Teema

Kiusallisen punoittavan ihon saa piiloon taitavalla meikillä

Ensin suupieliin ilmestyi punaisia läiskiä. Sitten punoitus ja näppylät laajenivat poskiin. Lopulta se näytti ihan teini-ikäisen aknelta, nelikymppinen nainen kuvailee muutaman vuoden takaista tilannetta.

Ihotautilääkärin vastaanotolla selvisi syy: kasvoilla kukki ruusufinni eli rosacea.

Oli jätettävä hetkeksi kaikki muut rasvat ja kosmetiikka, sillä kasvoille ei ensin saanut laittaa mitään muuta kuin lääkevoidetta. Lisäksi hänelle määrättiin tetrasykliini-antibioottikuuri.

Kuurin jälkeen nainen sai siirtyä ensin apteekin perusrasvaan, vasta sitten hän saattoi varovaisesti siirtyä kokeilemaan myös muita kosmetiikkatuotteita – yksi kerrallaan.

Hän on havainnut, että ruusufinnin herkistämä iho ei enää kestä kosmetiikkaa samalla lailla.

– Olen karsinut minimiin kasvoilla käytettävät tuotteet. Seerumit jätin pois. Nykyisin käytän vain rasvaa ja meikkivoidetta. Luomivärejäkään en pysty käyttämään, kun luomeni turpoavat, hän kertoo.

Ruusufinni on valitettavan yleinen, kasvojen alueella näkyvä ihosairaus. Vaikka se nuoruuden aknea muistuttaakin, sitä esiintyy pääsääntöisesti aikuisiässä, yli 30-vuotiailla.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on arvioitu, että ruusufinnistä kärsii muutama prosentti väestöstä. Siitä, kuinka paljon sitä esiintyy Suomessa, ei ole tarkkaa tietoa, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava HYKSin ihotautien poliklinikalta.

– Meillä täällä Pohjoismaissa, ja ylipäätään valkoihoisilla ruusufinniä esiintyy enemmän. Tauti alkaa yleensä 30–50-vuotiaana lievillä oireilla, mutta myöhemmällä iällä ne voivat pahentua, Salava kertoo.

Vielä ei tiedetä, mikä ruusufinnin tarkkaan ottaen aiheuttaa. Siihen näyttäisi kuitenkin liittyvän ainakin perinnöllinen taipumus. Sairaus alkaa pintaverisuoniston häiriöllä.

– Todennäköisesti syyt ovat sisäsyntyisiä, kuten aknessakin, Salava toteaa.

Entä voisiko runsaalla kosmetiikan käytöllä olla vaikutusta sairauden puhkeamiseen?

– Koululääketiede ei ole todennut, että kosmetiikan käytöllä tai esimerkiksi tietyllä ruokavaliolla olisi yhteyttä ruusufinnin puhkeamiseen. Kosmetiikan käyttö tosin saattaa pahentaa tilannetta, jos tietyt tuotteet eivät sovi potilaalle.

Salava neuvoo ruusufinnipotilaita valitsemaan rasvaisten sijaan mieluummin kevyitä, erittäin vesipitoisia voiteita.

– Ruusufinni-iholle sopivia tuotteitakin löytyy.

Meikkaamiselle ja peittohoidoillekaan ei ole hänen mielestä mitään estettä.

– Jos ruusufinni ei täysin parannu lääketieteen hoidoilla, voi pyytää vaikka ammattimeikkaajan opastusta punoituksen peittämiseen.

Salava kuitenkin muistuttaa, että ruusufinnipotilaat ovat herkkiä erilaisille paikallishoidoille.

Kun kasvoilla on jatkuva punoitus sekä laajentuneita verisuonia, on syytä epäillä ruusufinniä.

– Normaali punastuminen on ohimenevää, ja jos kyse on vaihdevuosista, siihen liittyy myös hikoilua.

Salavan mukaan on tärkeää, että ruusufinni hoidetaan, sillä hoitamaton tauti voi pahentua vuosien saatossa.

– Ongelma on myös kosmeettinen. Luullaan usein, että ruusufinnipotilaalla on jokin muu terveydellinen ongelma, kuten niin sanotut alkoholiposket tai hygieniaongelma, vaikka taudilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa.

Ruusufinnin aiheuttamiin iho-ongelmiin on kuitenkin saatavilla monenlaisia hoitomuotoja lääkkeistä laserhoitoihin.

Hoidot valitaan ruusufinnin tyypin perusteella. Punoittavissa alatyypeissä käytetään erilaisia voidehoitoja ja jonkin verran laserhoitoa verisuonten poistoon, märkänäppyläistä muotoa hoidetaan puolestaan voiteilla ja tetrasykliini-antibiooteilla. Talirauhasen liikakasvusta johtuvaan muhkuranenään taas käytetään usein laserhoitoja tai kirurgisia hoitomuotoja.

Ruusufinnin hoitoon on lisäksi saatavilla reseptivapaita voiteita ja geelejä. Oireet voivat joillakin helpottua myös välttämällä aurinkoa, väkeviä ja mausteisia ruokia, alkoholia, kahvia ja tupakkaa sekä nopeita kylmän ja kuuman vaihteluita.

Ruusufinni ei ole kivulias, mutta märkänäppylät ja punoitus aiheuttavat lähinnä epämukavuuden tunnetta. Suurimalla osalla ruusufinni on krooninen.

– Taudin kulkua ei pysty ennustamaan, sillä se saattaa välillä pahentua ja rauhoittua. Joissakin tapauksissa se voi rauhoittua täysin. Onneksi ruusufinnistä ei tarvitse vain kärsiä, sillä hoitomuotoja on ja ne auttavat, Alexander Salava sanoo.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic