Teema

Kun halut eivät kohtaa, tarvitaan sopuratkaisuja

Kun takana on neljä tai viisi yhteistä vuosikymmentä, luulisi myös seksin ja siitä puhumisen hoituvan sujuvasti vanhasta tottumuksesta. Näin ei silti aina ole.

Varsinkin jos tarve harrastaa seksiä on erilainen kuin kumppanilla, tilanne voi olla hankala.

Mikä neuvoksi, jos halut eivät kohtaa, kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliitosta?

– Erityisesti pitkissä parisuhteissa voi tulla eteen tilanteita, että seksuaaliset halut ja tarpeet poikkeavat toisistaan. Toiselle intiimi läheisyys on ehkä vielä tärkeää, mutta toinen saattaa ajatella, että johan tässä on neljäkymmentä vuotta harrastettu seksiä, joten eikö voisi jo lopettaa. Ei auta kuin puhua. Pitää ilmaista kumppanille, että tämä asia on minulle vielä merkityksellinen.

– Voi kysyä suoraan, mitä toinen ajattelee ja yrittää neuvotella siitä, mikä olisi meille vielä mahdollista. Tarvitaan kompromisseja, sopuratkaisuja, eli on ratkaistava yhdessä, mitä seksi voisi olla, jotta se sopisi molemmille. Itsetyydytyskin voi olla yksi tapa huolehtia omasta seksuaalisesta nautinnostaan.

Voiko seksistä kieltäytyä?

– Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteensa, eikä kukaan muu voi määritellä toisen seksuaalisia tarpeita. On oikeus pyrkiä tyydyttävään seksielämään – yksin tai yhdessä, yhteisymmärryksessä kumppanin kanssa. Siihenkin on oikeus, ettei halua seksiä, ja tämän asian voi toiselle ilmaista.

Kokevatko ikääntyneet suorituspaineita seksistä?

– Aika usein paine seksiin saattaa tulla kumppanin puolelta. Etenkin naiset puhuvat tästä. Hyväily tulkitaan vihjeeksi. Siitä tulee ahdistava vaatimus.

– Seksuaalisuutta korostavassa ajassamme paineita voi tulla myös ulkopuolelta. Joku voi ajatella, että pitääkö nyt vanhanakin vielä harrastaa seksiä. Toinen taas yrittää epätoivoisesti pitää vanhoja tapoja yllä. Tulee pakonomainen tarve suoriutua samalla tavalla kuin aikaisemmin, nuorempana. Ei hyväksytä sitä, et­teivät yhdynnät enää onnistu niin kuin ennen.

Miten ikääntyneiden suorituspaineet eroavat nuorempien paineista?

– Ikääntyneet osaavat usein nuoria paremmin puhua omista suoriutumisen paineistaan. He pystyvät suhtautumaan asiaan enemmän huumorilla kuin nelikymppinen uraohjus, joka ei löydä orgasmia tai jolle laukeaminen on vaikeaa. Vanhempana sitä suhtautuu ehkä leppoisammin siihen, että aina ei onnistu, eikä joka toinen kertakaan. Tavallaan ikääntyessä seksuaalisuus helpottuu, sillä elämänkokemus saa ihmisen armollisemmaksi itselleen.

Mitkä asiat seksuaalisuudessa helpottuvat ikääntyessä?

– Kun joutuu hyväksymään vanhenevan kehonsa muutokset, alkaa suhtautua pehmeämmin seksiinkin. Ei tarvitse kilpailla kenenkään kanssa, ja epäonnistuminen on sallitumpaa. Ei ole enää katas­trofi, jos ei kiihotu tai erektio ei ole riittävä. Sitä hyväksyy, että välillä seksi on vähän sinnepäin, mutta silti voi olla mukavaa.

Miten voi edistää seksuaaliterveyttään?

– Kannattaa huolehtia itsestään. Sopiva ravinto, lepo, liikunta, tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholinkäyttö edistävät ter- veyttä kokonaisvaltaisesti. Nämä asiat korostuvat erityisesti miehillä. Naisilla taas genitaalialueen limakalvoista huolehtiminen ja vaihdevuosioireiden järkevä hoitaminen auttavat.