Kokoa piparkakkutalon sijaan romanttinen joulumaisema - ota ohje talteen!

Joulumaisemassa on vähemmän osia kuin perinteisessä piparkakkutalossa, mutta tekemiseen kannattaa silti varata pari iltaa. Leipomisen ja koristelun voi tehdä samalla kertaa. Kokoaminen kannattaa suosiolla jättää seuraavaan päivään, jotta kuorrutus on varmasti kuivunut.
Pikeerien eli kuorrutusseoksien vahvuus riippuu käyttötarkoituksesta. Kokoamiseen sopiva pikeeri saa olla paksua, kuorrutukseen taas käy löysempi mutta notkea seos. Muutama tippa sitruunamehua tai etikkaa nopeuttaa pikeerin kovettumista.
Elintarvike- ja pastavärien lisäksi voit kokeilla pikeerin värjäämistä esimerkiksi mustikka- tai puolukkamehulla.
Käytä pikkutarkkojen koristelujen pursottamiseen kirjoitustyllaa. Jos kotoa ei löydy pursotinta, käytä kestävää muovipussia (esimerkiksi Minigrip-pussit sopivat tähän tarkoitukseen), jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.
Piirrä oma joulumaisemasi mielesi mukaan.
Piparkakkutaikina
1 ½ dl tummaa siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
3 kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
13–14 dl vehnäjauhoja
Pikeerit eli sokerikuorrutteet
n. 1 ½ dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
n. 2 ½–3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
Erottele munanvalkuainen kulhoon, lisää tomusokeria vähitellen ja muutama tippa sitruunamehua. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti ja värjää seos halutessasi. Jos nestemäinen väri löysyttää seosta, lisää tomusokeria. Liian paksua seosta voi löysyttää pienellä tilkalla vettä.
Käytä valmis pikeeri heti tai laita pursotuspussiin, jossa tyllan pää on teipattu kiinni. Koristele julkisivu ja kuuset. Kiinnitä pikeerin avulla myös koristeet. Anna pikeerin kuivua seuraavaan päivään ennen kuin kokoat maiseman.
Valmista pystyttämiseen käytettävä paksu pikeeri. Voit kiinnittää osat myös kuumalla sokerilla: laita paistinpannulle 2 dl sokeria ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Sekoita koko ajan ja varo, ettei sokeri pala. Työskentele nopeasti ja varovaisesti kuuman sokerin kanssa.
Käytä painavaa juomalasia tukena kokoamisen aikana. Kiinnitä ensin julkisivu ja liimaa sitten taustalle tukikolmiot. Kiinnitä sen jälkeen kuuset ja niiden tukikolmiot. Tue osia hetki, kunnes pikeeri tai sokeri jähmettyy. Viimeistele tomusokerihunnulla.
Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2015.