Teema

Kokoa piparkakkutalon sijaan romanttinen joulumaisema - ota ohje talteen!

Joulumaisemassa on vähemmän osia kuin perinteisessä piparkakkutalossa, mutta tekemiseen kannattaa silti varata pari iltaa. Leipomisen ja koristelun voi tehdä samalla kertaa. Kokoaminen kannattaa suosiolla jättää seuraavaan päivään, jotta kuorrutus on varmasti kuivunut.

Pikeerien eli kuorrutusseoksien vahvuus riippuu käyttötarkoituksesta. Kokoamiseen sopiva pikeeri saa olla paksua, kuorrutukseen taas käy löysempi mutta notkea seos. Muutama tippa sitruunamehua tai etikkaa nopeuttaa pikeerin kovettumista.

Elintarvike- ja pastavärien lisäksi voit kokeilla pikeerin värjäämistä esimerkiksi mustikka- tai puolukkamehulla.

Käytä pikkutarkkojen koristelujen pursottamiseen kirjoitustyllaa. Jos kotoa ei löydy pursotinta, käytä kestävää muovipussia (esimerkiksi Minigrip-pussit sopivat tähän tarkoitukseen), jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.

Piirrä oma joulumaisemasi mielesi mukaan.

Piparkakkutaikina

300 g voita tai margariinia
1 ½ dl tummaa siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
3 kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
13–14 dl vehnäjauhoja
 
Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma, inkivääri ja neilikka. Kuumenna seos samalla sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä seos pois levyltä ja anna jäähtyä.
 
Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä sooda ja suola vehnäjauhoihin. Lisää jauhot vähitellen ja hyvin sekoittaen, kunnes taikina on kiinteää. 
 
Peitä taikinakulho ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
 
Piirrä kaavat leivinpaperille ja leikkaa irti. Pehmitä taikinaa hetki käsissä ja kaulitse jauhotetulla alustalla n. 5 mm paksu levy. Varmista välillä, ettei taikina ole tarttunut alustaan. Asettele kaavat levyn päälle ja leikkaa terävällä veitsellä. Muista tehdä myös tukikolmioita ja alusta maisemalle. Isot palaset kannattaa tehdä suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle. 
 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista suunnilleen samankokoiset osat samalla pellillä. Pienimmät osat vaativat kymmenisen minuuttia paistoaikaa, isommat jopa yli 15 minuuttia. 
 
Paistoaikaan vaikuttaa koon lisäksi pipareiden paksuus sekä uunin tehokkuus. Seuraa siis paistumista tarkasti. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

Pikeerit eli sokerikuorrutteet

Koristeluun käytettävä seos:
 
1 munanvalkuainen (n. ¼ dl)
n. 1 ½ dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
 
Pystyttämiseen käytettävä seos
 
1 munanvalkuainen (n. ¼ dl)
n. 2 ½–3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua tai etikkaa 
 
TAI
 
2 dl hienoa sokeria sulatettuna

Erottele munanvalkuainen kulhoon, lisää tomusokeria vähitellen ja muutama tippa sitruunamehua. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti ja värjää seos halutessasi. Jos nestemäinen väri löysyttää seosta, lisää tomusokeria. Liian paksua seosta voi löysyttää pienellä tilkalla vettä.

Käytä valmis pikeeri heti tai laita pursotuspussiin, jossa tyllan pää on teipattu kiinni. Koristele julkisivu ja kuuset. Kiinnitä pikeerin avulla myös koristeet. Anna pikeerin kuivua seuraavaan päivään ennen kuin kokoat maiseman.

Valmista pystyttämiseen käytettävä paksu pikeeri. Voit kiinnittää osat myös kuumalla sokerilla: laita paistinpannulle 2 dl sokeria ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Sekoita koko ajan ja varo, ettei sokeri pala. Työskentele nopeasti ja varovaisesti kuuman sokerin kanssa.

Käytä painavaa juomalasia tukena kokoamisen aikana. Kiinnitä ensin julkisivu ja liimaa sitten taustalle tukikolmiot. Kiinnitä sen jälkeen kuuset ja niiden tukikolmiot. Tue osia hetki, kunnes pikeeri tai sokeri jähmettyy. Viimeistele tomusokerihunnulla.

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2015.