Teema

Kauneusvirheitä ei huomata, kun katse kiinnittyy asetelmiin

Tiina Suomi rakastaa kauniita yksityiskohtia. Hän tekee asetelmia kotinsa kuistille, olohuoneeseen ja ruokailutilaan liki päivittäin.

Kun asetelma on valmis, Suomi laittaa kuvan Instagramiin.

Instagramia ja Pinterestiä seuratessa moni miettii, onko kyseessä oikea koti. Onko kuvissa vain edustustilat ja lainakalusteet vai ovatko hienot sisustuskuvat oikeasti kuvaajan kotoa?

Suomi tietää tunteen, sillä hän seuraa tiiviisti itsekin sisustuskuvia Instagramissa ja Pinterestissä.

Suomella kaikki kuvissa näkyvät esineet ovat omia, mutta ammatikseen bloggaavat sisustajat tekevät monien maahantuojien ja sisustusliikkeiden kanssa kaupallista yhteistyötä.

Kun Suomi saa idean, hän katsoo, onko kotona asetelmaan tarpeellisia esineitä, kukkia ja liinoja.

Vierashuoneessa onkin laatikoittain sisustusesineitä, jotka odottavat pääsyä esille. Viimeksi Suomen äiti toi matkalaukullisen vanhoja astioita asetelmia varten.

Jos omista varastoista ei löydy mieleisiä, Suomi suuntaa pihalle, metsään tai kauppoihin.

– Haluan kuviin vaihtelua. Vaikka moni esine näyttää toisessa yhteydessä erilaiselta, pitää esineitä vaihdella, jotta mielenkiinto säilyy.

Luonnosta saa myös paljon oksia, kukkia, heiniä ja kiviä, joita voi hyödyntää asetelmissa.

Suomi sekoittaa asetelmiin perintöesineitä, markettituotteita ja sisustuskauppojen helmiä. Hän rakastaa kukkia.

– Marketeista saa edullisia kukkia. Kukkakaupoista voi ostaa myös irtokukkia, ja niistä voi tehdä huolettomamman asetelman kotona.

Vanhassa 1940-luvun puutalossa ensimmäiset asetelmat tulevat vastaan jo portailla. Asetelmat jatkuvat kuistilla, eteisessä ja olohuoneessa.

Hämeenlinnalainen Tiina Suomi on työskennellyt pitkään pankkialalla, mutta lapsen syntymän jälkeen jäänyt kotiäidiksi. Lapsi on nyt 10-vuotias ja äidillä on hyvin aikaa paneutua sisustamiseen, josta hän haluaisi tavalla tai toisella itselleen uuden työn.

– Tykkään laittaa kotia. Joku on joskus sanonut olevansa serial decorator, niin minä olen juuri tällainen sarjasisustaja.

Suomi vaihtelee taulujen paikkoja usein ja asetelmat vaihtavat muotoaan ja paikkaa liki päivittäin.

Tehdessä myös oppii.

– En ole saanut mitään koulutusta. Inspiroidun muiden kuvista ja sitten vain teen ja kokeilen.

Hän tarvitsee asetelmia rakentaessaan rauhaa ja aikaa.

– Siirtelen, katson ja muutan. Saatan hioa yhtä kuvaa varten asetelmaa todella kauan, jotta kaikki on juuri siten, mikä miellyttää minua.

Maalaisromanttinen tyyli on Suomen mieleen. Hän ihailee myös Yhdysvaltojen itärannikon tyyliä. Siihen viittaa myös sosiaalisen median tilien Instagramin ja blogin nimi House at Hämptons.

Sisustustuuli tulee Yhdysvaltojen itärannikolta New Englandista. Hampton stylessä kyse on merellisyydestä ja selkeydestä – ajattomuudesta.

– Estetiikka on kiinnostavaa, sillä moni asia on kaunista. Pidän myös tyylien sekoittamisesta.

Sama sisustustyyli ei ulotu kuitenkaan vanhan puutalon kellarikerrokseen.

– En ajattele, että joka paikassa pitää olla samanlaista. Meillä alakerta on tehty modernimmaksi kuin keski- ja yläkerta.

Suomi kuvaa toistaiseksi kaikki kuvat kännykällään.

– Se on vain yksi kuva. Eihän se kerro koko totuutta, vaikken juurikaan käsittele kuvia.

Kuvissa kaikki on kaunista ja idyllistä. Suomi uskookin, että kauniilla yksityiskohdilla voi viedä huomion pois kauneusvirheistä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic