Joulu maistuu puolukalle, taatelille ja tomusokerille

Pipari-puoloffee on jouluinen versio banoffeesta. Makean karamellisoidun kondensoidun maidon vastapainoksi kermavaahtoon sekoitetaan rahkaa ja pinnalle ripotellaan reippaasti jäisiä puolukoita. Keksipohjan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin vaikka jo edellisenä päivänä.
Viski-taatelikakku kannattaa valmistaa muutama päivä ennen aattoa, sillä sen maku vain paranee ajan kanssa. Jouluisista mausteista saa helpot ja näyttävät koristeet kakun päälle. Nappaa ne kuitenkin sivuun karpaloita lukuun ottamatta ennen syömistä.
Joulutorttujen hillona käytetty viikunahillo sopii oivallisesti juustojen seuraksi. Kokeile hilloa voimakkaan sinihomejuuston kanssa. Viikunahillo on myös mainio jouluinen ruokalahja.
Viikuna-tortut
Viikunahillo (n. 6 dl valmista hilloa):
400 g kuivattuja viikunoita
6 dl vettä
2 tähtianista
2 dl hillosokeria
lisäksi valmista torttutaikinaa
Leikkaa viikunoista kovat kannat. Laita kulhoon ja kaada vesi päälle. Liota yön yli huoneenlämmössä. Laita viikunat, liotusvesi ja tähtianikset kattilaan. Keitä 20 minuuttia kunnes viikunat pehmenevä.
Nouki tähtiainikset pois, soseuta viikunat ja liemi sauvasekoittimella. Laita seos takaisin liedelle ja lisää kattilaan hillosokeri. Anna hillon kiehahtaa ja keitä vielä muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä.
Ota torttutaikinaleyvt sulamaan noin vartiksi. Leikkaa levy minitorttuja varten kahteen osaan. Jaa puolikkaat vielä neljään osaan. Tee viillot kulmiin ja taittele sakaroiksi. Laita keskelle hillonokare ja paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.
Jouluruusun muotoiset tortut syntyvät puolestaan, kun teet neliönmuotoiseen taikinalevyyn reunojen suuntaiset viillot noin sentin päähän reunasta. Älä viillä kuitenkaan täyttä neliötä irti, vaan jätä taikinakaistale ylä- ja alakulmaan. Nosta sivusuunnassa uloimmat kulmat tortun keskelle ja paina kiinni. Laita keskelle hilloa ja sivele halutessasi munalla. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.
Pipari-puoloffee
12 annosta
250 g piparkakkuja
100 g voita
1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
250 g rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl jäisiä kotimaisia puolukoita
Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparimurun joukkoon. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi, ja sivele reunat öljyllä. Painele piparimuru vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Laita jääkaappiin kovettumaan.
Levitä karamellisoitu kondensoitu maito pohjan päälle. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää maitorahka. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Levitä kinuskin päälle. Ripottele jäiset marjat kermavaahdon päälle, ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.
Viski-taatelikakku
25 palaa
200 g kuivattuja kivettömiä taateleita
2 dl glögiä
1 dl muscovadosokeria
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
200 g voita
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl kermaviiliä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
Kuorrutus:
2 rkl viskiä
2 rkl appelsiinimehua
5–6 dl tomusokeria
koristeluun: rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, karpaloita, tomusokeria
Hienonna taatelit ja mittaa kattilaan glögin ja muscovadosokerin kanssa. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät. Mausta kanelilla ja neilikalla. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuuman seoksen joukkoon ja anna jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää taateliseos varovasti sekoittaen. Lisää kermaviili. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti nostellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun torvivuokaan (n. 2 l). Paista 175 asteessa uunin alatasossa 50–60 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista.
Tee kuorrutus. Sekoita viskiin ja appelsiinimehuun tomusokeria vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi jämäkkä, mutta edelleen valuva. Valuta kakun päälle ja koristele rosmariininoksilla, kanelitangoilla, tähtianiksilla ja karpaloilla. Anna kovettua ennen tarjoilua, ja sihtaa lopuksi tomusokeria päälle.
Vinkki: Jos tuoreita karpaloita ei ole saatavilla, kokeile koristeluun granaattiomenan siemeniä.
Luumutähdet
28 kpl
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täytteeksi luumumarmeladia
pinnalle tomusokeria
Vatkaa pehmeä voi sekä sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää muna koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.
Kauli taikina muutamassa erässä ohuiksi levyiksi. Tee tähtimuotilla keksejä. Tee puoleen kekseistä pienemmällä tähtimuotilla reikä keskelle. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sivele juuri ennen tarjoilua kokonaisen keksin päälle luumumarmeladia ja aseta reiällinen keksi kanneksi. Koristele tomusokerilla.