Teema

Kahviturismi kasvaa Keniassa

Tummat kahvipensasrivit levittäytyvät pitkin rinteitä matkalla Kenian pääkaupungista Nairobista kohti pohjoista ja maan korkeinta vuorta Mount Kenyaa. Vihreiden lehtien lomasta pilkottaa siellä täällä pulleita punaisia marjoja. Vuoden toinen poimintakausi on käynnissä.

Kahvi on yksi maan tärkeimmistä vientituotteista, mutta nuoria kenialaisia kahvinviljely ja taloudellisesti kannattamaton työ eivät kiinnosta. Viljelijöiden keski-ikä on yli 60, ja yhä useampi pientila ränsistyy vailla jatkajaa. Monin paikoin kahvipensaat ovat saaneet väistyä kiinteistöbisneksen tieltä.

Poikkeuksia kuitenkin löytyy, ja niillä on tarjottavaa myös laatukahvista kiinnostuneelle matkailijalle. Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Nairobista, Kiambun maakunnassa sijaitsevalla Fairview Coffee Estatella on alettu kehittää kahvinviljelyn rinnalle uutta liiketoimintaa: kahviturismia.

– Etelä-Afrikassa viininmaistelu on tärkeä osa turismia. Me haluamme tehdä Keniassa saman kahville, sanoo tilan työntekijä Millicent Onjoro.

 

Fairview avasi porttinsa turisteille puolitoista vuotta sitten, ja kävijöitä on sen jälkeen riittänyt lähes joka päivälle, Onjoro vakuuttaa. Hän vastaa Fairview’n kahviturismiprojektista ja vetää vierailijoille tilakierroksia.

44 hehtaarin tila on Kenian mittapuulla tuskin keskikastia, mutta suunnitelmat tulevalle ovat suuret. Onjoron haaveena on perustaa tilalle oma baristakoulu ja alkaa majoittaa turisteja tilan omissa rakennuksissa.

Ainakin Fairview’n puitteet ovat otolliset matkailijoiden houkuttelemiseksi. Kenian keskiylängöllä noin 1700 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevan tilan pihatiellä tulijat vastaanottaa valtava jakaranda. Se on purppuraloistossaan upea näky, vaikka kukat ovat osin jo varisseet maahan. Vehreää pihaa koristavat korkeat pensaat ja puut.

Itse kahviviljelyksille kuljetaan portista, josta avautuvan hiekkatien molemmin puolin kasvaa tasaisissa riveissä korkeita kahvipensaita. Niiden äärellä vieraat saavat pikaperehdytyksen arabicasta, jota Keniassa enimmäkseen viljellään.

Fairview’n kahvi on perinteistä SL 28 -lajiketta, josta Kenia on maailmalla kahvinystävien keskuudessa tunnettu. Sen rinnalle on kuitenkin viime vuosina tuotu lajiketta nimeltä Ruiru 11, joka ei ole yhtä herkkä kasvitaudeille.

– Sadekaudet eivät ole ennallaan. Ruiru 11 kestää kuivuutta paremmin kuin SL 28, Onjoro kertoo.

 

Viljelyksiltä tilakierros jatkuu tehtaalle. Siellä käsinpoimituista kahvimarjoista erotetaan pavut.

Fairview’ssä ylijäänyt massa otetaan talteen ja käytetään edelleen kahvipensaiden lannoitteena.

Lopulta pestyt ja lajitellut pavut levitetään kuivumaan aurinkoon tehtaan viereen pystytetyille leveille pöytäriveille. Niiden äärellä työntekijät tarkastavat pavut vielä kerran joukkoon eksyneiden huonolaatuisten yksilöiden varalta. Parhaasta AA-laadusta maksetaan Nairobin huutokaupassa noin kuusi euroa kilolta.

 

Kierroksen jälkeen on vuorossa kahvinmaistelu eli cupping. Sitä varten siirrytään sisätiloihin suojaan porottavalta auringolta.

Cuppingissa osallistujat pääsevät syventymään kahvin tuoksuun ja aromeihin, suutuntumaan sekä makuihin.

Maistelua varten tilan oma barista valmistaa kahvit hiljattain paahdetuista ja vastajauhetuista pavuista. Kahvi ryystetään lusikalta voimakkaalla imaisulla, jotta maku leviää myös kielen takaosiin.

Fairview’n cuppingissa maistellaan kolmea eri paahtoastetta. Onjoron mielipide kahveista on selvä. Hän on ehdottomasti keskipaahdon kannalla, vaikka tummapaahto on vieraiden suosikki.

– Paahtaminen vie kahvista aromeita. Keskipaahdossa kaikki on tasapainossa.

 

Vaikka Keniassa viljellään maailman tunnetuimpia kahvilajikkeita, kenialaiset itse juovat kahvin sijaan tavallisesti teetä. Kahvin paahtaminen paikalliseen käyttöön oli pitkään rajoitettua, jotta vienti ulkomaille saatiin taattua.

Viime vuosina Nairobiin on kuitenkin noussut useita kahviloita, joissa tutustua paikallisiin kahveihin.

– Myös nuoret kenialaiset ovat alkaneet juoda kahvia. Tavat muuttuvat pikkuhiljaa, Onjoro sanoo.

Päivän lehti

12.7.2020