fbpx
Teema

Kuinka turvallisia kertakäyttölämmittimet ovat?

Kuinka turvallisia kertakäyttöiset varpaiden ja käsien lämmittimet ovat, Nevercold Internationalin Teppo Mannermaa?

– Pusseissa ei ole myrkyllisiä ainesosia, joten ne ovat turvallisia. Jos iho on oikein arka tai vaurioitunut ja lämmitin alkaa tuntua pahalta, kannattaa käyttö lopettaa. Toki näissä on riski pienelle palovammalle, jos tuotteita käyttää pitkiä aikoja samassa kohdassa ihoa. Normaali käyttöaika on 6–7 tuntia, ja se on ihan turvallinen.

Mihin reaktioon lämmitys perustuu?

– Kaikessa yksinkertaisuudessa lämmitys perustuu raudan ruostumiseen. Pussin sisällä oleva rauta alkaa hapettua ja palaa ilman liekkiä. Pussin sisällä olevat muut aineet vermikuliitti, puujauhe, aktiivihiili ja suola säätelevät palamisnopeutta.

Voiko pussin lämpötila nousta yli luvatun ja aiheuttaa palovammoja?

– Näitä tulee käyttää vähähappisessa tilassa, kuten rukkasissa tai kengissä. Jos ilmaa pussin ympärillä on enemmän, pussi voi kuumentua yli luvatun. Tosin maksimilämpötilat on mitattu sisätiloissa. Käsienlämmittimen maksimi on 69 astetta ja varpaanlämmittimien 42 astetta.

Mitä jos lämmitinpussi hajoaa hanskan tai monon sisällä?

– Ei siitä mitään vaaraa ole, mutta aikamoinen sotku siitä aiheutuu, sillä sisus on mustaa mömmöä.

Kuinka hyvin suomalaiset tuntevat tuotteen?

– Suomessa käyttö yleistyy koko ajan. Sen sijaan Aasiassa tuotteet tunnetaan hyvin. Meidän lämmittimet valmistetaan Japanissa. Esimerkiksi Lappiin tulevat aasialaiset turistit kyllä tuntevat tuotteet hyvin, koska käyttävät niitä myös kotimaissaan.

 

Menot