fbpx
Teema

Kannattaako viisaudenhampaat aina poistaa?

Kannattaako viisaudenhampaat poistaa aina, erikoishammaslääkäri, suu- ja leukakirurgi Olli Teronen?

– Suurimmalle osalle viisaudenhampaat ovat turhia hampaita, joita ei tarvita syömiseen tai purennan ylläpitämiseen.

– Oireilevat viisaudenhampaat kannattaa poistaa aina. Jos hammas ei mahdu suuhun kunnolla, siihen kertyy helposti plakkia ja seurauksena on ientulehdus.

– Kynnys poistoon alenee, jos on jokin yleissairaus. Käytännössä viisaudenhampaat poistetaan melkein kaikilta viimeistään vanhana, mutta sitä edeltää todennäköisesti krooninen tulehdus, jota ei pidetä hyvänä yleisterveydelle.

Missä iässä viisaudenhampaat olisi parasta poistaa?

– Komplikaatioiden, kuten hermovaurion, riski on pienempi alle 25- kuin yli 40-vuotiailla. Toimenpiteestä myös toipuu nuorena nopeammin.

– Ennaltaehkäisevä poisto voidaan tehdä esimerkiksi huippu-urheilijalle, jos halutaan välttää hampaan infektiosta johtuva antibioottikuuri, tai jos henkilö on hakeutumassa töihin kolmansiin tai neljänsiin maihin, missä ei halua tukeutua paikalliseen terveydenhuoltoon.

– Kunnissa ja yksityisellä puolella hoitokriteerit leikkauksiin pääsystä ovat kuitenkin erilaiset.

Paikataanko viisaudenhampaita?

– Paikataankin. Viisaudenhampaat puhkeavat noin 17–20-vuotiaana. Jos silloin nauttii paljon sokeria tai urheilujuomia, hampaat voivat reikiintyä nopeastikin.

– Viisaudenhampaiden paikkaaminen johtuu osittain myös siitä, että kaikki hammaslääkärit eivät suosi vaikeiden hampaiden poistoja. Hammas kannattaa poistattaa sellaisella, joka tekee poistoja viikoittain.

 

 

 

Menot