Jos baarimestari Tero Räisänen saisi päättää, tämän kesän hitticocktail olisi Paloma.
– Kaikki tietävät tequila-pohjaisen Margaritan, mutta maailmalla juodaan myös Palomaa. Se on raikas ja pitkä kesäinen juoma, jonka nimi tarkoittaa kyyhkyä.
Juomaa varten kannattaa hankkia laadukasta tequilaa, sillä perustequila maistuu liian ärhäkältä. Mocktailversiossa voi korvata alkoholin lisäämällä greippimehun ja -limsan määrää.
Apple valley -drinkkiin tarvittavaa Lillet Blancia saa Alkon tilausvalikoimasta, mutta sen voi korvata vaalealla vermutilla. Koristeena käytetään itse kuivattuja omenasiivuja. Alkoholin voi korvata omenamehulla.
Captain Nettle -cocktailissa maistuvat suomalaisille tuttu nokkonen sekä trendikäs kombucha-teejuoma.
– Isoäitini käytti nokkosta ruuanlaitossa. Se on loistavan makuinen ja luonnonvarainen yrtti, jota halusin hyödyntää cocktailissa, Räisänen kertoo.
Nokkossiirappi keitetään kuivatusta nokkosesta. Räisänen tekee aina drinkkeihin tarvittavat sokeriliemet ja siirapit itse.
Sokeriliemi syntyy helposti: kattilaan laitetaan yhtä paljon vettä ja sokeria ja seoksen annetaan kiehahtaa. Tilkka vodkaa sekaan saa liemen säilymään kauemmin.
Baarikaapin kokoamisessa kannattaa panostaa määrän sijasta laatuun. Vain viidellä pullolla pääsee hyvin alkuun.
Räisänen neuvoo hankkimaan laadukasta vaaleaa ja tummaa rommia, vodkaa, bourbonia sekä giniä.
– Näillä viidellä pärjää aluksi, ja omien mieltymysten mukaan voi sitten lisätä liköörejä ja väkevöityjä viinejä.
Kun kotoa löytyy vielä tuoretta sitruunaa, sokerilientä ja paljon jäätä, ovat ainekset kasassa moneen drinkkiin. Juomien sekoittamiseen riittää pitkä lusikka.
– Ravistin on ihan hyvä, mutta ei välttämätön. Olen käyttänyt kylmälaukkuakin ravistimena, Räisänen nauraa.
Paloma
4 cl laadukasta tequilaa (esimerkiksi Don Julio tai Ocho)
4 cl verigreippimehua
2 cl limettimehua
1 cl agavesiirappia
pidennykseen greippilimonadia
koristeluun verigreippilohkoja
Mittaa ainekset jäillä täytettyyn lasiin ja pidennä limonadilla. Sekoita lusikalla hyvin ja koristele verigreipilohkoilla.
Apple Valley
2 cl mansikka-bourbonia
2 cl Lillet Blancia tai vaaleaa vermuttia
2 cl sitruunamehua
2 cl Granny Smith -omenamehua
2 cl timjamisiirappia
kuivattuja omenasiivuja koristeluun
Mansikka-bourbon
7 dl bourbonia (esimerkiksi Bulleit tai Marker’s Mark)
500 g tuoreita mansikoita
Timjamisiirappi
1 l vettä
1 kg sokeria
1 puntti timjamia
Tee mansikka-bourbon ainakin päivä etukäteen. Kaada pullollinen laadukasta bourbonia ja pilkotut mansikat ilmatiiviiseen hillopurkkiin ja jätä uuttumaan vähintään vuorokaudeksi. Siivilöi mansikat pois ja pullota uudelleen.
Valmista timjamisiirappi. Laita kattilaan vesi, sokeri sekä timjamipuntti. Kiehauta ja anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Siivilöi ja pullota.
Ravista kaikki ainekset, siivilöi jäillä täytettyyn lasiin ja koristele kuivatuilla omenasiivuilla.
Gin Basil Smash
4 cl giniä (esimerikiksi Tanqueray tai Gordon’s)
2 cl sitruunamehua
1 cl sokerilientä
4-6 kpl basilikan lehtiä
Sokeriliemi
1 kg sokeria
½ l vettä
Tee ensin sokeriliemi. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja liedelle. Sekoita ja anna kiehahtaa. Ota kattila pois lämmöltä ja anna jäähtyä. Pullota.
Ravista ainesosat, siivilöi jäillä täytettyyn lasiin ja koristele basilikalla.
Getting Caught in the Rain
4 cl kookosrasvapestyä rommia
4 cl ananasmehua
2 cl Gefilus-kefiriä
1 cl sokerilientä
pidennys halutessa kookosvedellä
koristeluun ananaksen lehtiä
Kookosrasvapesty rommi
5 dl tummaa rommia (esimeriksi Ron Zacapa, Bacardi tai Havana Club)
3 rkl kookosöljyä
Tee ensin kookosrasvapesty rommi. Laita rommi ja kookosöljy puhtaaseen astiaan ja anna olla yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä rasva on jähmettynyt rommin pinnalle. Siivilöi rasva pois kahvisuodattimen ja suodatinpaperin läpi ja pullota.
Ravista ainesosat, siivilöi jäillä täytettyyn lasiin ja koristele ananaksenlehdillä. Jos haluat juomasta pidemmän, voit käyttää pidentäjänä kookosvettä.
Captain Nettle
4 cl giniä (esimerkiksi Tanqueray tai Gordon’s)
2 cl limettimehua
1 cl nokkossiirappia
4 cl kombuchaa
koristeluun limetin kuorta
Nokkossiirappi
5 dl vettä
500 g sokeria
1 sitruuna
10 g kuivattua nokkosta
Tee ensin nokkossiirappi. Laita vesi ja sokeri kattilaan, kiehauta. Lisää sitruunan kuoret ja kuivattu nokkonen. Sekoita, peitä ja anna jäähtyä. Siivilöi ja pullota
Ravista ainesosat lukuunottamatta kombuchaa, siivilöi lasiin, pidennä kombuchalla ja koristele limetin kuorella.