fbpx
Teema

Kannattaako pieniäkin säästöjä sijoittaa?

Suomen pankin mukaan suomalaisilla käyttelytileillä makaa kotitalouksien varoja yli 60 miljardia euroa. Niille ei juurikaan kerry korkoa.

Kannattaisiko jo muutaman tuhannen euron talletuksia sijoittaa, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen?

– Ihan ensimmäinen suositukseni on se, että jokaisella taloudella olisi hyvä olla muutaman kuukauden nettotulojen suuruinen puskurirahasto. Vasta tämän jälkeen säästöön jäänyt osuus on sitä, jonka mahdollista sijoittamista kannattaa pohtia.

– Säästöjen kertyessä pitää miettiä sitä, hakeeko rahoille tuottoa lyhyellä aikavälillä vai onko kyseessä pidemmän ajan säästösuunnitelma. Jos säästää esimerkiksi eläkepäivien varalle, miettii varmasti aivan erilaisia kuukausittaisia säästösummia ja sijoitustapoja. Kun etsii nopeita tuottoja, altistuu myös suuremmalle riskille menettää jopa koko pääoma.

Mihin pienellä alkupääomalla kannattaa sijoittaa?

– Yleisohjetta ei oikein voi antaa, sillä jokainen tekee oman arvionsa siitä, millaisia tuottoja säästöilleen haluaa.

– Pienikin pääoma ja kuukausittainen lisäsumma tuottavat pitkällä aikavälillä lisäturvaa. Pitkällä aikavälillä osakesijoittamisessa riskit jakautuvat ja huonot ajanjaksot kompensoituvat.

– Se on selvää, että sijoitukset kannattaa hajauttaa ja turvallisuushakuisen sijoittajan kannattaa suosia pääomasuojattuja sijoitustuotteita. Niissä tuotto on ehkä pienempi, mutta ainakaan sijoitettu pääoma ei hupene.

Mikä on pienin pääoma, jolla on kannattavaa lähteä liikkeelle?

– Muutama kymppikin kuukausittain poikii aikanaan suuren summan, jos aikaa tuoton odotteluun on tarpeeksi.

– Säästäminen on tulevaisuuteen katsomista. Koska moni on huolissaan eläketulojen riittävyydestä, pienikin kuukausittainen siirto vaikkapa säästöeläkkeeseen voi rauhoittaa mieltä.

Menot