Teema

Kerrankin koko perhe yhtä aikaa illalla kotona

”Koirat käytetty kolmelta. Partio alkaa tänään jo klo 17.45.”

”Muista laittaa Elenalle sisäliikuntavaatteet mukaan :)”

Tällaisia viestejä Marjukka ja Lauri Keränen lähettelevät arkisin silloin, kun eivät ehdi nähdä toisiaan hereillä ennen kuin vasta illalla.

Niin käy melko usein, sillä kahden alakouluikäisen lapsen vanhemmat tekevät vuorotyötä monesti vastakkaisissa työvuoroissa. Marjukka Keränen työskentelee sairaanhoitajana kolmivuorotyössä ja Lauri Keränen päivittäistavarakaupassa aamu- ja iltavuoroissa.

Jotta Keräset saavat arkensa rullaamaan, on aikataulut suunniteltava huolellisesti etukäteen ja tarvittaessa turvauduttava työvuorojen sumplimiseen. Joskus se on stressaavaa, vaikka molempien työpaikoilla kollegat suhtautuvat ymmärtäväisesti vuoronvaihtopyyntöihin ja työvuoroihin voi esittää myös jonkin verran toivomuksia.

Marjukka Keränen saa tietää seuraavan kolmen viikon työvuorolistat aina viikkoa etukäteen.

– Minä pystyn melko hyvin sovittamaan omat työni Marjukan työvuorojen mukaan, suurimmaksi osaksi aamuvuoroja tekevä Lauri Keränen kertoo.

– Silti joskus tulee tilanteita, joissa iskee paniikki, ja sitten soitellaan: työkavereille, vanhemmille, sisaruksille, hän kuvaa.

Vaikka Kerästen perheessä vanhempien työrytmit eivät noudata virka-aikoja, lasten säännöllisestä rytmistä ja päivärutiineista pidetään aina kiinni.

– Lapsilla on silloin turvallinen olo, Marjukka Keränen perustelee.

Siksi perheen lapset, 7-vuotias Elena ja 9-vuotias Kasimir, heräävät ja menevät nukkumaan ja syövät päivällistä suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Ja siksi jompikumpi aikuisista on aina kotona aamuisin, kun lapset heräävät. Se tarkoittaa sitä, että vanhemmat eivät voi tehdä yhtä aikaa aamuvuoroja, sillä kaupassa aamuvuorot alkavat joko viideltä tai kuudelta ja sairaalassakin jo seitsemältä.

– Lapset joutuisivat jäämään niinä aamuina jopa useiksi tunneiksi yksin ennen kuin koulu alkaa. He ovat vielä niin pieniä, että sitä emme halua, vanhemmat toteavat.

Kun perheessä elettiin vielä päiväkotiarkea, aamuvuorojen tekeminen yhtä aikaa oli mahdollista. Silti aikaiset aamut olivat joskus hankalia, kun lapset piti herättää kesken unien niin, että päiväkotiin ehdittiin puoli seitsemäksi.

Oma haasteensa on niissäkin päivissä, kun molemmat vanhemmat ovat iltavuorossa. Silloin apuna ovat olleet isovanhemmat, jotka onneksi asuvat samalla paikkakunnalla ja auttavat aina, kun vain pystyvät.

– Iltavuoropäivinä lapset voivat olla koulun jälkeen nuorisotalolla puoli viiteen asti, jonka jälkeen isovanhemmat ovat hoitaneet lapsia siihen saakka, kun Lauri palaa töistä yhdeksän aikoihin, Marjukka sanoo.

– Ensisijaisesti pyrimme kuitenkin vaihtamaan työvuoroja niin, että tällaisia iltoja ei kovin usein olisi, Lauri kertoo.

Jonkin verran haasteita asettaa myös se, että Lauri opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa on lähiopetuspäiviä yleensä parina päivänä kuukaudessa.

Vuorotyöhön kuuluu sekin, etteivät vapaat osu aina viikonloppuihin tai juhlapyhiin. Sitä ei ole koettu perheessä ongelmaksi.

– Kumpikin on tehnyt vuorotyötä jo niin kauan, että tähän on totuttu. Ainoastaan jouluaattoilta on tuntunut tärkeältä saada vapaaksi, ja se on onneksi aina onnistunut, Lauri Keränen sanoo.

Juhlapyhiä voidaan viettää myös silloin, kun ollaan vapaalla. Sama pätee myös harrastuksiin ja muihin yhteisiin juttuihin.

– Meillä on esimerkiksi tapana katsoa joka viikko yhdessä Haluatko miljonääriksi -ohjelma joko lauantai-iltana tai myöhemmin netistä. Se on Kasimirin lempiohjelma, ja siitä on tullut tärkeä yhteinen asia koko perheelle, Marjukka Keränen sanoo.

Hieman ongelmallista on se, että vanhempien kesälomat eivät tänä vuonna osu yhteen lasten lomien kanssa. Silti pyrkimyksenä on päästä pidennetylle viikonloppureissulle koko porukalla.

– Itse olen lomalla toukokuussa ja elokuussa. Laurilla on opintojensa vuoksi lomaa vain kahdeksan päivää. Onneksi hän voi tehdä kesällä nelipäiväistä työviikkoa. Työvuorot on vain soviteltava, Marjukka Keränen sanoo.

Arkihaasteista huolimatta hän sanoo nauttivansa vuorotyöstä. Varsinkin iltavuorot ovat mieluisia, sillä silloin voi aamupäivisin hoitaa muita asioita.

– Yövuoroissa vuorokausirytmi menee helposti sekaisin, mutta en silti kaipaa virkatyöaikaa. Onneksi välillä on myös aamuvuoroja, niin ehdin nähdä lapsia iltaisinkin.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic