fbpx
Teema

Keskivertokodissa on yli 10 000 tavaraa, joista yli puolet on käytössä ani harvoin – Katso ammattilaisten järjestelyvinkit ja selätä kaaos

Kaaos muodostuu sinne, missä tavaroita on liikaa ja minne niitä voi laskea käsistään ohimennen. Yleensä sekasorto alkaa jo eteisestä. Ammattilaisten vinkit auttavat saamaan kotiin järkeä ja järjestystä.
Ammattijärjestäjä luo kotiin tilaa ja auttaa pääsemään eroon turhista tavaroista. Anni Rantanen pyrkii itsekin noudattamaan omia neuvojaan. Myös elämän jäljet saavat silti näkyä. Kuva: Maria Paldanius

”Ole kuin kotonasi”, kuuluu tyypillinen kehotus kyläilijöille. Harva lienee ajatellut asiaa loppuun asti.

Mitä tapahtuisi, jos vieras tosiaan päättäisi olla kuin kotonaan? Ehkä kotiavaimet tipahtaisivat eteisen pöydälle, ulkovaatteet kasautuisivat tuolille tai lattialle oven pieleen, ja taskujen ja laukkujen pohjalta löytyvä irtain päätyisi saarekkeelle tai muille tasoille lojumaan.

Näin kotoisasti suomalaiskodeissa nimittäin toimitaan.

– Kun tavaroilla ei ole omaa, loogista paikkaa, ne seilaavat kodeissa edestakaisin ja päätyvät kauas sieltä, missä niitä tarvitaan. Tavaroita etsitään jatkuvasti, ja tavarakasoja sullotaan kaappeihin vieraiden silmiltä piiloon, kuvailee ammattijärjestäjä Anni Rantanen.

Kodin järjestykseen ja siisteyteen liittyviä sääntöjä kannattaisi silloin tällöin päivittää, jotta arki rullaisi sujuvasti ja koti tuntuisi kotoisalta – muillekin kuin vieraille.

Tällaisen muutoksen sai kokea myös siisteyttä ja järjestelmällisyyttä rakastava sisustussuunnittelija, sisällöntuottaja ja Oma koti valkoinen -blogin kirjoittaja Miia Salmi. Himohamstraajasta tuli minimalisti kantapään kautta saatujen oppien kautta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sisustussuunnittelija Miia Salmi sanoo, että arki alkaa rullata sujuvammin, kun jokaisella tarpeellisella tavaralla on oma paikkansa,. Siivoaminen nopeutuu ja kotona on viihtyisämpää. Kuva: Miia Salmi

Sisustussuunnittelija Miia Salmi sanoo, että arki alkaa rullata sujuvammin, kun jokaisella tarpeellisella tavaralla on oma paikkansa,. Siivoaminen nopeutuu ja kotona on viihtyisämpää. Kuva: Miia Salmi

– Kotimme oli aikoinaan kaaoksen vallassa. Tavarat olivat aina hukassa, puhtaat ja likaiset pyykit sekaisin, tasot lainehtivat postia, lehtiä ja taskuntäytteitä, ja joukossa saattoi lojua likaisia astioitakin, Salmi kertoo.

– Eräänä päivänä kyllästyin kaaokseen ja aloitin karsimisen. Nykyään panostan määrän sijaan laatuun ja teen hankintoja harkiten. Jo ostaessani mietin, missä aion tavaraa säilyttää. Näin koti pysyy aina järjestyksessä ja siistinä.

Tavarat pois ja paikoilleen

Kodin kaaos alkaa usein jo eteisestä. Moni suhtautuu eteiseen pelkkänä läpikulkutilana, jonka järjestäminen ei tunnu tärkeältä. Eteisen ongelmallisuus koskee erityisesti lapsiperheitä ja ilmenee useimmiten säilytystilojen puutteena.

Lisähaastetta tuovat vaihtuvat vuodenajat ja vaatekerrat. Eteisestä kannattaakin ensimmäisenä karsia kaikki ne vaatteet, kengät ja asusteet, joita ei tarvita meneillään olevalla kaudella.

– Erilliset naulakot sekä omat korit eri asusteille tuovat eteiseen selkeyttä. Kenkäteline taas säästää lattiatilaa. Jos mahdollista, kaikilla perheenjäsenillä olisi hyvä olla oma kori omille asusteille, ja lapsille myös omat naulakot. Niihin voi tulostaa merkit tai kuvat kuten päiväkodissa, jolloin lapset oppivat laittamaan vaatteensa paremmin paikoilleen, Kittilän Sirkassa asuva Rantanen vinkkaa.

Kun eteinen järjestetään toimivaksi, myös lähdöt ja paluut muuttuvat vähemmän stressaaviksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lapsiperheiden eteisten järjestämiseen ammattijärjestäjä Anni Rantasella on kaksi neuvoa ylitse muiden: omat korit kaikille asusteille ja lasten naulakoihin tarralaput tai kuvat kuten päiväkodissa.  Kuva: Maria Paldanius

Lapsiperheiden eteisten järjestämiseen ammattijärjestäjä Anni Rantasella on kaksi neuvoa ylitse muiden: omat korit kaikille asusteille ja lasten naulakoihin tarralaput tai kuvat kuten päiväkodissa.  Kuva: Maria Paldanius

Seuraava stressinpaikka saattaa kuitenkin odottaa kulman takana, keittiössä. Keittiö on kodin sydän ja koko perheen kohtaamispaikka, jossa tulisi olla riittävästi säilytystilaa. Kaiken tarpeellisen olisi hyvä olla käden ulottuvilla – muuten kyökki ajautuu nopeasti kaaoksen valtaan.

– Kattilakaappia on esimerkiksi vaikea käyttää, jos sieltä ei saa otettua eikä sinne laitettua mitään. Kattilat kasaantuvat tasoille, mikä voi hankaloittaa ruoanlaittoa. Kaapeissa tulisikin aina olla niin paljon tilaa, että tavaroiden ottaminen ja paikoilleen laittaminen olisi mahdollisimman sujuvaa, Rantanen opastaa.

Tavaroille käyttötarkoitusta vastaavat paikat

Haasteita asettavat myös kierrätyspisteet. Moni kierrättää tunnollisesti, mutta useimmat kodit soveltuvat tarkoitukseen heikosti. Keittiöön kerääntyy pussukoita, joita ei muisteta tyhjentää.

Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi jättää kierrättämättä. Jätelajittelua varten on olemassa koteihin sopivia astioita ja säilytyslaatikoita.

– Jäteastiat kannattaa pitää paikassa, jonne jätteet on helppo viedä ja josta täydet astiat saa helposti mukaan. Kierrätyspisteen voi rakentaa myös suuresta kestokassista, jonne tehdään omat osiot eri jätteille, kuten lasille, metallille ja paristoille. Kassi on näppärä napata ulos lähtiessä mukaan, Rantanen neuvoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keittiössä kattilakaappia on vaikea käyttää, jos sieltä ei saa otettua eikä sinne saa laitettua mitään takaisin. – Kattilat kasaantuvat tasoille, ja se hankaloittaa ruuan laittoa, Anni Rantanen tietää. Kuva: Maria Paldanius

Keittiössä kattilakaappia on vaikea käyttää, jos sieltä ei saa otettua eikä sinne saa laitettua mitään takaisin. – Kattilat kasaantuvat tasoille, ja se hankaloittaa ruuan laittoa, Anni Rantanen tietää. Kuva: Maria Paldanius

Mitä tulee tavarakasojen hallintaan, tavaroille kannattaa ensin miettiä käyttötarkoitusta vastaavat paikat. Sillä ei ole väliä, kuuluvatko tavarat ”oikeasti” kyseisille paikoille – tärkeintä on, että asukkaat hyötyvät ratkaisuista.

Salmi esittelee ratkaisuksi neljä muistisääntöä: 1. Paikka kaikelle ja kaikki paikalleen. 2. Tavara tuo vastuuta – silloinkin kun se on turha. 3. Lajittele tavarat kategorioihin. 4. Vie mennessäsi, tuo tullessasi.

– Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, pöydille ei jää astioita tai posteja, ja vaatteetkin päätyvät pyykkikoriin.

– Myös turhien tavaroiden karsiminen saa kodin näyttämään siistimmältä. Kaappeihin tavarat on hyvä lajitella niin, että usein käytettävät ovat helposti saatavilla ja vähemmän käytettävät taaempana. Lisäksi kaikki tärkeä kannattaa sijoittaa navan ja päälaen väliselle korkeudelle.

Useimmat nauttivat järjestyksestä

Hyvä järjestys tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Kuten eräs suomalainen ammattijärjestäjä on todennut: ”Jos sotku ei haittaa, se ei haittaa.”

Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin olettaa, että kaikki ihmiset nauttivat kotona olemisesta ilman epäjärjestystä ja kaaoksen tunnetta. Mikä muu selittäisi esimerkiksi sen, että yleensä ihmiset kokevat olonsa hyväksi hotellihuoneessa, kun ympärillä ei ole tavaroita väärissä paikoissa?

– Tätä ajatusta voi soveltaa myös kotiin. Järjestetty koti on myös toimiva ja turvallinen, Rantanen toteaa.

Keskivertoihmisen kotona on yli 10 000 tavaraa, joista yli puolet on käytössä harvoin tai hyvin harvoin. Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, ne löytävät tiensä perille kuin ihmeen voimalla.

Siistiä kotia on myös ilo siivota, kun taas kaaoksen keskellä puolet energiasta tuhrautuu sen miettimiseen, mistä aloittaa. Tämän oppiläksyn Salmi on sisäistänyt kantapään kautta kuluneiden vuosien aikana – eikä hän ole ainoa.

– Viime vuosina moni on herännyt tavarasta johtuvaan ähkymäiseen oloon. On ymmärretty, että tavaraa on liikaa ja se teettää paljon työtä, kuten siivoamista, järjestelyä, korjaamista, lajittelua ja kierrättämistä. Sitten kun tavaramäärä on tasapainossa ja kaikelle oma paikkansa, siivouskin sujuu sukkelasti, Salmi tietää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Arvostan suuresti kotimaista ajatonta muotoilua. Sisustan

– Arvostan suuresti kotimaista ajatonta muotoilua. Sisustan “vähemmän on enemmän” -periaatteella ja pyrin panostamaan laatuun määrän sijaan, sanoo Miia Salmi. Kuva: Miia Salmi

Vanhempien tavat siirtyvät lapsille. Siksi lapset kannattaa osallistaa kodin järjestyksen ylläpitoon pienestä pitäen. Onnistumisen avain on halu muuttaa vanhoja rutiineja ja toistaa uusia, kunnes niistä tulee tapa.

– Hyvä järjestys luo mielenrauhaa, ja siistissä kodissa on helpompi rentoutua. Jokaisen koti saa kuitenkin olla omanlainen. ”Kotihäpeästä” olisi hyvä opetella eroon ja avata ovet rohkeasti kutsumattomillekin vieraille, Rantanen rohkaisee.

Lukijoiden järkivinkit kodin järjestämiseen

Tällaisia kodinhoitovinkkejä jaettiin Facebookissa Lännen Median pyynnöstä:

”Ruokasooda on hyvä puhdistusaine. Saa mm. tiskialtaan kiillotettua, kahvinkeittimestä kalkin pois ja jos patja meinaa tuoksahtaa hielle, niin nakkelee sille ruokasoodaa ja imuroi hetken kuluttua pois.” (Rovaniemi)

”Itse suosin vaatteiden osalta pystyviikkausta. Kaapit ja laatikot pysyvät hyvässä järjestyksessä. Sukat on hyvä pestä pesupussissa, niin eivät häviä pesussa. Pikkutavaroita mulla on pakattuina kannellisiin rasioihin tai laatikoihin. Hellan saa puhdistettua helposti niin, että suihkuttaa hellalle uuninpuhdistusainetta ja laittaa kelmua päälle, vaikutus 2 h, jonka jälkeen pelkkä pyyhintä riittää.” (Vantaa)

”Sukille on sellaisia ‘minipyykkipoikia’, joilla ne paritetaan, kun otetaan pois jalasta. Ovat yhdessä pesukoneessa, ja siinä on ripustuslenkki.” (Mäntsälä)

”Hyllynaluskori keittiössä jättää enemmän tilaa työtasoille.” (Espoo)

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hyllynaluskori tuo lisää säilytystilaa ja jättää pöytätasot tyhjiksi. Kuva: Kaisa Nurmela

Hyllynaluskori tuo lisää säilytystilaa ja jättää pöytätasot tyhjiksi. Kuva: Kaisa Nurmela

”Paras vinkki siivoukseen se, että ei päästä kotia siihen pisteeseen, että siivous tuntuu haastavalta. Erilaisten materiaalien (lasi, metalli, pahvi/kartonki, paperi ja muovi) kierrätykseen omat astiat.” (Tervajoki)

”Suursiivous kantsii aloittaa reippaasti lumikolalla. Fakta.” (Rovaniemi)

Hyvä kysymys: Miten pinttynyt lika kannattaa puhdistaa?

Millä kodin alueilla on tyypillisesti eniten pinttynyttä likaa, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku?

–  Pinttymiseen vaikuttaa se, miten usein likaa siivoaa ja poistaa. Pinttymiä on erityisesti paikoissa, joita siivotaan vähiten, kuten kylmälaitteiden takaosissa ja niiden alla olevissa lattioissa. Keittiöön kertyy helposti rasva- ja valkuaislikaa, roiskeita ja muruja. Rasvaiset pinnat keräävät myös pölyä.

– Niin sanottua yläpölyä kertyy paikkoihin, joita pyyhitään harvemmin. Se vaikuttaa myös sisäilman laatuun. Vessassa ja kylppärissä yleistä on rasvalika, kuten ihorasva, ihonpuhdistustuotteiden jäljet, saostumat, mikrobilika, pöly ja hiukset.

Miksi lika ylipäätään pinttyy?

– Likaa on erilaista ja se kiinnittyy pinnoille eri tavalla. Huokoiset ja epätasaiset pinnat imevät likaa helposti. Mitä nopeammin lian tai tahran poistaa, sitä helpommin sen saa pois. Jos lika on ehtinyt kiinnittyä, sen poisto on usein vaikeampaa ja siihen tarvitaan vahvempaa ainetta tai enemmän mekaanista hankausta.

Millaisia vaihtoehtoja ja kotikonsteja on olemassa pinttyneen lian putsaamiseen?

– Lian poistaminen on monen tekijän summa ja konstit vaihtelevat liasta riippuen. Yleisesti se vaatii vettä, aikaa, lämpöä, puhdistusainetta ja mekaniikkaa. Vesiliukoinen lika lähtee neutraalilla puhdistusaineella tai vedellä. Veteen liukenemattomat pinttymät, kuten kalkkisaostumat, vaativat lisäksi puhdistusainetta tai mekaanista hankausta.

– Pinttyneenkin lian voi saada pois ruokakaapin tuotteilla: ruokasooda voi tepsiä kahvikuppeihin ja pohjaan palaneeseen kattilaan ja etikka hanojen kalkkisaostumiin. Mäntysuopa on tehokas pinttyneeseen uuniin.

– Ihmesieni on hyvä esimerkiksi valkoisten tennareiden muoviosien tai ulkotuolien puhdistamiseen. Sillä saattaa saada kynänjäljetkin seinistä, mutta kannattaa varoa, ettei se vauriota seinää. Siksi aina kannattaa kokeilla sitä huomaamattomaan kohtaan ennen käyttöä.

– Savisaippua, kuten Universal Stone, sopii esimerkiksi pinttyneen lavuaarin, suihkuseinän tai keraamisen lieden puhdistamiseen.

Onko olemassa sellaista pinttynyttä likaa, johon ei yksinkertaisesti ole keinoja?

– Pinttynyt lika kannattaa aina yrittää puhdistaa ennen kuin luovuttaa. Joskus uusintakäsittely voi auttaa. Mutta jos asunnossa on esimerkiksi poltettu vuosia tupakkaa sisällä, silloin voi olla vaikea saada hajua pois tai tapettia puhtaaksi. Tahrat kannattaakin aina pyyhkiä mahdollisimman nopeasti pois.

Mitä on syytä huomioida, kun lähtee puhdistamaan pinttynyttä likaa?

– Kaikki aineet ja välineet eivät sovi kaikille materiaaleille. Siksi on tärkeää lukea käyttöohjeet ja käyttää oikeaa ainetta oikeaan paikkaan oikein annosteltuna. Vältä naarmuttavia aineita ja välineitä. Jos pinta menee rikki, lika pinttyy entistä helpommin. Jotkut pintamateriaalit, kuten parketti, eivät kestä runsasta kosteutta.

– Kokeile ensin miedompia aineita, ja jos ne eivät tehoa, siirry vahvempiin. Ympäristöystävällisin ja tehokkain keino välttää pinttymiä on puhdistaa tahroja riittävän usein. Jos lattialle putoaa jotain, se kannattaa poistaa saman tien.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mitä nopeammin lian poistaa, sitä kevyemmillä konsteilla se lähtee. Kuva: Julija Sapic

Mitä nopeammin lian poistaa, sitä kevyemmillä konsteilla se lähtee. Kuva: Julija Sapic

Eroon turhasta tavarasta

Lahjoita tavaroita tutuille.

Lahjoita tavaraa Punaiselle Ristille, lähetystoreille ja pakolaiskeskuksiin.

Myy tavaroita kirpputorilla. Selvitä oman alueesi kirppistapahtumat ja Siivouspäivä. Myös nettikirppikset ja Facebookin kirppisryhmät ovat hyvä vaihtoehto.

Vie tavaraa jäteasemille ja kierrätyskeskuksiin. Jäteasemat ottavat vastaan suurimpia jätteitä. Huonekaluista peritään yleensä käsittelymaksu, mutta muun muassa sähkö- ja elektroniikkaromua, puutavaraa, lasia ja metallia voi viedä ilmaiseksi. Moni kierrätyskeskus hakee puhtaat ja ehjät tavarat suoraan kotoa.

Jos turhaa tavaraa on runsaasti, vuokraa jätelava. Tämän voi tehdä esimerkiksi naapurusten kesken, jolloin kustannukset pienenevät.

Haasta itsesi minimalismipeliin tai tartu tavara päivässä -metodiin. Minimalismipelissä luovutaan yhdestä tavarasta jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä, seuraavana päivänä kahdesta ja niin edelleen. Kuukaudessa poistuu jopa 465 tavaraa. Tavara päivässä pois -metodissa luovutaan yhdestä tavarasta päivässä.

Lähde: Joka kodin raivausopas, Elina Alasentie

Menot