Teema

Kuinka monta meikkikerrosta on liikaa?

Nykyisin on monenlaisia kosmetiikkatuotteita aina primer-pohjustusaineista ja meikin kiinnityssuihkeisiin. Kerroksia voi kertyä jopa neljä tai viisikin seerumeineen ja puutereineen. Kuinka monta kerrosta on liikaa, estonomi, kosmetologi Sini Aartomaa?

– Pysyvyyden kannalta ei ainakaan kannata laittaa hirveän monta tuotetta päällekkäin. Se on vähän kuin kynsilakassa, että on mitä useamman kerroksen laittaa, sitä suurempi riski on, että se rupeaa rakoilemaan jossakin vaiheessa. Ainakaan silmien alle ei kannata lisätä kerroksia. Joskus vähemmän on enemmän. Varsinkin silloin, kun kyseessä on aikuinen nainen.

Suojaavatko meikkikerrokset ihoa vai onko niistä haittaa?

– Riippuu, millaista meikkiä laittaa. Tuotteiden koostumuksen pitäisi olla sellainen, että iho hengittää. Auringolta ne eivät ainakaan suojaa, vaan alle on laitettava aurinkosuoja vielä erikseen.

Nykyisin on tarjolla paljon kosmetiikkatuotteita, ovatko ne turvallisia, asiantuntija Eeva-Mari Karine Teknokemian Yhdistyksestä?

– EU:ssa on tiukka kosmetiikkalainsäädäntö, joka määrittää tuotteiden turvallisuusvaatimukset sekä mitä kosmetiikkatuotteet saavat sisältää. EU:n kosmetiikka-asetus pätee kaikissa unionin jäsenvaltioissa eli lähtökohtaisesti Suomessa myytävä kosmetiikka on turvallista.

Mitä iho-ongelmaisen pitäisi huomioida kosmetiikkavalinnoissaan?

– Kannattaa etsiä itselle sopivat tuotteet ja tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen. Jos allergisoituu joillekin aineille, kannattaa tutkia aina tuotteen ainesosaluettelot. Esimerkiksi Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen portaalista voi saada listauksen sopivista tuotteista.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic