Teema

Kuivaa kesän maut talteen

Jos pakastin uhkaa täyttyä kesken sadonkorjuun, kannattaa kokeilla sadon säilömistä kuivaamalla. Se sopii niin marjoille, yrteille kuin juureksillekin.

Kuivaaminen säilyttää hyvin värin, maun ja aromit sekä useimmat ravintoaineet. Kuivatut tuotteet eivät vie juurikaan säilytystilaa.

Kasvikuivuri on kätevin ja nopein tapa kuivaamiseen. Kuivaaminen onnistuu myös uunissa, mutta kuivausajat ovat pidempiä.

Parhaiten uunikuivaukseen sopii kiertoilmauuni. Uuniritilä nopeuttaa kuivaamista. Jätä uuninluukku puulastan avulla hieman raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan pois. Uunin lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen.

Kuivaamista kannattaa kokeilla kotona jo valmiiksi löytyvissä lämmönlähteissä kuten jääkaapin, patterin tai kylpyhuoneen lattialämmityksen päällä. Pidä huolta, että kuivauspaikka on pölytön, hämärä ja kuiva. Yrtit kuivuvat pieninä nippuina varjoisissa paikoissa katonrajassa. Myös ohueksi viipaloitu omena kuivuu huoneenlämmössä.

Pakkaa kuivatut tuotteet tiiviisiin lasi- tai peltitölkkeihin tai paperipusseihin. Säilytä tölkkejä kuivassa, viileässä ja valolta suojattuna. Kasvikset ja marjat säilyvät kuivattuna yli vuoden, yrtit kannattaa käyttää vuoden sisällä.

Yrttiöljyyn säilötyt kirsikkatomaatit

1 kg kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta timjamia, rosmariinia tai oreganoa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
n. 3 dl oliiviöljyä

Huuhtele ja halkaise tomaatit. Laita tomaatinpuolikkaat leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kuivata tomaatteja 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Pönkkää uuninluukku auki puulastalla. Valmiit tomaatit ovat kuivuneita reunoilta, mutta vielä pehmeitä keskeltä.

Anna tomaattien jäähtyä. Viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna yrtit. Lado tomaatit, valkosipulit ja yrtit lasipurkkiin. Ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja valuta hunajaa. Kaada lopuksi päälle öljyä niin, että tomaatit peittyvät. Tomaatit säilyvät viileässä noin kuukauden.

Vinkki: Hyödynnä yrttiöljy salaattikastikkeena.

Kuivatut omenat

5 kiinteämaltoista omenaa
5 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Pese omenat, poista siemenkodat omenaporalla. Viipaloi omenat mandoliinilla muutaman millin paksuisiksi siivuiksi. Sekoita veteen sitruunamehu ja laita laakeaan astiaan. Upota omenasiivut sitruunaveteen, jotta omenat eivät ruskistu kuivaamisen aikana.

Pujota omenat naruun. Ripusta kuivumaan lämpimään ja pölyttömään paikkaan esimerkiksi jääkaapin tai patterin päälle. Omenat kuivuvat huoneenlämmössä muutamassa päivässä riippuen ilmankosteudesta. Valmiit viipaleet ovat kuivia ja taipuisia.

Kuivatut yrtit

oreganoa
rosmariinia
tilliä
persiljaa
timjamia
tai basilikaa

Huuhtele yrtit ja kuivaa pyyhkeiden välissä. Leikkaa yrtit lyhyiksi oksiksi. Sido yritit pieniin löyhiin nippuihin. Ripusta niput kuivumaan katonrajaan, hämärään paikkaan. Uunissa yrttejä voi kuivattaa 30 asteen lämpötilassa uuninluukku raollaan. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat ja varret napsahtavat rikki.

Pakkaa yrtit tiiviisiin astioihin. Säilytä yrtit mahdollisimman kokonaisina kuivauksen jälkeen, jotta niiden maku ja tuoksu säilyvät. Hienonna yrtit vasta juuri ennen käyttöä. Kuivatut yrtit säilyvät noin vuoden.

Vinkki: Tee yrttisuolaa murskaamalla 3 dl yrttejä, jotka sekoitetaan 1 dl karkeaa merisuolaa. Säilytä tiiviissä purkissa.

Kuivatut porkkanat

½ kg porkkanaa
vettä ja ripaus suolaa ryöppäykseen

Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat muutaman millin paksuisiksi siivuiksi. Ryöppää siivuja 2–3 minuuttia suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Huuhtele heti kylmällä vedellä ja kuivaa astiapyyhkeillä tai talouspaperilla.

Levitä porkkanasiivut leivinpaperilla päällystetylle uuniritilälle. Kuivaa siivuja 50-asteisessa uunissa. Pönkkää uuninluukku raolleen puulastan avulla, jotta kosteus pääsee uunista.

Tavallisella uunilla kuivaamisessa kestää noin vuorokausi viipaleiden paksuudesta riippuen, kiertoilmauuni kuivattaa viipaleet paljon nopeammin. Valmiit porkkanat ovat kovia ja rapsakoita.

Mustikkajauhe

1 l tuoretta mustikkaa

Levitä puhdistetut mustikat leivinpaperille uunipellin päälle. Aloita kuivaaminen 30 asteessa ja nosta lämpötila parin tunnin päästä 50 asteeseen. Mustikoiden kuivaaminen koviksi kestää noin kaksi vuorokautta, kiertoilmauunilla vähemmän.

Laita mustikat tehosekoittimeen ja hienonna jauheeksi. Yhdestä litrasta mustikoita tulee noin 3 desiä valmista jauhetta. Säilö valmis jauhe lasipurkissa valolta suojattuna. Valmis jauhe säilyy noin vuoden.
 

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic