fbpx
Teema

Korvaako selluloosa muovin pakkauksissa?

Millaisia ovat tulevaisuuden pakkausmateriaalit, VTT:n professori Ali Harlin?

– Tulevaisuuden pakkaukset ovat entistä keveämpiä ja suorituskykyisempiä. Viime vuosina pakkausten ympäristöystävällisyys on voimistunut tutkimustavoitteena.

– Käytännön tekemiseen vaikuttaa muun muassa EU:n kaatopaikkadirektiivi ja muovistrategia, jotka kummatkin vahvistavat kierrätyksen merkitystä. Biohajoavuutta tarvitaan vaikeasti kierrätettävien tuotteiden kohdalla.

Korvaako selluloosa muovin pakkausmateriaalina?

– Selluloosa on uusiutuva materiaali, jota voidaan kierrättää ja kompostoida. Sekä muovin että selluloosan osuus pakkausmateriaaleissa kasvaa samalla, kun lasin ja metallin osuus vähenee.

– Vaikka muovi on suorituskyvyltään ja hinnaltaan kilpailukykyistä vielä pitkään, selluloosan käyttö kasvaa rinnalla. Selluloosalla on yhä enemmän muovin suorituskykyä, ja näitä materiaaleja käytetään aikaisempaa enemmän ristiin.

Mitä selluloosalla voi korvata?

– Selluloosan käyttö kasvaa kuitupakkauksissa, joita ovat esimerkiksi aaltopahvi ja nestepakkauskartonki. Niissä jäykkyys ja kierrätettävyys ovat kilpailutekijöitä. Rinnalle tulevat muun muassa uudet tarjoilupakkaukset, muokattavat kartongit ja joustopakkaukset, kuten pakkauskalvot. Selluloosa soveltuu lähes kaikkeen pakkaamiseen, mutta ehkä ei hiilihappoisten juomien jakeluun.

– Kehitteillä on kokonaan selluloosasta valmistettuja monikerrosfilmejä, jotka korvaavat vaikeimmin kierrätettäviä pakkauksia eli monikerrosmuovikääreitä. Ne tulevat markkinoille vuosikymmenen sisällä.

Menot