Teema

Kaakaon alkuperä kiinnostaa suklaan ostajia - Onko suklaa tulevaisuudessa ylellisyystuote ja harvojen herkku?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset kaakaopapujen tuotantoon kiinnostavat suomalaisia suklaan ostajia aiempaa enemmän, sanoo Fazerin yritysvastuujohtaja Nina Elomaa.

– Ihmiset haluavat tietää, kuinka kaakaolle tulevaisuudessa käy.

Kaakaota tuotetaan vuosittain noin 4,5 miljoonaa tonnia: suurin osa Länsi-Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Indonesiassa. Kaakaoviljelijöitä on reilu viisi miljoonaa. He ovat pääasiassa pienviljelijöitä.

Kaakao kasvaa kaakaovyöksi kutsutulla, rajatulla alueella päiväntasaajan ympäristössä. Se vaatii lämpimän, kostean ja varjoisan kasvupaikan, jossa kasvaa myös korkeampia, suojaavia puita.

 

Kaakaon suurimmat haasteet liittyvät Elomaan mukaan siihen, miten sen tuotantoa voitaisiin lisätä. Kaakaopapujen kysyntä kasvaa koko ajan. Samaan aikaan on nähtävissä, että aiempaa kuivemmat sääolosuhteet ovat heikentäneet kaakaosatoja joinakin satokausina.

– Heikko sato heijastuu hintoihin. En silti usko, että suklaasta tulisi ylellisyystuote tai harvojen herkku. Lyhyellä aikavälillä kaakaosta ei ole tule tulossa pulaa, mutta jos kaakaon kulutus jatkaa kasvuaan, hinnat voivat nousta.

 

Kaikki Fazerin käyttämä kaakaoraaka-aine on ollut vastuullisesti tuotettua viime vuodesta alkaen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaakaon alkuperä on jäljitettävissä ja kaikki yhtiön käyttämä kaakao täyttää vastuullisuuden kriteerit.

– Se, että kaakaota on saatavilla myös tulevaisuudessa, on tärkeää paitsi meille, myös viljelijöille, jotka saavat siitä elantonsa.

Elomaan mukaan tavoitteeseen pääseminen on tarkoittanut kovaa työtä.

– Sertifioinnin lisäksi toinen puoli vastuullisuustyöstä on se, että autamme viljelijäyhteisöjä kouluttamalla viljelijöitä muun muassa parempien viljelymetodien käytössä ja kasvitautien torjunnassa.

Monella kaakaoviljelmällä viljelymetodiikka on vanhanaikaista, jolloin hehtaarilta tuleva sato jää pieneksi. Tuottavuutta voidaan parantaa kasvien oikeanlaisella hoidolla ja lannoituksella. Tärkeää on myös se, että paikalliset ihmiset ottavat itse kiinni vastuullisuudesta.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic