Teema

Kuppialkometriin puhalletaan kuin kakkukynttilään

Alkometri. Arkistokuva.

Jos poliisi puhallusratsiassa nostaa kasvojesi eteen oudon näköisen laitteen, älä kummastu. Se on uusi kuppialkometri, jota käytetään esimerkiksi tienvarsipuhallutuksissa rattijuoppojen seulomiseen liikennevirrasta.

Laitteessa on sininen kumikuppi, johon puhalletaan kerran noin 20 sentin etäisyydeltä. Puhallustekniikka on erilainen kuin tutussa pillialkometrissä:

– Pitkä ja rauhallinen puhallus huulet supussa, kuin puhaltaisit kakun kynttilöitä sammuksiin, vanhempi konstaapeli Hannu Huhta-aho Sisä-Suomen poliisin liikenneyksiköstä neuvoo.

 

Poliisi otti ensimmäiset kuppialkometrit kenttäkäyttöön runsas vuosi sitten. Laitteet ovat hiljalleen yleistymässä, kun vanhaa kalustoa päivitetään ja vaihdetaan uuteen.

– Ehkä neljännes tai kolmasosa Suomen poliisin alkometreistä on kuppimallisia, Huhta-aho arvioi.

Virkavallan oman työn kannalta uusissa laitteissa on selkeitä etuja.

– Puhallutukset tien päällä sujuvat paljon nopeammin, kun suukappaletta ei enää tarvitse vaihtaa joka puhaltajan välillä. Roskaa syntyy vähemmän, ja luonto kiittää. Kuppi vaihdetaan, jos se likaantuu syljestä.

– Poliisin toinen käsikin jää vapaaksi toimenpiteen ajaksi, esimerkiksi näyttämään valoa tai merkkejä muulle liikenteelle.

Laite on myös erittäin nopea ja tarkka. Hengitysilman analysointi kestää vain muutaman sekunnin.

Alkometri ilmoittaa tuloksen pienellä näyttöruudulla vihreällä tai punaisella tunnusvärillä. Vihreä kertoo tietenkin selvästä kuljettajasta.

 

Jos alkometri vilkuttaa punaista, kuljettaja joutuu puhaltamaan samaan laitteeseen vielä toisenkin kerran. Tällä kertaa suukappale vaihdetaan kertakäyttöiseksi pilliksi.

Mikäli tulos on pilliin puhallettaessa 0,22 milligrammaa litrassa hengitysilmaa tai enemmän, se varmistetaan vielä tarkkuusalkometrillä tai verikokeella.

Osa poliisiautoista on varustettu tarkkuusalkometreillä, jolloin testi käy nopeasti. Verikokeen ottamista varten epäilty kyyditään terveyskeskukseen.

– Tarkkuusalkometri on noin asiakirjasalkun kokoinen laite, joka on yhdistetty tietokoneeseen. Tarkkuusalkometriin tehty puhalluskoe antaa oikeustoimikelpoisen tuloksen, Hannu Huhta-aho kertoo.

Ennen tarkkuusalkometritestiä odotetaan aina vähintään 15 minuuttia seulontapuhalluksen jälkeen. Näin suuhun mahdollisesti jäänyt imeytymätön alkoholi ehtii haihtua eikä vaikuta tulokseen.

Ratsioissa voidaan joskus saada aiheettomiakin positiivisia löydöksiä. Niitä voivat aiheuttaa esimerkiksi voimakas tuulilasinpesunesteen katku tai vaikka juuri syödyt liköörikonvehdit. Tapaukset selvitetään puhaltamalla alkometrin pilliin.

 

Suomessa laki suo poliisille täydet valtuudet puhalluttaa kuljettajia seulontamielessä. Kaikissa maissa näin ei suinkaan ole.

Tienvarsipuhallutuksiin ei meillä tarvita varsinaista epäilyä rattijuopumuksesta eikä liikenneonnettomuutta, jonka syyllisyyttä selvitettäisiin varmistamalla osallisten kuljettajien humalatila.

Hannu Huhta-ahon mukaan ratsioissa saatava palaute on lähes aina positiivista.

– Ihmiset tykkäävät ja sanovat, että teette hyvää työtä.

Katso videoVanhempi konstaapeli Hannu Huhta-aho opastaa kuppialkometrin käyttöön.

Päivän lehti

7.4.2020