fbpx
Teema

Koe mennyt maailma Intian Kultaisessa kolmiossa

Intian Kultainen kolmio oli varhaisten turistien suosiossa jo 1900-luvun alussa. Kolmion kiertäminen on nykyään helppoa ja palvelut pelaavat. Tosin Intiassa ei kannata olettaa, että junat kulkisivat ajoissa tai automatka taittuisi suunnitellussa kolmessa tunnissa. Aina voi olla ruuhkaa, liikenteen estäviä lakkoilevia virkamiehiä – tai keskelle tietä on asettunut lehmä.

Kultaisen kolmion lähtöpiste on luontevasti Delhi, jonne Suomestakin pääsee suorille lennoilla.

Uutta Delhiä alettiin rakentaa siirtomaakauden viimeisinä vuosikymmeninä 1900-luvun alussa. Keskustan Connaught-aukion varrella olevat rakennukset ovat kuin Lontoon Regent Streetillä, mittakaava vain on mahtipontisempi.

Jos Intian väkipaljous ja värikylläisyys vyöryy liikaa päälle, turisti voi hakea kultuurishokkiinsa lievitystä nauttimalla englantilaista iltapäiväteetä kurkkuvoileipineen ja skonsseineen The Imperial-hotellissa uuden Delhin ytimessä.

Polkupyöräriksojen kellojen kilkutus hukkuu hetkeksi minareetista kuuluvaan rukouskutsuun. Katuparturi viimeistelee asiakkaansa parranajoa kujalla, jonka yli retkottaa vaarallisen näköisiä sykkyröitä sähköjohtoja.

Meluinen, likainen, basaareita täynnä oleva vanha Delhi on täydellinen vastakohta uuden Delhin siirtomaatyylille. Vanhassa Delhissä pääsee kunnolla intialaiseen kaoottiseen tunnelmaan.

Vaikka länsimaalaisesta voi tuntua nololta tulla kuljetetuksi laihan intialaisen polkemana, polkupyöräriksa on hyvä tapa tutustua sokkeloiseen vanhaan Delhiin.

Olo on kuin maharadžalla. Turbaanipäinen tarjoilija kaataa hopeakannusta aamukahvia palatsihotellin ravintolassa. Jaipur tunnetaan vaaleanpunaisista rakennuksistaan ja hulppeista palatseistaan.

Moni entinen maharadžojen palatsi toimii nykyisin hotellina. Osa on kalliita luksuspaikkoja, mutta palatsitunnelmaa pääsee kokemaan myös kohtuuhinnalla.

Kaupungin tunnetuin palatsi on valtava maharadža Sawai Pratapin vaaleanpunaisesta hiekkakivestä 1700-luvun lopulla rakennuttama Hawa Mahal, Tuulten palatsi. Sen tunnetuin osa on naisten talo. Kapeassa talossa on paljon pieniä ikkunoita, joista sisätiloihin suljetut hovin naiset pääsivät kurkistelemaan ulkomaailmaan.

Jaipur on hyvä ostospaikka. Se on kuuluisa käsitöistään ja matoistaan.

Kipuan kapeita portaita Agran vanhan kaupungin rähjäisellä kujalla yhden tähden Saniya Palace -majatalon katolle. Pyykkinarulla kuivuu kuluneita lakanoita ja pyyhkeitä.

Istahdan kattoterassilla huteralle muovituolille ja katselen Taj Mahalia laskevan auringon valossa. Vaikka Taj Mahalin on nähnyt kuvissa kyllästymiseen asti, sen näkeminen aitona on vaikuttava kokemus.

Taj Mahalin ihaileminen etäältä ei ole ihan helppoa sokkeloisessa Agrassa. On hyvä tietää muutamat kattobaarit, joista avautuu esteetön näköala mausoleumiin.

Suurmoguli Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin synnytykseen kuolleen lempivaimonsa mausoleumiksi. Rakennusta tehtiin 20 000 ihmisen voimin 17 vuotta. Marmorista ja koristekivistä rakennettu, suuren puutarha-alueen ympäröimä mausoleumi valmistui vuonna 1648.

Suurmoguli päätyi viettämään loppuelämänsä vankina Agran linnoituksessa. Mogulin poika telkesi isänsä sinne, kun isä alkoi rakentaa itselleen hautamausoleumia Taj Mahalin viereen. Pojan mielestä isä oli uhka valtakunnalleen, koska hän oli jo tuhlannut suuren osan valtion varoista vaimonsa mausoleumin rakentamiseen.

Agrassa ei Taj Mahalin ja kaupungin linnoituksen lisäksi ole juuri muuta nähtävää. Yksi yö riittää hyvin siihen, että näkee Taj Mahalin auringon noustessa tai laskiessa.

Illalla Agran keskustassa kadulta kuuluu kovaäänistä musiikkia. Pian kulman takaa ilmestyy tanssivien ihmisten kulkue. Keskellä ratsastaa juhla-asuinen nuorehko mies valkealla hevosella.

Kyseessä on hääseurue ja seremoniaa pällistelevää turistia pyydetään mukaan tanssimaan ja hääjuhliin.

Muita vieraita on noin tuhat, ja pöydät notkuvat herkkuja. Kaikki haluavat samaan kuvaan turistin kanssa. Intiassa turistikin on nähtävyys.

Menot