Teema

Kerää ystävät pöydän ääreen

Suurpiirteinen leipuri tekaisee illanviettoon somat mini-galetet, jotka eivät vaadi pikkutarkkaa nyhräämistä. Lopputulos saa näyttää rouhealta.

Jos haluaa päästä vieläkin helpommalla, taikinan voi kaulia isoksi ympyräksi ja tehdä vain yhden piirakan.

Kokeile pizzabageleiden päälle sieniä, grillattua munakoisoa ja gorgonzolaa. Bagelit voi paistaa vain tomaattikastikkeen ja juuston kanssa ja täyttää tuoreilla täytteillä pöydässä jokaisen maun mukaan.

Täytetyt avokadot kannattaa valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua, jotta avokadon hedelmäliha ei ehdi tummua. Vegaaniseen versioon vuohenjuuston voi korvata vaikkapa marinoidulla tofulla.

Uunibrie muuntuu jälkiruoaksi, kun kasaat lämpimän juuston päälle pensasmustikoita ja viikunaviipaleita. Viimeistele annos vaahterasiirapilla tai hunajalla.

Täytetyt avokadot

neljälle

Porkkanahummus:

300 g porkkanoita
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria ja suolaa
1 tlk ( 400 g) kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia
½ tl juustokuminaa
½ tl suolaa
mustapippuria
4 avokadoa
50 g vuohenjuustoa
3 rkl korianteria silputtuna
oliiviöljyä
 
Valmista ensin porkkanahummus.

Kuori porkkanat ja poista kanta. Leikkaa porkkanat siivuiksi ja levittele pellille. Ripottele päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria ja suolaa. Paahda porkkanoita 200 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Laita paahdetut porkkanat sekä loput hummuksen ainekset tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi. Lisää hieman vettä tai oliiviöljyä, jos hummus vaikuttaa kuivalta.

Halkaise avokado ja poista kivi. Voit kovertaa koloa lusikalla isommaksi, jotta täytettä mahtuu enemmän. Lusikoi hummusta koloon. Ripottele päälle vuohenjuustomurua ja silputtua korianteria. Pirskottele päälle vielä hyvää oliiviöljyä.

Vinkki: Porkkanahummusta tulee tällä ohjeella reilusti. Käytä loput vaikka leivän päällä.

Paistettu brie

neljälle

4 kpl pieniä tai yksi iso brie- tai camembertkiekko
4 viikunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl saksanpähkinöitä
1 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
1 – 1 ½ dl juoksevaa hunajaa
1/8 tl jauhettua muskottipähkinää
 
Pese viikunat huolellisesti, leikkaa lohkoiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 175 asteessa 10 minuuttia. Ota viikunat uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Laita juustokiekko pellille leivinpaperille ja paista 5 – 10 minuuttia, kunnes juusto alkaa sulaa.

Lämmitä sillä välin paistinpannu ja kaada pannulle pähkinät, hunaja ja muskottipähkinä. Anna kuumeta, kunnes hunaja muuttuu juoksevaksi. Ota juustokiekot uunista, asettele päälle viikunapuolikkaita sekä pähkinä-hunajaseosta. Tarjoile heti maalaisleivän kanssa.

Pizzabagelit

8 kappaletta

Tomaattikastike:

1 tlk (400 g) kaltattuja tomaatteja
suolaa
laadukasta extra virgin -oliiviöljyä
4 bagelia
4 artisokan sydäntä öljyssä
2 mozzarellapalloa
8 siivua parmankinkkua
1 ruukku rucolaa
 
Mausta kaltatut tomaatit suolalla ja lorauta sekaan oliiviöljyä. Pyöräytä rakenne sauvasekoittimella tasaisemmaksi, mutta niin että kastikkeeseen jää tomaattipaloja.

Halkaise bagelit ja sivele puolikkaat tomaattikastikkeella. Leikkaa mozzarella ja artisokat siivuiksi ja asettele bageleiden päälle. Paista bageleita 225 asteessa 7 – 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.

Ota bagelit uunista ja laita päälle prosciuttosuikaleita ja rucolaa. Tarjoile heti.

Chorizo-kurpitsagaletet

6 kappaletta

Taikina:

2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
100 g kylmää voita
3 – 4 rkl kylmää vettä
400 g myskikurpitsaa
1 chorizomakkara
1 sipuli
50 g fetaa
1 muna voiteluun
 
Sekoita vehnäjauhoihin suola. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhojen joukkoon murumaiseksi seokseksi. Lisää 4 rkl vettä ja sekoita nopeasti. Pyöräytä taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi 1 x 1 cm paloiksi. Laita kuutiot leivinpaperilla vuoratulle pellille, ripottele päälle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Paahda kuutioita 200-asteisessa uunissa 25 – 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Leikkaa chorizo ohuiksi viipaleiksi ja hienonna sipuli. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista chorizoviipaleet ja sipuli, kunnes makkara on saanut väriä ja sipuli on pehmennyt. Nosta makkarat ja sipulit talouspaperin päälle valumaan ja sekoita sitten paahdettujen kurpitsojen kanssa.

Kauli taikina. Leikkaa taikinasta 6 ympyrää, läpimitaltaan 14 cm. Käytä apuna pientä lautasta tai kulhoa. Jaa täyte piirakoiden päälle, ripottele päälle fetaa. Jätä reunoista n. 2 cm kaistale täyttämättä. Taittele reunat täytteen päälle ja voitele reunat munalla.

Paista 200 asteessa 25 minuuttia, kunnes galetet ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Elina Ylitervo