Teema

Kuinka ulkovalot viritellään oikein?

Kuinka moni ulkovaloista on viritetty oikein, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Kimmo Hakala?

– Katukuvassa näkyy niin paljon valosarjoja, etten usko kaikkien olevan oikeaoppisesti aseteltu. Ulkovalosarjojen muuntajan olisi syytä olla ulkopistokkeessa, eikä ikkunan tai oven välistä pujotettuna jatkojohtovirityksenä. Puristuksiin joutuminen voi johtaa oikosulkuun. Tämän voi välttää asentamalla ulkopistokkeen ja tarkistamalla, että siinä toimii vikavirta ja maadoitus oikein.

Mikä on kuluttajien suurin virhe valosarjojen suhteen?

– Ehkä piittaamattomuus, vaikka niin ei pitäisi koskaan toimia sähkölaitteen kanssa. En usko, että kovin moni lukee ajatuksella pakkauksen käyttöohjeet ja sijoittaa valosarjan oikein.

– Toiseksi valosarjaa käytetään väärässä paikassa. Sisäsarjaa ei voi käyttää ulkona, vaikka ulkosarjaa voikin käyttää sisällä. Myös vaarallisesti viriteltyjä johtosolmuja tulisi välttää.

Miten Tukes valvoo valosarjojen turvallisuutta?

– Jos niistä löytyy huomautettavaa, tehdään päätöksiä myynnin rajoittamisesta. Kenttätarkistuksia on tulossa vielä tänä vuonna. Tuotteet ovat samankaltaisia ja niitä tuo maahan vain muutama toimija, joten huonolaatuiset ja virheelliset valosarjat on pitkälti saatu poistettua markkinoilta.

– Jos merkinnöissä ja käyttöohjeissa on puutteita, saattaa niitä löytyä myös testeissä. Kokenut tarkastaja havaitsee usein ongelmia jo katsomalla jouluvalon rakennetta. Vuosittain lähetämme testeihin useita valoja. Takaisinveto tai myyntikielto annetaan alle kymmenelle. Kaikki vaaralliset jouluvalot löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Päivän lehti

12.7.2020