Teema

Joulunajan viileä yllätys

Siinä missä meillä keitellään tuoksuvaa ja lämmittävää glögiä, juhlistetaan valtameren toisella puolen joulua makean viileällä ja kermaisella munatotilla.

Tämä versio on valmistettu mantelimaidosta, joka antaa herkkuun oman makunsa. Voit korvata sen myös täysmaidolla.

Eggnog eli munatoti

5 munaa eroteltuna

½ dl sokeria

5 dl mantelimaitoa

3 + 2 dl kermaa

1 tl vaniljaesanssia

3 tl kanelia

1 tl muskottipähkinää

½ tl suolaa

1–2 dl tummaa rommia tai brandya

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

koristeeksi kanelitangot

Vatkaa keltuaiset ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Vatkaa mukaan mantelimaito ja 3 desiä kermaa. Mausta vaniljaesanssilla, muskotilla, kanelilla ja ripauksella suolaa.

Sekoita mukaan alkoholi (voit tehdä alkoholittoman version käyttämällä rommiesanssia). Laita jääkaappiin viilenemään.

Ennen tarjoilua vatkaa 2 desiä kermaa vaahdoksi. Kasta tarjoiluastioiden reunukset munanvalkuaisessa ja pyörittele suut sitten lautasella, jossa on tummaa kaakaojauhetta.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti kylmään munatotiin ja annostele laseihin. Nosta keko kermavaahtoa pinnalle ja ripottele päälle kanelia. Tuikkaa kanelitangot koristeeksi.

Kotimaisia kananmunia voi Eviran mukaan syödä raakana.

Nanna Rintala