Teema

Kun kemiat kohtaavat, syntyy täydellinen parivaljakko

Sopuisaa yhteiseloa lemmikin kanssa edistävät jaetut harrastukset ja samanlainen luonne. Kysyimme asiantuntijalta, minkälaisen omistajan tutut koirarodut vaativat vastinparikseen.
Pidätkö kotoilusta? Kaipaatko elämääsi vipinää ja virkistystä?

Jos vastasit kyllä, koira saattaa olla sinulle sopiva lemmikki. Karvaisen kaverin valitseminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Suomessa on yli 300 erilaista koirarotua.

– Moni koiranostaja ottaa nykyisin liian vaativan rodun. Yliarvioidaan omat taidot ja mahdollisuudet, kertoo Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola.

– Koira on kumppani vähintään kymmeneksi vuodeksi jokapäiväiseen arkeen, ei mikään kertaelämys, joka valitaan vain elämän huippuhetkien tarpeisiin.

Vaihtoehtojen kartoitus kannattaa aloittaa tutustumalla roturyhmiin.

Poimimme kustakin ryhmästä yhden koirakaverin ja kysyimme, minkälainen olisi sen ihanneomistaja.

SAKSANPAIMENKOIRA
Lammas- ja karjapaimenkoirat ovat energisiä, liikkuvaisia ja nauttivat harrastamisesta omistajansa kanssa. Nämä rodut soveltuvat parhaiten ulkoilmaihmiselle. Saksanpaimenkoiralla on lisäksi voimakas suojelu- ja vartiointivietti, jota täytyy osata käsitellä.

Ihanneomistaja: Kokenut koiranomistaja, innokas harrastaja

DOBERMANNI
Vahti- ja vartiointitehtäviin jalostetut koirat tarvitsevat tavallistakin huolellisemman tapakasvatuksen ja peruskoulutuksen. Kannattaa selvittää rodun alkuperäinen käyttötarkoitus, niin välttyy yllätyksiltä. Dobermanni on vilkas ja vaativa koira, jolle täytyy järjestää paljon tekemistä.

Ihanneomistaja: Jämäkkä, taitava ja pitkäpinnainen kouluttaja

VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI
Terrierit ovat ystävällisiä, mutta niillä on vahva temperamentti ja saalistusvietti. Se tulee joskus omistajille yllätyksenä. Rotujen välillä on suuria eroja. Valkoinen länsiylämaanterrieri on leikkisä ja soveltuu seurakoiraksi, mutta sillä voi olla iho-ongelmia.

Ihanneomistaja: Voimakastahtoinen

MÄYRÄKOIRA
Moneen sopiva peruskoira. Mäyräkoiria on kolmenkokoisia, ja niillä on kolmea eri karvatyyppiä. Karkeakarvaiset innostuvat metsästyksestä, kun taas pitkäkarvaiset ovat seurallisempia. Mäyräkoirat voivat olla äänekkäitä ja itsepäisiä.

Ihanneomistaja: Keskivertokansalainen, jota haukku ei haittaa

SUOMENPYSTYKORVA
Pystykorvaryhmä on Suomen suosituin, ja siihen kuuluu kymmeniä erilaisia rotuja. Yhteistä niille on napakka luonne. Suomenpystykorva sopii lintumetsälle mutta myös pihakoiraksi aidatulle alueelle. Vahtii ja ilmoittaa vieraista kulkijoista tarkasti.

Ihanneomistaja: Viihtyy luonnossa ja ehkä metsästeleekin

SUOMENAJOKOIRA
Valtaosa ajokoiraryhmän roduista on tarkoitettu metsästykseen. Ne seuraavat haukkuen jänistä tai kettua, minkä vuoksi niitä ei voi pitää irti taajamissa. Suomenajokoira on täysverinen metsästyskoira eikä sovi vain kaveriksi kotioloihin.

Ihanneomistaja: Innokas metsämies tai -nainen

SAKSANSEISOJA
Seisojat ovat nimensä mukaisesti metsästyskoiria: ne osoittavat linnun sijainnin jäämällä seisomaan vähän matkan päähän. Ryhmän rodut ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa. Saksanseisoja oppii erittäin hyvin noudattamaan käskyjä.

Ihanneomistaja: Ahkera Lapin-kävijä, lintujen metsästäjä

KULTAINENNOUTAJA
Noutajatkin ovat alun perin metsästyskoiria, mutta joillakin roduilla seuralliset piirteet ovat kehittyneet vallitseviksi. Noutajat ovat vilkkaita, sitoutuvat omistajaansa ja haluavat olla kaikessa mukana. Kultainennoutaja on kiltti ja nöyrä, jopa helppo koira.

Ihanneomistaja: Arkipuuhiin uskollista apuria kaipaava

CHIHUAHUA
Kääpiökoirat ovat sopeutuvaisia, käteviä kuljettaa mukana ja tarvitsevat liikuntaa keskimääräistä vähemmän. Nekin ovat silti koiria ja vaativat tapakasvatuksen. Chihuahua tuntee arvonsa, mutta kiintyy perheeseen vahvasti. Koiralla on taipumusta kuvitella itsensä isommaksi kuin onkaan ja uhota vastaantulijoille.

Ihanneomistaja: Osaa asettaa kaverilleen rajat

WHIPPET
Vinttikoirat ovat ”kissamaisia”. Ne viihtyvät omissa oloissaan eivätkä kaipaa omistajalta jatkuvaa huomiota. Suosituin rotu on whippet. Se on terve, helppohoitoinen ja mutkaton koira, mutta nopea liikkeissään.

Ihanneomistaja: Itsenäinen ja vikkeläjalkainen

Anna Humalamäki

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic