Teema

Kateusvaroitus: Koististen omakotitalon kotiteatteri on punaisia penkkejään myöten kuin ihan oikea elokuvasali

Nelihenkinen Koistisen perhe on elokuvissa kuin kotonaan. Tai oikeastaan juuri päinvastoin. Näiden vinkkien avulla sinäkin teet elokuvateatterimaisen tunnelman olohuoneeseesi tai vaikka kellariin.
Kreetta, Kasperi ja Kerttu Koistinen nauttivat kotonaan aidosta elokuvateatteritunnelmasta. Tilan on rakentanut perheenisä Jussi Koistinen. Kuvaaja: Eriika Ahopelto

Valkokankaalla pyörivät Emoji-elokuvan mainokset. Koistisen perhe on päättänyt ottaa leffaillan viikonlopun kunniaksi.

Kaikki on valmiina. Popparikulho on Kertun sylissä. Käden ojennuksen päässä on pillimehu ja karkkikulho. Kreetta päättää vielä nousta ja hakea puhelimen lähettyville. Jussi etsii omaa paikkaansa, ja 11-vuotias Kasperi pyörii levottomasti penkissään. Joko voidaan aloittaa?

– Ääntä kovemmalle, komentaa 5-vuotias Kerttu eturivistä.

Koististen elokuvahetki sujuu kotoisasti, sillä omakotitalon alin kerros on omistettu minikokoiselle elokuvateatterille.

Reilun kahdenkymmenen neliön tilaan mahtuu kaksi penkkiriviä pienellä kaltevuudella ja molemmille riveille ruhtinaallinen jalkatila.

Miten loistava akustiikka on luotu?

– Tietyissä asioissa kannattaa luottaa alan ammattilaisiin. Akustiikkasuunnitelman tähän huoneeseen teki alan asiantuntija. Kaikki lähtee siitä huoneesta, johon kotiteatteri halutaan, Koistinen kertoo.

Kotielokuvateatterin autenttisen punaiset penkit ovat peräisin eräästä remonttia tehneestä elokuvateatterista. Kuvaaja: Eriika Ahopelto

Katseluetäisyys ratkaisee kankaan koon

Hifihuoneen kauppias Ari Niemi arvioi, että noin 90 prosenttia kotiteatterijärjestelmistä sijoitetaan olohuoneeseen.

Olohuoneen akustiikkaa voidaan parantaa jo muutamalla satasella esimerkiksi akustiikkalevyjen avulla.

– Huoneen koolla ei periaatteessa ole väliä. Oikeilla välineillä jopa kymmenen neliön kokoiseen tilaan saa rakennettua kunnon katselukokemuksen ja äänielämyksen, Niemi lupaa.

Harvalla on mahdollisuus sijoittaa teatterijärjestelmä Koististen tavoin täysin pimeään tilaan, mikä helpottaa katseluelämystä. Videotykkien valotehot ovat viime vuosina kuitenkin parantuneet, joten päivänvalossakin katselu onnistuu.

– Toki Suomessa on melko hämärää syyskuusta maaliskuuhun, mutta silti elokuvan katseluhetkellä pimeys on valttia.

Niemi kysyy kotiteatterijärjestelmää hakevalta usein katseluetäisyyttä. Se määrittelee valkokankaan koon ja sen, voidaanko tykki sijoittaa kattoon keskelle vai huoneen perälle.

– Yleisin virhe on, että haetaan liian isoa kuvaa. Kankaan koko on suoraan suhteessa katseluetäisyyteen. Kun kuvan leveys on enemmän kuin katseluetäisyys, silmiä ja katsetta joutuu siirtämään.

Tilanne on verrattavissa siihen, että istuisi isossa elokuvasalissa aivan eturivissä. Pää tulee kipeäksi, kun joutuu siirtämään silmiään ja päätään kuvan ja tekstin seuraamiseksi.

– Kuvan leveyden olisi hyvä olla 0,5–0,8 kertaa katseluetäisyys. Ison kuvan fiilis säilyy kyllä silti. Jos sitä ei haeta, niin sitten voi yhtä hyvin hankkia 65–70-tuumaisen television ja siihen kotiteatteriäänijärjestelmän.

Penkit löytyivät remontissa olleesta elokuvateatterista. Kuvaaja: Eriika Ahopelto

Takana 1516 tuntia elokuva-aikaa

KuvasuhdeKoististen kankaalla on sama kuin elokuvateatterissa. Cinemascope on Koistitsen kotona Kangasalla 140-tuumainen, ja käytössä on 7.2-kanavainen järjestelmä.

Huoneen koko on sopiva suhteessa kankaan kokoon eli elokuvaa katsoessa silmän ei tarvitse liikkua kuvatekstien mukana vaan kaiken näkee yhdellä katseella.

Videotykin tiedoista Jussi Koistinen tarkistaa, että käyttöaikaa on kulunut vajaassa seitsemässä vuodessa 1516 tuntia.

– Vaikka markkinoilla olisi tarjolla jo laadukkaita 4K-tykkejä, niin ainakin toistaiseksi pysyttelen tässä.

Kuvaseinä johdattaa elokuvasalin tunnelmaan. Kuvaaja: Eriika Ahopelto

Penkit pelastettiin remontin tieltä

Jussi Koistinenoli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kotielokuvateatterin autenttisen punaiset penkit ovat peräisin eräästä remonttia tehneestä elokuvateatterista.

– Itselleni on tärkeää tehdä asiat kunnolla. Tätä ei olisi voinut tehdä vähän sinnepäin.

Ehkä juuri siksi elokuvateatteri valmistui ison omakotitalon huoneista ensimmäisenä.

Lasten kaverisynttäreiden teema onkin ollut viime vuosina helppo toteuttaa leffatyylillä. Kotiteatteri sallii myös hieman erikoisemmat leffaeväät, sillä aikuiset ovat Star Wars -elokuvien seurassa nauttineet muun muassa pitsaa.

– Tänne tulee kulkeuduttua myös iltaisin vaimon kanssa kahdestaan katsomaan Netflixistä jotain, Jussi Koistinen kertoo.

Kotiteatterin toimintoja ja tilan valaistusta voidaan hoitaa kännykällä. Kun lapset menevät edeltä tilaan, poppareita yläkerrassa valmista Kreetta voi napauttaa kännykästä leffan käyntiin tai laittaa pauselle.

Vaikka Koistisilla onkin oma teatteri, silti matka vie välillä myös Tampereen isoihin saleihin.

– En ole silti ikinä missään milloinkaan pelännyt niin paljon kuin kotiteatterissa kauhu-elokuvaa katsoessa, Kreetta Koistinen nauraa.

Vaihtuuko tekniikka taas lähitulevaisuudessa?

2000-luvun alussa kotiteattereita rakennettiin paljon muun muassa autotalleihin. Sen jälkeen kiristynyt taloustilanne toi mukanaan notkahduksen, sillä tekniikkaan investoidaan laskukausina muita aikoja vähemmän.

Mikä tilanne kotiteatterijärjestelmien hankinnassa on tällä hetkellä, Ari Niemi?

– 4K:n ja uusien ääniformaattien yleistymisen ja halventumisenkin myötä kotitaloudet ovat jälleen innostuneet panostamaan kotiteattereihin.

– Ala on ollut melkoisen aaltoliikkeen kourissa 2000-luvulla, mutta näyttää olevan tyyntä edessäpäin. Myös esimerkiksi Netlixin suosion lisääntyminen saa kuluttajan panostamaan kotiteatteriin. Kotiteatteri ei suinkaan poissulje sitä, etteikö yleisö enää kävisi isoissa leffateattereissa.

Onko tulevaisuudessa tulossa jotain tekniikkaa mullistavaa muutosta?

– Ostajan kannalta huojentava tieto on se, että ihan hetkeen ei ole tulossa kaikkea päälaelleen kääntävää. Esimerkiksi 2 000 euroa maksava tykki on nyt aivan eri laatuinen kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Tekniikka kehittyy, ja nyt alkaa olla tilanne, että kuluttajien kysyntä ja laitevalmistajien tarjonta vihdoinkin kohtaavat. Maailmalla puhutaan jo 8K:sta, mutta aivan hetkeen se ei tule meihin vaikuttamaan. Toki alan innokkaimmat harrastajat niitä jo kyselevät, mutta laajaan käyttöön niitä ei ole tulossa.

– Tv-lähetystasolla ei olla vielä päästy edes Full HD -tasolle, joten ihan lähitulevaisuudessa ei tarvitse 4K-tykkiä vaihtaa tuoreempaan.

Äänentoisto voi maksaa 1500 eurosta jopa kymppitonniin. Kuvaaja: Eriika Ahopelto

Heittoetäisyys syö valotehoa

Hyvä videotykki kestää 10–15 vuotta.

Tässä ajassa lamppu vaihdetaan kerran tai kaksi, riippuen katselutunneista.

Lampun käyttötunnit saattavat nousta siis jopa 4 000–5 000 tuntiin.

Elokuvahuoneen koko vaikuttaa katseluetäisyyteen ja siten tykin, kankaan ja kaiuttimien valintaan.

Huoneen akustiikka ja mahdollisuus pimentää vaikuttavat olennaisesti elokuvakokemukseen.

Minkä verran haluat satsata?

1000 eurolla saa hyvän perustykin.

2000–3000 eurolla saa jo 4K-tekniikkaa tukevan tykin, jossa on hiljaisempi käyntiääni ja monipuolisemmat sijoitusmahdollisuudet.

5 000–10 000 euron videotykki on jo lähellä elokuvateatterin tekniikkaa.

Valkokankaan saa 300–1500 eurolla.

Hyvä perussetti äänentoistoon eli vahvistin ja kaiuttimet maksaa noin 1500 euroa.

Parempi ääni 3000–4000 euroa.

Vielä parempi äänielämys 6000–10000 euroa.

Mikä on paras paikka tykille?

Ihanteellinen videotykin etäisyys kankaasta on noin 3–4 metriä. Heittoetäisyys syö valotehoa: Kuuden metrin päässä sijaitsevan tykin kuvassa ei ole valotehoa niin paljon kuin kolmen metrin heittoetäisyydessä.

Kun videotykki sijoitetaan kattoon ylösalaisin, kuvan heittokulma on luontaisesti alaviistoon.

Katto on myös pölyn kannalta paras sijoituspaikka tykille. Aina kattoon sijoittaminen ei ole kuitenkaan rakenteellisesti tai käytännössä mahdollista.

Jos tykki sijoitetaan niin sanotusti “oikein päin” takaseinälle esimerkiksi hyllyn päälle, joudutaan tykin kaltevuutta korjaamaan reilusti eikä sekään aina riitä. Hyvä ratkaisu on silloin takaseinään asennettava seinäteline.

Videotykille olisi hyvä saada katkeamaton sähkökulku. Tykin lampun käyttöikä saattaa lyhentyä, jos päällä oleva tykki vahingossa sammutetaan sähkökatkaisimesta kesken toiminnon.

Lähde: Ari Niemi, Hifihuone

Menot