Teema

Kolareissa kolhi 135 000

EU ei kiinnitä riittävästi huomiota vakavien loukkaantumisten vähentämiseen liikenteessä, kansalais- ja terveysjärjestöt syyttävät. Liikennekuolemien määrä on pudonnut alle puoleen 20 vuoden takaisesta. Vuonna 1995 EU-maiden liikenne vaati vielä 64 000 kuolonuhria, 2015 enää 26 100.

Kolareissa loukkaantuneiden määristä, tilastoinnista ja keinoista tilanteen parantamiseksi ei ole saavutettu vastaavaa yhteisymmärrystä EU-maiden kesken. Vuonna 2014 Euroopan teillä loukkaantui vakavasti 135 000 henkilöä. Tästä aiheutui kymmenien miljardien kulut EU-maiden kansantalouksille.

– EU:n julkilausutut tavoitteet yhdistyneinä toimenpiteisiin ovat vähentäneet liikennekuolemia dramaattisesti, Euroopan liikenneturvallisuusneuvosto ETSC:n toimitusjohtaja Antonio Avenoso painottaa.

Liikenteen pahimmat loukkaantumisriskit ovat samat kaikkialla Euroopassa. Pyöräilijät ovat vaarassa kaupunkialueilla, joissa nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa tai korkeampi. Autoilla ja moottoripyörillä loukkaantuvat eniten nuoret ja keski-ikäiset miehet, jalankulkijoina lapset ja vanhukset. Pyöräkolarit keskittyvät kesään, jalankulkijoiden turmat talvikauteen.

Suurin osa loukkaantumisista voitaisiin välttää yksinkertaisilla keinoilla: varmistamalla oma näkyvyys, käyttämällä turvavarusteita ja autossa turvavöitä kaikilla istumapaikoilla sekä liikkumalla terveinä ja vesiselvinä.

Suomen liikenteessä loukkaantuu vakavasti eli pitkää sairaala- ja erikoishoitoa vaativasti noin 1 300 ihmistä vuodessa. LM-HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic