitä omatoimipaikkauksessa kannattaa ottaa huomioon?

– Omatoimisesti paikattavan hampaan tulee olla oireeton ja puhdas. Kädet tulee pestä huolella saippualla ja vedellä ennen paikkausta. Apteekista saatava paikka-aine jähmettyy paikalleen itsestään.

Mitä virheitä paikkauksessa voi tehdä?

– Kädet ja hampaat tulee pestä koronaepidemian aikana erityisen huolella myös ennen ja jälkeen omatoimipaikkausta.

– Hammashoitoon tulee hakeutua, jos hampaaseen tulee oireita, tai oireettoman hampaan kanssa heti, kun kiireetön hoito hammashoidossa omassa hoitopaikassa jälleen käynnistyy.

Kuinka tilapäinen paikka on?

– Omatoimipaikka on väliaikainen. Sen pysyvyys riippuu paikattavan kohdan muodosta.

– Vaikka omatoimipaikkauksella saisi hampaan oireettomaksi, tulee hammashoitoon hakeutua, kun kiireetön hoito on mahdollista omalla hammashoitoalueella.

Missä vaiheessa hammaslääkäriin on välttämätöntä mennä korona-aikana?

– Hammaslääkäriin tulee hakeutua, jos hampaassa tai leuoissa on jatkuvaa tai voimistuvaa kipua tai turvotusta tai jos suu ei aukea kunnolla tai nieleminen on hankalaa.

Menot