Teema

Kokeilisitko tänä vappuna mojiton tai lonkeron makuista simaa? Tästä löydät reseptit vappusiman uusiin kavereihin

Vielä ehtii mainiosti panna siman tekeytymään vapuksi. Testasimme perinteisen sitruunaisen siman lisäksi greipillä, limellä ja marjoilla maustettua simaa.
Laseissa on vasemmalta lukien perinteistä simaa, mintulla ja limellä maustettua mojitosimaa, mustikoista, karpaloista ja punaherukoista tehtyä marjasimaa sekä greipillä ja rosmariinilla maustettua lonkerosimaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Laseissa on vasemmalta lukien perinteistä simaa, mintulla ja limellä maustettua mojitosimaa, mustikoista, karpaloista ja punaherukoista tehtyä marjasimaa sekä greipillä ja rosmariinilla maustettua lonkerosimaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä ja viileässä noin viidessä päivässä. Nyt on siis juuri sopiva aika laittaa vappusima tekeytymään.

Makea ja hiilihappoinen sima on mainio juoma myös vapun jälkeen. Sitruunan sijaan tai sen ohella voit käyttää muita sitruksia, marjoja tai vaikka raparperiä. Osa maustaa simansa inkiväärillä ja hunajalla. Myös syreenin kukat tuovat mukavaa makua ja tuoksua simaan.

Kokeilimme tehdä neljä erilaista ja eriväristä simaa vappua varten. Herneenkokoinen pala hiivaa riittää käynnistämään käymisen, mutta ei tee juomasta sakkaista.

Greippisima käy ärhäkästi

Fariinisokeri tuo perinteiseen simaan sen tyypillisen ruskean värin.

Marjasimassa osa nesteestä on korvattu marjoilla. Kiehautus on tärkeää etenkin, jos käytät pakastevadelmia.

Greippisimassa tavoiteltiin lonkeromaista ulkonäköä, joten siihen tuli vain tavallista valkoista sokeria. Tämä sima oli hyvin hiilihappopitoista.

Jo päivän pullossa olon jälkeen se lähti kuohumaan kuohuviinin tavoin. Kannattaakin sihautella pullon korkkia välillä varovaisesti auki.

Limellä ja mintulla maustetussa simassa tavoiteltiin vihertävää väriä. Jos lisäät minttua ja jäitä lasiin, saat raikkaan mojitomocktailin.

Kaikki ohjeet tuottavat noin 2,5 litraa valmista simaa. Muista desinfioida pullot kiehuvassa vedessä ennen käyttöä.

Perinteinen sima

2 l vettä
2 sitruunaa
1½ dl fariinisokeria
1½ dl sokeria
herneenkokoinen pala hiivaa
rusinoita

Kiehauta puolet vedestä vedenkeittimessä.

Pese sillä aikaa sitruuna ja raasta sen kuorta kattilan pohjalle. Poista sitruunasta kuori ja valkoinen kerros. Viipaloi hedelmäliha kattilan pohjalle.

Lisää kattilaan fariini- ja tavallinen sokeri. Kaada päälle litra kuumaa vettä. Sekoita hyvin. Kun sokeri on sulanut, lisää litra kylmää vettä.

Kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää nokare hiivaa ja sekoita hyvin.

Peitä kattila liinalla ja anna kuplia huoneenlämmössä yön yli.

Seuraavana päivänä siivilöi neste siivilän läpi toiseen astiaan.

Laita pullon pohjalle teelusikallinen sokeria sekä muutama rusina. Kaada sima pulloihin ja sulje korkilla.

Kun rusinat ovat nousseet pinnalle, sima on juontivalmista. Tähän menee noin 3–5 päivää.

Greippisima

2 l vettä
4-5 greippiä
3 dl valkoista sokeria
(3 oksaa rosmariinia)
herneenkokoinen pala hiivaa
rusinoita

Kiehauta puolet vedestä vedenkeittimessä.

Pese sillä aikaa greipit ja raasta niiden kuorta kattilan pohjalle. Poista greipeistä kuori ja valkoinen kerros. Purista 3-4 greipistä mehu ja viipaloi lopuista hedelmäliha kattilan pohjalle.

Lisää kattilaan sokeri. Kaada päälle litra kuumaa vettä. Sekoita hyvin. Kun sokeri on sulanut, lisää rosmariinin oksat, greippimehu ja litra kylmää vettä.

Kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää nokare hiivaa ja sekoita hyvin.

Peitä kattila liinalla ja anna kuplia huoneenlämmössä yön yli.

Seuraavana päivänä siivilöi neste siivilän läpi toiseen astiaan.

Laita pullon pohjalle teelusikallinen sokeria sekä muutama rusina. Kaada sima pulloihin ja sulje korkilla.

Kun rusinat ovat nousseet pinnalle, sima on juontivalmista. Tähän menee noin 3–5 päivää. Muista avata välillä varovaisesti korkkia, jottei hiilihappo räjäytä pulloa jääkaappiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eriväriset simapullot luovat kivaa tunnelmaa vappupöytään. Kuva: Pekka Rautiainen
Eriväriset simapullot luovat kivaa tunnelmaa vappupöytään. Kuva: Pekka Rautiainen

Marjasima

3 l vettä
2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
2 sitruunan mehu
5 dl (pakaste)marjoja
herneenkokoinen pala hiivaa
rusinoita tai kuivattuja karpaloita

Kiehauta marjat kattilassa vesilitran kanssa. Sekoita joukkoon sokerit.

Purista sitruunamehu ja lisää kattilaan. Lisää 2 l kylmää vettä.

Kun neste on kädenlämpöistä, lisää nokare hiivaa. Sekoita hyvin.

Peitä kattila liinalla ja anna kuplia huoneenlämmössä yön yli.

Seuraavana päivänä siivilöi neste siivilän läpi toiseen astiaan.

Laita pullon pohjalle teelusikallinen sokeria sekä muutama rusina tai karpalo. Kaada sima pulloihin ja sulje korkilla.

Kun rusinat ovat nousseet pinnalle, sima on juontivalmista. Tähän menee noin 3–5 päivää.

Mojitosima

2 l vettä
6 limeä
3 dl sokeria
1 ruukullinen minttua
herneenkokoinen pala hiivaa
rusinoita tai kuivattuja karpaloita

Kiehauta puolet vedestä vedenkeittimessä.

Pese sillä aikaa limet ja raasta niiden kuorta kattilan pohjalle. Purista 4 limeä mehuksi ja viipaloi loput kattilan pohjalle.

Lisää kattilaan sokeri. Kaada päälle litra kuumaa vettä. Sekoita hyvin. Kun sokeri on sulanut, lisää mintun oksat, limemehu ja litra kylmää vettä.

Kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää nokare hiivaa ja sekoita hyvin.

Peitä kattila liinalla ja anna kuplia huoneenlämmössä yön yli.

Seuraavana päivänä siivilöi neste siivilän läpi toiseen astiaan.

Laita pullon pohjalle teelusikallinen sokeria sekä muutama rusina tai karpalo. Kaada sima pulloihin ja sulje korkilla.

Kun rusinat ovat nousseet pinnalle, sima on juontivalmista. Tähän menee noin 3–5 päivää.

Päivän lehti

5.6.2020