fbpx
Teema

Koko yö Jukolan viestiä televisiossa, se vaatii käsiä, kameroita ja kuitukaapelia

Kangasalan metsikössä suhisee. Suunnistuksen Jukolan viesti alkaa illalla ja päättyy aamulla. Venlojen viesti on iltapäivällä. Kuva: Silja Viitala
Kangasalan metsikössä suhisee. Suunnistuksen Jukolan viesti alkaa illalla ja päättyy aamulla. Venlojen viesti on iltapäivällä. Kuva: Silja Viitala

Jukolan viesti on eräänlainen suunnistusväen herätysjuhla. Se kerää lajiperheen yhteen lapsista vanhuksiin ja huippu-urheilijoista kuntoilijoihin: ollaan yhdessä yhteisen asian äärellä.

Tapahtuma on niin iso, pitkäkestoinen, laajalle alueelle levittäytyvä ja monella tapaa muutenkin moniulotteinen, että tv-tuotannolle se asettaa melkoisia haasteita.

Siinä missä vaikkapa pöytätennisottelun draaman saa tallennettua tolppaan teipatulla kännykkäkameralla, Jukola vaatii käsiä, jalkoja, kameroita, koptereita, kuitukaapelia, osaamista ja kokonaisuuden hallintaa.

Jukola näkyi jo 1960-luvulla

Ensimmäiset mustavalkoiset jälkilähetykset Jukolasta tuotettiin 1960-luvun puolivälissä. 1990-luvulla Yle välitti Jukolasta kuvaa parhaimmillaan hyvinkin isolla kalustolla.

2000-luvulla Jukola jäi tv-tuotteena marginaaliin, kun se poukkoili Neloselta Urheilukanavalle ja päinvastoin. Esimerkiksi vuonna 2001 koko yön televisiointia ei ollut lainkaan.

Yle on ollut Jukolassa mukana taas vuodesta 2010 lähtien ja koko ajan kasvavin panostuksin. Suunnistuksen uusi tuleminen liittyy tekniseen kehitykseen, muun muassa gps-seurantaan.

24 tunnin ohjelmapaketti TV2:lla, myös Yle Puhe seuraa kisoja

Tänä vuonna kotisohville tarjoillaan 24 tunnin ohjelmapaketti, jonka tekemiseen osallistuu noin 60 tv-ammattilaista. Heillä on käytössään 25–30 kameraa.

Kyseessä on Yle Urheilun vuoden suurin tv-tuotanto.

Jukolaa voi kuunnella myös radiosta. Yle Puheella Venlojen viestin lähetys alkaa kello 13.45 ja Jukolan viestin kello 22.45

Venlojen ja Jukolan viestin lisäksi Jukola tänään -ohjelmia tulee pitkin päivää.

Suunnistus Jukolan viesti: Venlojen viesti TV2 klo 13.45 ja Jukolan viesti TV2 klo 22.40

Menot