Teema

Jurmala on Baltian oma Riviera

Keltaoranssissa tuubissa on nimi Jurmala, hehkuva aurinko sekä luku 30. Selvästikin aurinko ja Jurmala kuuluvat yhteen.

Aurinkovoidetta valmistaa jo 1800-luvun puolivälissä perustettu latvialainen kosmetiikkayritys Dzintars, jonka nimi tarkoittaa meripihkaa. Rannalta löytyy ihan oikeasti meripihkan murusia, jos kaivelee rantaan ajautuneita kaislakasoja.

Baltian maiden suurin lomanviettokohde on oikeastaan ketju entisiä kalastajakyliä, niiden yhteisnimitys. Vilkkainta on Dzintarin ja Majorin välillä.

Meri on vähän nurinkurisesti pohjoisessa. Hiekalle muodostuu tiiviisti tamppautunut baana, jossa on helppo työntää lastenrattaita. Vuokraa pyörä ja aja koko 26 kilometrin pituinen ranta päästä päähän.

Koristeelliset puuhuvilat torneineen ovat oleellinen osa Jurmalan idylliä. Osa niistä toimii hotelleina, osa museoina. Suurin osa on yksityisiä taloja tai loma-asuntoja jyhkeiden mäntyjen lomassa. Neuvostoaikana huvilat pääsivät rappeutumaan.

Latvian itsenäistyttyä huviloita palautettiin entisille omistajasuvuille. Siitä alkoi niiden uusi kukoistus, mutta edelleen remontoitavia kohteita riittää.

Rannan suuntainen Juras iela Majorissa on mainio katu eri rakennustyylien vertailuun. Monet uudet talot ovat pelkistetyn suoralinjaisia.

Vastakohtina puutalojen kauneudelle ovat neuvostoaikaiset kuntoutuskeskukset, porrasmaiset betonikolossit. Osa niistä on kunnostettu nykypäivään ja tarjoaa laajan valikoiman hoitoja.

Iloiset tytöt peittelevät pikkupoikaa rannan hienoon hiekkaan. He tuskin tietävät, että kyseessä on psammoterapia eli hiekkakylpy. Se on parantoloiden virallinen hoitomuoto, jonka sanotaan parantavan aineenvaihduntaa.

1800-luvulla Jurmalan hoidoista nautti herrasväki.

Alueen luonto tarjoaa mutaa, turvetta ja kivennäisvesiä. Hienosto kylpi kylpylaitoksen ammeissa, jotka oli täytetty lämpimällä merivedellä.

Neuvostoaikana Jurmala ylsi maan kolmanneksi suurimmaksi kylpyläkaupungiksi Sotshin ja Jaltan jälkeen. Kun Latvia oli EU:n puheenjohtajamaana, Jurmala sai mainetta myös lännen suunnalla.

Nykyisin ylellistä rantaelämää jetsetille tarjoaa Havana Lounge Club lähellä Dzintarin konserttitaloa.

Jäsenet voivat ottaa aurinkoa pehmeillä divaaneilla ja pulahtaa uima-altaaseen.

– Zumba is fun, huutelee Inara Berzkalne ja tanssii rannalla. Hoikka lihaksikas nainen mainostaa zumbatunteja Baltic Beach hotellin edustalla.

Hotellissa olisi tarjolla myös joogaa ja pilatesta perinteisten mutakylpyjen, hemmotteluhoitojen ja saunojen lisäksi.

Kylpylää voisikin harkita sadepäivänä.

Pieniä vesipetoja houkuttelee Livu Akvaparks. Vesipuisto toimii ympäri vuoden.

Jurmalan matkaan voi yhdistää helposti käynnin Riiassa. Junat kulkevat tiuhaan. Paluulippua ostaessasi kerro haluamasi aseman nimi. Jurmala-nimistä asemaa ei ole olemassa.

Iltaretki onnistuu mukavasti myös siten, että menet jokilaivalla Riikaan ja palaat junalla, taksilla tai minibussilla.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic