Teema

Kädet multaan ja rohkeasti kuopsuttamaan

Lannoitus

Kaupoissa myydään valmiita kevätlannoitteita. Annosteluohjeita kannattaa noudattaa, sillä ylilannoitus ei tee kasveille hyvää. Silloin ne menettävät luontaisen tapansa kasvaa. Kevätlannoitus tehdään kosteaan maahan. Lannoitetta ei laiteta kasvin tyveen vaan vähän matkan päähän tyvestä. Jos kasvin ympärillä on esimerkiksi kivetystä, kannattaa lannoite laittaa nestemäisenä. Ennen vanhaan puutarhaa lannoitettiin myös tuhkalla. Tuhkan sijaan kannattaa käyttää mieluummin kalkkia.

Happaman maan kasveille, kuten esimerkiksi alppiruusuille ja havukasveille on omat lannoitteensa. Alppiruusu pitää siitä, että sitä kastelee keväällä lämpimällä vedellä. Näin sen juuristo sulaa.

Pensaiden ja puiden istutus

Uusia taimia voi istuttaa heti, kun maa ei ole enää jäässä. Pensaille varataan 40–60 senttimetriä multatilaa, puille 50–100 senttimetriä.

Istuta maltilla. Selvitä myös, millainen kasvi on 5–10 vuoden kuluttua. Istutuksia ei kannata tehdä liian tiuhaan. Muista myös istutusleikkaus eli istutuksen jälkeen kasvi pitäisi leikata rohkeasti, jotta se lähtee kunnolla kasvuun.

Muista istutusten säännöllinen kastelu. Sen vuoksi syysistutus on helpompaa kuin kevätistutus, koska silloin kasvia ei tarvitse kastella niin paljoa kuin keväällä.

Sammal

Jos nurmikko sammaloituu, kyse on liiallisesta maan tiivistymisestä. Ensiavuksi siihen neuvotaan ilmaamaan maata. Se ei kuitenkaan välttämättä auta, sillä maan rei’itys vain tiivistää maata ympärillä. Parempi ensiapu on voimakas typpilannoitus, joka antaa nurmikolle voimaa kasvaa sammalpeitteen läpi, mutta silloin pitää varautua ajamaan nurmikkoa tiheään.

Pahasti sammaloituneeseen nurmikkoon niksit eivät tepsi. Silloin on uusittava koko nurmikko. Nurmikkoa uusiessa varo jo olemassa olevia puita ja pensaita sekä muita istutuksia, etteivät ne vaurioidu.

Nurmikon paikkaus

Lumi ja jää on saattanut aiheuttaa jääpoltetta. Nurmikon pinta pitää rikkoa, levittää ohut kerros multaa päälle ja heitellä nurmikon siemenet päälle. Nurmikkoviljelmää ei tarvitse kastella heti.

Siirtonurmikko vaatii kastelua todella paljon. Samoin kuntta.

Kukkapenkit

Kunnosta perennapenkit. Kukkapenkeistä pitää ottaa pois talven törröttäjät ja nyppiä rikkaruohot. Kasveja voi myös tarpeen mukaan jakaa.

Muista, että hyvin hoidettu nurmikko on siistimpi kuin hoitamaton perennamaa. Kukkapenkit tarvitsevat hoitoa läpi kesän.

Vanha kansa on tavannut sanoa, että ennen 10.6 ei kannata istuttaa kesäkukkia. Tieto pitää edelleen paikkansa, koska sitä ennen voi olla vielä hallaöitä. Nykyään kuitenkin moni istuttaa ainakin Etelä-Suomessa kesäkukat jo toukokuun puolella. Tällöin istuttaja ottaa tietoisen riskin. Kukkavalikoimat ovat hyvät, mutta huonolla tuurilla pääsee vielä toisenkin kerran kukkaostoksille, kun istutukset paleltuvat. Jos istutat varhain, suojaa kukat yöksi tai ota ne sisälle.

Puiden suojaukset

Jos muistit talvella suojata esimerkiksi omenapuut jänöjusseilta, nyt on aika ottaa suojukset pois. Jos taas unohdit suojata kasvisia talven varalle, peli ei ole menetetty, jos puun rungosta on syömättä sentin siivu. Tarkista samalla myös puiden tukisidonnat. Puiden tyvi kannattaa olla pelkällä mullalla, koska silloin ruohonleikkurilla tai siimaleikkurilla ei tarvitse mennä lähelle puun runkoa. Näin vältytään vaurioittamasta runkoa.

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkurin vuosihuolto tehdään viimeistään nyt ennen ensimmäistä nurmikonajoa. Terä kannattaa teroittaa, vaihtaa öljyt ja ilmansuodatin.

Lähde: Rakennettujen piha-alueiden hoitoon erikoistuneiden Viherlinnan yrittäjien Risto ja Riku Määttäsen haastattelu.