fbpx
Teema

Keksi paras resepti makeaan jouluun – Kokeile vaihteeksi amerikkalaisia tai italialaisia pikkuleipiä

Jouluaterian päätteeksi tai pyhäpäivien kahvitauolla pikkuleivät ovat juuri sopivan kokoista naposteltavaa. Naapuria ja ystävää voi muistaa keksien täyttämällä herkkurasialla. Mitäs jos kokeilisit tänä vuonna aivan uutta ohjetta?
Paksut, reunoista rapeat ja sisältä pehmoiset cookiet sisältävät melkein liian paljon kaikkea: tummia suklaapaloja ja taikinan maustavaa marsipaania. Älä silti tingi määristä, sillä runsaus on näiden keksien juttu! Kuva: Nanna Rintala
Paksut, reunoista rapeat ja sisältä pehmoiset cookiet sisältävät melkein liian paljon kaikkea: tummia suklaapaloja ja taikinan maustavaa marsipaania. Älä silti tingi määristä, sillä runsaus on näiden keksien juttu! Kuva: Nanna Rintala

Suklaamarsipaanikeksit ovat taattua Amerikan meininkiä. Suklaasattumia on runsaasti. Yksi keksi riittää tyydyttämään pahimmankin makeannälän.

Luumutähdet ovat jouluinen versio lusikkaleivistä. Tässä versiossa lusikkaleipätaikina kaulitaan ja siitä otetaan paloja pikkuisella tähtimuotilla. Tähtipalat liitetään yhteen luumuhillolla.

Tummat ja rapean ohuet kaakaokeksit kuorrutetaan valkosuklaalla ja murskatuilla piparminttukarkeilla. Minttu ja suklaa ovat makupari, jota harva pystyy vastustamaan.

Italiassa jouluun kuuluvat mehevät viikunapikkuleivät, cucidatat. Kuivatuista hedelmistä valmistettu täyte maustetaan vahvalla liköörillä.

Suklaamarsipaani-cookies

24 kpl isoja keksejä

125 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

1 dl ruokosokeria

1 kananmuna

1 tl vaniljaesanssia

½ tl ruokasoodaa

¼ tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

200 g rouhittua tummaa suklaata tai suklaahippuja

150 g paloiteltua marsipaania (mantelimassaa)

Vatkaa voi ja sokeri sileäksi. Voit lämmittää voita 10 sekuntia kerrallaan mikroaaltouunissa, kunnes se on hyvin pehmeää. Voita ja sokeria ei tarvitse vaahdottaa. Lisää muna ja vaniljaesanssi ja sekoita hyvin.

Sekoita ruokasooda ja suola jauhoihin ja lisää seos taikinaan. Lisää myös suklaa ja pieniksi kuutioiksi paloiteltu marsipaani.

Nostele taikinasta ison lihapullan kokoisia pallukoita uunipellin päällä olevalle leivinpaperille. Painele taikinapallukat litteämmiksi. Tämä taikina ei leviä juuri lainkaan, joten pikkuleivät jäävät painamaasi muotoon.

Paista 175 asteessa 11–15 minuuttia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Leivo lusikkaleivät joulun kunniaksi ihan uuteen malliin. Taikinan voi nimittäin myös kaulia ja painella siitä söpöjä tähtikuvioita pikkuisella muotilla. Luumuhillo tai omenakanelimarmeladi ovat jouluisia täytteitä. Kuva: Nanna Rintala
Leivo lusikkaleivät joulun kunniaksi ihan uuteen malliin. Taikinan voi nimittäin myös kaulia ja painella siitä söpöjä tähtikuvioita pikkuisella muotilla. Luumuhillo tai omenakanelimarmeladi ovat jouluisia täytteitä. Kuva: Nanna Rintala

Luumutähdet

Noin 50 kpl

200 g voita

1 ½ dl sokeria

1 tl ruokasoodaa

4 dl vehnäjauhoja

Väliin luumusosetta ja pinnalle sokeria

Kiehauta voi kattilassa. Älä anna sen palaa, mutta keitä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes sen tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Kaada voi kulhoon sokerin kanssa ja anna jäähtyä.

Sekoita seos tasaiseksi. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikinaksi.

Kauli jauhotetulla alustalla pieniä määriä taikinaa noin puolen sentin paksuiseksi ja ota pienellä tähtimuotilla paloja.

Paista uunipellillä 175 asteessa noin 12 minuuttia.

Yhdistä tähdet sivelemällä toiselle puolelle ohuelti luumuhilloa ja paina toinen puoli kanneksi. Pyörittele tähdet sokerissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valkosuklaalla ja punavalkoisilla piparminttukarkeilla koristellut pikkuleivät houkuttelevat nappaamaan kiinni. Nämä keksit eivät säily uuden vuoden yli. Kuva: Nanna Rintala
Valkosuklaalla ja punavalkoisilla piparminttukarkeilla koristellut pikkuleivät houkuttelevat nappaamaan kiinni. Nämä keksit eivät säily uuden vuoden yli. Kuva: Nanna Rintala

Piparminttu-valkosuklaakeksit

24 isoa tai 50 pientä

150 g huoneenlämpöistä voita

2,5 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

½ tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

Pinnalle;

150 g valkosuklaata

20 polkatyyny-karamellia

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa mukaan muna. Lisää yhteen sekoitetut kuiva-aineet siivilän läpi ja sekoita taikinaksi.

Pyörittele taikinasta palloja ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paina pallot kämmenelle litteiksi. Jätä isot välit, koska nämä keksit leviävät uunissa.

Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Pilko suklaa paloihin ja sulata vesihauteessa. Laita karamellit muovipussiin ja nuiji murskaksi kaulimella.

Levitä valkosuklaata jäähtyneen keksin yläpinnalle ja ripottele pinnalle piparminttukaramellimurska.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuivatut hedelmät nousevat ostoslistalle aina, kun joululeivonnaisia suunnitellaan. Leivo ne tällä kertaa pikkuleipärullan sisään, niin tehdään Italiassakin. Kuva: Nanna Rintala
Kuivatut hedelmät nousevat ostoslistalle aina, kun joululeivonnaisia suunnitellaan. Leivo ne tällä kertaa pikkuleipärullan sisään, niin tehdään Italiassakin. Kuva: Nanna Rintala

Italialaiset viikunapikkuleivät

Noin 40 kpl

125 g huoneenlämpöistä voita

¾ dl sokeria

½ dl ruokosokeria

¼ tl ruokasoodaa

1 kananmuna

1 tl vaniljauutetta

½ tl suolaa

3 ¼ dl vehnäjauhoja

Täyte:

2 ½ dl kuivattuja, kivettömiä viikunoita pieniksi kuutioiksi paloiteltuina

1 dl kuivattuja, kivettömiä taateleita pieniksi kuutioiksi paloiteltuina

1 dl appelsiinista puristettua mehua

½ dl kandeerattuja appelsiininkuoripaloja tai sukaattia

2 rkl sokeria

1 tl raastettua sitruunankuorta

½ tl kanelia

1 dl mantelirouhetta

2 rkl Grand Marnier -likööriä tai tummaa rommia

Pinnalle:

2,5 dl tomusokeria

2–3 tl sitruunamehua

koristerakeita

Valmista taikina vatkaamalla ensin voita yksi minuutti yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää voihin sokerit ja ruokasooda ja jatka vatkausta, kunnes seos on sileää. Lisää muna, vaniljauute ja suola, vatkaa sekaisin. Lisää lopuksi jauhot kolmessa erässä.

Kääri taikina suorakaiteen muotoiseksi palikaksi tuorekelmun sisään ja anna levätä viileässä 3 tuntia tai yön yli.

Valmista taikina kuumentamalla kasarissa viikunat, taatelit, appelsiinimehu, appelsiininkuori, sokeri, sitruunankuori ja kaneli kiehuvaksi. Anna sitten kiehua hiljaa 5–8 minuuttia, kunnes hedelmät ovat pehmeitä ja seos paksua. Nosta pois levyltä, lisää rouhitut mantelit ja likööri (voi jättää poiskin). Anna jäähtyä. Peitä tuorekelmulla.

Ota taikina jääkaapista 10–15 minuuttia ennen leivontaa. Jaa taikina kahtia ja kauli jauhotetulla alustalla puolikas runsaan A4:n kokoiseksi suorakaiteeksi. Leikkaa taikinalevy kahteen osaan.

Nostele levynpuolikkaan keskelle pituussuunnassa yksi neljäsosa täytettä. Nosta taikinan reunat molemmilta puolilta täytteen päälle, hiukan limittäin, niin että saat taikinarullan. Toista sama toiselle taikinalevyn puolikkaalle. Nosta rulla saumapuoli alaspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Toista sama toisella taikinanpuolikkaalla.

Paista näitä neljää rullaa 175 asteessa noin 12 minuuttia. Viipaloi rullat pikkuleiviksi välittömästi uunista oton jälkeen.

Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu sileäksi ja valuvaksi kuorrutteeksi ja valuta tai pursota pikkuleipien pinnalle. Koristele halutessasi koristerakeilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mustapippuri antaa mukavaa potkua chia-seesamikekseille. Kuva: Nanna Rintala
Mustapippuri antaa mukavaa potkua chia-seesamikekseille. Kuva: Nanna Rintala

Omatekoiset chia-seesamikeksit juustotarjottimelle

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl chia-siemeniä

2 rkl seesaminsiemeniä

½ tl merisuolaa

pari kierrosta mustapippuria myllystä

2 tl rypsiöljyä

6 rkl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja sekoita haarukalla taikinaksi. Jatka vaivaamista käsin niin, että saat kimmoisan pallon.

Puolita taikina ja kauli puolikas kerrallaan jauhotetulla alustalla mahdollisimman ohueksi, noin 2 millin paksuiseksi. Taikina on tosi joustavaa.

Leikkaa pyöreällä muotilla paloja. Laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 11–12 minuuttia.

Menot