Teema

Kuuma kysymys: voisiko teiniautonkin virittää?

Mopoautoja viritellään jo. Käykö nopeusrajoitetuille henkilöautoille samoin?

– Mopoautojen tullessa väitettiin, ettei niitä voi virittää. Juuri eilen ajelin yhden perässä, joka kulki kahdeksaakymppiä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Turusta kertoo.

Jos teiniauton nopeudenrajoitin kyetään ohittamaan, auto liikkuu jopa 160 kilometrin tuntivauhdilla. Se ei ainakaan lisäisi turvallisuutta.

– Virittämätöntä laitetta ei ole. Kaikki rajoitukset ovat ainakin näin IT- ja autoinsinöörin näkökulmasta ohitettavissa, Heiskanen epäilee.

Julkisuudessa on esitelty esimerkiksi tanskalaisvalmisteinen E-Cruise-nopeudenrajoitin (kuvassa). Laite kytketään auton oman moottorinohjaimen ja kaasupolkimen väliin, ja maksiminopeus voidaan säätää kilometrin tarkkuudella.

”Laite on käytännössä mahdoton ohittaa sähköisesti. Jos laitetta yritetään manipuloida, auto jää tyhjäkäynnille”, Kaha Oy:n tuotehoitaja Jarmo Koivisto kertoi Aamulehdessä 26. maaliskuuta.

Ratkaistavana on myös laitteen suojaus: miten estetään se, että johtoihin pääsisi käsiksi.

Tapio Heiskanen epäilee, että nopeussignaaliin on joka tapauksessa mahdollista päästä käsiksi. Raskaan kaluston vastaavia ohjaimia ohitetaan jo erilaisilla kaukosäätimillä.

– Manipulointi voidaan estää vain niin kovilla sanktioilla, ettei kenellekään tule mieleenkään sitä yrittää. Rahallisen sanktion lisäksi ajokortin saamista pitäisi näissä tapauksissa selvästi lykätä.