Teema

Juhannuksena on aikaa herkutella itse tehdyillä makkaroilla

Makkaranteko ei ole vaikeaa, kun saat käyttöösi oikeat välineet. Kysy lihamyllyä ja makkarasuppiloa lainaan vaikka joltakin tuttavaltasi. Tarjolla on sekä perinteisiä mekaanisia lihamyllyjä että helppoja moottoroituja malleja.

Kysy luonnonsuolta lihakauppiaaltasi. Esimerkiksi lampaansuolta saa yleensä pakasteena siististi muovinauhaan pujotettuna. Suolta kannattaa pitää jääkaapissa kylmässä vedessä neljä tuntia ennen käyttöä, jotta se pehmenee ja liika suola liukenee.

Jotta makkara ehtisi maustua hyvin, massa kannattaa jauhaa ja sekoittaa jo 8–12 tuntia etukäteen ja laittaa jääkaappiin tekeytymään. Vaihtoehtoisesti voit tehdä makkarat paistovalmiiksi asti ja laittaa jääkaappiin maustumaan.

Aseta reikälevy ja terä lihamyllyyn valmistajan ohjeiden mukaan. Tarkista, että osat ovat tiiviisti paikoillaan. Jos terä on väärin päin tai osien väliin jää rakoa, mylly ei toimi kunnolla. Huomaat sen siitä, ettei liha puristu kunnolla ulos myllystä, vaan pakkautuu sen sisälle.

Makkaran puristamisessa suoleen on hyvä olla mukana kaksi henkilöä. Toinen syöttää lihamassaa myllyyn ja toinen ohjaa massan suppilosta suoleen haluamansa pituisiksi makkaroiksi.

Tässä ohjeessa valmistetaan jauhotonta täysmakkaraa porsaasta ja naudanpaistista. Vaikka mukana on silavaa, koostumuksesta tulee melko tuhti ja lihainen. Jos pidät ilmavammista makkaroista, lisää silavan määrää tai jätä nauta makkarasta kokonaan pois.

Kun olet sekoittanut massan, pyöräytä siitä pieni koelihapulla ja paista se pannulla saadaksesi käsityksen mausta. Lisää tarvittaessa chiliä, yrttejä tai suolaa oman makusi mukaan.

Tarjoa maukkaiden makkaroiden kera herkullisen juustoisia rosmariiniperunoita. Alkupalaksi sopii raikas kurkusta, omenasta ja viinirypäleistä pyöräytetty gazpacho eli kylmä keitto.

Yrttinen…chilimakkara

luonnonsuolta

1 kg porsaan lapaa tai vastaavaa edullista osaa

500 g porsaan silavaa

400 g naudan paistia

3 tl suolaa

3 tl valkosipulijauhetta

3 rkl chilijauhetta

puntti tuoretta salviaa

puntti tuoretta persiljaa

pari oksaa rosmariinia

1 dl vettä

1 dl valkoviiniä

Laita luonnonsuoli jääkaappiin kylmään veteen sulamaan.

Paloittele lihat ja jauha ne sekä silava lihamyllyssä keskikokoisen reikälevyn läpi. Sekoita joukkoon mausteet ja tuoreyrtit. Laita kulhon päälle kelmu ja anna maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai esimerkiksi yön yli.

Laita liha-mausteseos tehosekoittimeen ja vaivaa kevyesti. Lisää viini ja vesi vähitellen koko ajan sekoittaen joukkoon.

Irrota suoli muovinauhastaan ja valuta hanasta kylmää vettä suolen läpi.

Aseta lihamyllyyn makkarasuppilo, ja rullaa luonnonsuoli kokonaan sen päälle. Tee päähän solmu ja pistä suoleen hammastikulla pieni reikä, jotta myllyn puhaltama ilma ei halkaise suolta ennen kuin liha alkaa virrata suoleen.

Laita mylly käyntiin ja vapauta suolta samaan tahtiin, kun makkaramassaa alkaa tulla suppilosta. Pyöräytä suolta sopivin välein muutama kierros ympäri erottaaksesi makkarat toisistaan. Voit myöhemmin halutessasi sitoa nämä kohdat vielä tiukemmin kiinni puuvillanarulla.

Kun koko massa on puristettu makkaroiksi, leikkaa suoli noin 10 cm päästä viimeisestä makkarasta ja solmi tiiviiksi solmuksi.

Grillaa makkaroita keskilämmöllä noin 15 minuutin ajan kerran kääntäen. Halutessasi voit myös esikeittää makkarat, jolloin grillissä niihin paistetaan vain kaunis pintaväri.

Parmesaani-rosmariiniperunat

1 kg varhaisperunoita

vettä

2 rkl merisuolaa

20 g parmesaania

2 oksaa rosmariinia

2–3 rkl oliiviöljyä

Pese perunat ja laita isoon kattilaan runsaaseen kylmään veteen kiehumaan. Sekoita joukkoon merisuola.

Keitä perunat lähes kypsiksi. Raasta sillä aikaa kourallinen parmesaania ja hienonna rosmariinin lehdet.

Valuta vesi kattilasta. Laita perunat yksitellen paistovuokaan ja litistä niitä kevyesti esimerkiksi kahvikupilla, jolloin niiden rakenne lähtee rikkoutumaan. Älä kuitenkaan murskaa perunoita kokonaan.

Sekoita joukkoon oliiviöljy, rosmariini ja parmesaaniraaste.

Paista uunissa 225 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes perunoihin on tarttunut hieman väriä. Voit lopuksi käyttää perunat myös vielä hetken ajan grillissä.

Raikas…kurkkugazpacho

1 kurkku

2 omenaa

2 dl viinirypäleitä

1/2 dl sokeria

3 pientä kuivattua chilipalkoa

1 dl omenamehua

2 limen mehu

Kuori ja paloittele omena sekä paloittele kurkku tehosekoittimeen tai mehupuristimeen. Lisää joukkoon rypäleet ja soseuta tasaiseksi. Siilaa neste vielä tiheän siilan läpi, niin saat keitosta sileämmän.

Mausta sokerilla, chilillä, omena- ja limemehulla.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic