Teema

Kuinka usein vuodevaatteet tulisi pestä?

Kuinka usein peitot ja tyynyt pitää pestä, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa?

– Peitot pitäisi pestä 1–2 kertaa vuodessa ja tyynyt vähän useammin. Petivaatteet kannattaa pestä 60 asteessa. Se on hygieeninen pesutapa. Petivaatteisiin kannattaa käyttää hyvin liukenevaa, nestemäistä pesuainetta ja annostella sitä vain kolmasosa normaalista määrästä. Jos pesukoneessa pystyy valitsemaan lisähuuhtelun, se kannattaa valita. Luonnonmateriaalien pesuaineeksi kannattaa valita hellävarainen hienopesuaine, joka sopii esimerkiksi villalle.

– Petivaatteiden ilmava kuivaus on yhtä tärkeää kuin peseminen. Keväällä on hyvä aika pestä peittoja ja tyynyjä, kun ne kuivuvat ulkona nopeasti. Myös kuivausrumpu on kätevä erityisesti untuva- ja höyhenpeittojen kuivaukseen.

Kuinka usein petivaatteita tulisi tuulettaa?

– Peittoja ja tyynyjä kannattaa tuulettaa, ravistella ja pöyhiä usein. Vuodetta ei myöskään kannata sijata heti herättyä vaan sängyn kannattaa antaa tuulettua. Jos intoa riittää, vuodevaatteet olisi hyvä tuulettaa kerran viikossa. Jos on allergiaa, eikä sen vuoksi voi tuulettaa niitä ulkona, voi käyttää vaikkapa kuivausrumpua vuodevaatteiden freesaukseen.

Kuinka usein lakanat pitäisi sitten vaihtaa?

– Se riippuu siitä, nukutko alasti vai yöpuvussa, käytätkö vartalovoiteita, hikoiletko ja kuinka usein peseydyt.

– Nyrkkisääntö on se, että aluslakana vaihdetaan kahden viikon välein, pussilakana noin kolmen viikon välein ja tyynyliina kerran viikossa. Kuukauden vaihtoväli on aivan liian pitkä, sillä olemme lakanoissa ison osan vuorokaudesta.