fbpx
Teema

Kuka pelkää hapan­juurta?

Ihmisillä on turhia ennakkoluuloja hapanjuurella leipomista kohtaan. Ei sillä leipomiseen mene yhtään sen kauempaa kuin hiivalla kohotetun leivän leipomiseen, vakuuttaa Leivinlaudalla-blogia pitävä Helena Erkkilä.

Turussa asuvalla Erkkilällä on satakuntalaisen sukunsa hapanjuuri. Hän kannustaa kotileipureita tekemään oman juuren.

– Juuren valmistus on maailman helpoin asia. Jätetään vesi-jauhoseos huoneenlämpöön pariksi päiväksi, ja se alkaa käydä.

Hän neuvoo tekemään juuren luomujauhoihin. Juuri kannattaa tehdä kannelliseen lasipurkkiin, jota säilytetään jääkaapissa. Juuri säilyy leivontakelpoisena viikon. Jotta se säilyy vielä senkin jälkeen hengissä, sitä pitää ruokkia vedellä ja jauhoilla kerran viikossa.

– Lisää juureen saman verran jauhoja ja vettä kuin sinulla on valmista juurta ja jätä purkki huoneenlämpöön, kunnes se alkaa kuplia. Eli, jos juurta on kaksi desiä, ruokit juuren lisäämällä siihen yhden desilitran vettä ja yhden desilitran jauhoja. Näin hoidettuna juuri säilyy loputtomasti.

Menot