fbpx
Teema

Jos kutsussa lukee iltapuku, saanko pukeutua minimekkoon? - Näillä vinkeillä et mokaa pukukoodia

Kutsukortissa olevaa pukukoodia ei tarvitse säikähtää, sillä se on kädenojennus juhlavieraille. Kun perusetiketti on hallussa, sujuu soveltaminenkin turvallisin mielin. Lue pukeutumisneuvojan ja tapakouluttajan vinkit kuhunkin tilanteeseen sopivaan pukeutumiseen.

Tilaisuuden kellonaika on yksi tärkeimpiä juhlapukeutumisessa huomioitavia asioita, sanoo pukeutumisneuvojan erikoisammattitutkinnon suorittanut Sari Trogen.

Vedenjakaja on kello 18, sillä sitä ennen alkavat tilaisuudet ovat päivätilaisuuksia ja sen jälkeen iltatilaisuuksia.

– Iltatilaisuudet ovat usein juhlavampia kuin päivätilaisuudet, Trogen sanoo.

Joissakin pukukoodeissa on omat säännöt ilta- ja päivätilaisuuksiin, kun taas osa koodeista sopii vain toiseen. Esimerkiksi shakettia käytetään vain päivällä.

Pukukoodit ovat nimensä mukaisesti koodikieltä. Usein ne ilmoitetaan miehen asun mukaan, mutta se ei tarkoita, että nainen voisi pukeutua miten haluaa.

Koodi voi olla vain yksi sana, mutta se ulottuu varsinaisen puvun lisäksi esimerkiksi kenkiin, sukkiin, kelloon ja laukkuun. Näitä etikettisääntöjä on sekä miehille että naisille.

Kutsuun kirjoitetut pukukoodit voivat kuulostaa hienostelevilta, mutta oikeasti ne ovat kädenojennus vieraille. Niiden ansiosta ei tarvitse pelätä liian arkista tai juhlavaa olemusta. Lisäksi asianmukainen asu ei vedä liikaa huomiota puoleensa.

– Pukeutumisetiketin noudattaminen ei tarkoita, etteikö voisi valita oman tyylin mukaisia ja värikkäitäkin asuja, kunhan hallitsee perusasiat, Sari Trogen sanoo.

Ammattilaiset suosittelevat, että kutsuissa käytettäisiin virallisia pukukoodeja. Esimerkiksi “juhlava ilta-asu” ei kerro, tarkoitetaanko enemmän ilta- vai juhlapukua. Trogenin mukaan usein epäviralliset asutoiveet hoituisivat tumma puku -koodilla. Askarruttavissa tilanteissa ammattilaisten ohje on kysyä asiaa tilaisuuden järjestäjältä.

Trogenin mukaan virallisia pukukoodeja käytetään nykyään enemmän kuin muutama vuosi sitten. Hänen mukaansa se on hyvä, sillä pukeutuminen osaltaan luo juhlan tuntua.

 

Smart casual

Epävirallinen, mutta yleinen pukukoodi tarkoittaa hienostunutta arkipukeutumista. Se soveltuu esimerkiksi perhejuhliin ja yritystilaisuuksiin. Asun valinnassa kannattaa huomioida tilaisuuden aika, paikka ja luonne.

Miehillä voi olla tyylikäs arkipuku, hillitty, pukuun sopiva paita ja siistit nahkakengät. Taskuliinaa voi käyttää, mutta solmiota ei. Farkut tai urheiluvaatteet eivät kuulu asiaan.

Naisen asu voi olla vaikkapa rento jakkupuku, mekko tai housut tyylikkään puseron tai neuleen kanssa. Liika avonaisuus, kimmeltävyys ja läpinäkyvyys kannattaa unohtaa.

Kutsukoodi casual on rennompi, mutta ei kuitenkaan kotiasu. Business casual on muodollisempi.

 

Cocktail-asu

Tämäkin koodi on epävirallinen, joten tilaisuuden ajankohdan, paikan ja luonteen arviointi on tärkeää. Miehille pukeutumisen lähtökohdaksi sopii iltaisin tumma puku ja päivällä arkipuku tai smart casual.

Iltatilaisuuksissa naisen cocktail-asu muistuttaa iltapukua ja päivällä esimerkiksi arkipukua. Iltapuvun helma on cocktail-asussa tyypillisesti ennemmin lyhyt kuin pitkä. Niin sanottu pikkumusta on hyvä vaihtoehto

 

Tumma puku

Miehille tumma puku sopii kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Tumma puku tarkoittaa mustaa, tummansinistä tai tummanharmaata pukua. Voimakkaat kuviot kuten liituraita eivät käy.

Tummalla puvulla voi korvata sekä frakin että smokin. Silloin käytetään juhlavinta kokonaisuutta eli mustaa pukua, valkoista paitaa, hopeanharmaata solmiota ja valkoista taskuliinaa. Hautajaisiin tumman puvun kanssa puetaan valkoinen paita ja valkoinen taskuliina sekä musta solmio. Muihin tilaisuuksiin musta solmio ei sovi. Esimerkiksi perhejuhlissa asussa voi olla värillinen paita, vapaavalintainen solmio ja paitaan soinnutettu taskuliina.

Päiväjuhlissa naisen asu on vierailupuku, joka voi olla hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. Laukku ja kengät ovat sirot. Iltajuhlissa nainen pukeutuu iltapukuun.

 

Smokki ja iltapuku

Smokki on iloisten iltajuhlien asu, jota vertauskuvallisesti luonnehditaan James Bond -tyylisiin juhliin sopivaksi. Sitä käytetään esimerkiksi illallistanssiaisissa ja teatteriensi-illoissa. Yleensä smokki on musta. Sen voi korvata myös tummalla (musta) puvulla.

Naisen iltapuku on juhlavasta kankaasta valmistettu yksi- tai kaksiosainen iltapuku, jonka pituus voi nykysäännön mukaan vaihdella ministä täyspitkään. Iltapuku voi olla myös juhlava housupuku tai naisten smokki.

 

Frakki ja juhlapuku

Frakki on pukukoodeista juhlavin ja sitä käytetään esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, juhlakonserteissa, akateemisissa tilaisuuksissa tai arvokkaissa häissä ja hautajaisissa.

Yleensä frakki on iltatilaisuuksien puku. Sen voi korvata tumman puvun juhlavimmalla versiolla eli mustalla puvulla, kansallispuvulla tai juhlaunivormulla, muttei smokilla.

Naisen asu on täyspitkä, näyttävä juhlapuku. Se on selkeästi arvokkaampi kuin iltapuku ja sen helman alta näkyvät vain kengän kärjet. Malliltaan se saa olla avonainen ja olkaimeton ja linjaltaan leveä tai kapea. Kengät ovat sirokorkoiset ja laukku pienikokoinen ja olkahihnaton. Hihattoman puvun kanssa käytetään usein pitkiä kyynärpäähän ulottuvia juhlakäsineitä. Koruiksi sopivat arvokorut tai juhlavat pukukorut ja kampauksenkin tulisi olla juhlava.

 

Juttukokonaisuutta varten on haastateltu myös tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperää.

 

Viisi virallista

Kansainvälisiä, virallisia pukukoodeja ovat juhlapuku eli frakki, smokki, tumma puku, shaketti ja arkipuku.

Frakki voidaan ilmaista myös koodina white tie ja smokki koodina black tie.

Virallisiin pukukoodeihin kuuluu myös maininta kunniamerkit.

Etiketin mukaan pariskunta pukeutuu aina samanarvoisesti.

Mallia kuninkaallisilta

Shaketti on päiväjuhlien pukukoodi. Kun miehellä on shaketti, nainen pukeutuu vierailupukuun.

Vierailupuku on esimerkiksi hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. Kuninkaalliset käyttävät päivisin virallisissa tilaisuuksissa yleensä vierailupukuja.

Arkipuku on miehellä muu kuin tumma puku. Naisella voi olla esimerkiksi leninki tai housupuku.

Lähteet: Kaarina Suonperä; Sari Trogen, Winnowa; Vaatturiliitto; Ulkoministeriö.

Näistä kannattaa pitää kiinni

1. Eurooppalaisen tapakulttuurin mukaan häissä valkoinen väri on edelleen varattu morsiamelle, vaikka morsian voi pukeutua muunkin värisen pukuun.

2. Surupukeutumisessa eli käytännössä hautajaisissa pukeudutaan hansikkaita ja kenkiä myöten mustaan tai muuhun tummaan asuun. Myös solmio on aina musta. Mustan lisäksi surupukeutumiseen sopivat hyvin tumman harmaa tai tummansininen.

3. Business casual ja smart casual ovat epävirallisia, mutta yleisiä pukukoodeja. Eron voi kiteyttää niin, että business casualissa käytetään solmiota, mutta smart casualissa ei. Naisen business casual -asussa on hyvä olla vähintään pienet hihat tai pieni jakku, etteivät olkapäät näy.

4. Isäntäväki pukeutuu saman pukukoodin mukaisesti kuin vieraat. Jos kutsussa lukee tumma puku, isäntä ei voi käyttää smokkia. Pukutoive kannattaa aina mainita kutsussa.

Vinkit antoi tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä.

Menot