Teema

Kypsät viikunat, vuohenjuusto ja pekoninmurut antavat porsaan sisäfileelle mehevän maun

Voit toteuttaa tämän menun kokonaisuudessaan tai poimia siitä uusia ideoita tavanomaiseen repertuaariin.

Kaikki ruoat ovat nopeita ja helppoja toteuttaa. Silti ne huokuvat joulun juhlavuutta.

Kalapöytään sopii happaman sitruksinen, verigreippiä ja avokadoa sisältävä raikas graavisiikaceviche. Versio on vapaa variaatio alkuperäisestä, jossa kala kypsennetään sitrusten avulla. Graavisiian ohella sen voi toteuttaa myös graavilohesta.

Possun voi tarjoilla myös kinkkua pienieleisemmin. Täytetty sisäfilee on yksinkertainen valmistaa. Se myös kypsyy nopeasti. Kypsät viikunat, vuohenjuusto ja pekoninmurut antavat fileelle mehevän maun, eikä erillistä kastiketta kaipaa.

Possun seuraksi sopii hienon makuinen palsternakkarisotto. Valmiista palsternakkasoseesta valmistuu juhlallinen herkku, jonka hienovaraiset maut syleilevät täytettyä possurullaa.

Lisäksi tarjolle tuodaan kotimaisia juureksia, joita maustaa ripaus joulun mausteita, kanelia ja kardemummaa.

Jälkiruoka pohjautuu kahteen amerikkalaiseen klassikkoon, juustokakkuun ja munatotiin. Resepti yhdistää ne huolettomasti kipossa tarjoiltavaksi minijuustokakuksi, jonka voi hyvissä ajoin valmistella jääkaappiin odottamaan.

Ohjeet ovat neljälle.

Graavisiikaceviche

100 g graavisiikaa
1 avokado
suolaa
1 limen mehu
1 verigreippi
2 rkl oliiviöljyä
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl hunajaa
mustapippuria
kourallinen salaattia (esim. romainea, rucolaa)
1 dl hienonnettua korianteria
 
Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret ja viipaloi suupaloiksi. Mausta avokado suolalla ja purista päälle limen mehusta puolet. Leikkaa terävällä veitsellä greipistä kuoret poistaen kaikki valkoinen nahka ja irrota lohko kerrallaan leikkaamalla.

Yhdistä öljy, inkivääri, valkosipuli, hunaja ja limen mehusta loput kastikkeeksi, mausta mustapippurilla. Aseta tarjoiluvadille salaatinlehdet, siikapalat, veri­greippilohkot ja avokadon siivut. Valuta päälle kastike ja ripottele vielä silputtu korianteri. Tarjoile heti.

Vuohenjuustolla ja viikunoilla täytetty possunfilee

1 porsaan sisäfilee
suolaa ja pippuria
100 g pekonia
2 kypsää viikunaa
150 g pehmeää vuohenjuustoa
voita ruskistamiseen
 
Siisti filee poistamalla kalvot. Leikkaa pituussuunnassa keskelle fileetä pitkä viilto, mutta älä halkaise kokonaan, vaan jätä sentin verran varaa pohjaan, jotta saat avattua fileen kuin kirjan.

Nuiji liha tasaiseksi levyksi ja suolaa ja pippuroi sisäpinta. Pilko pekoni ja paista rapeaksi. Pilko viikunat pieniksi paloiksi.

Sekoita pekoni ja viikunat vuohenjuuston kanssa. Levitä vuohenjuustotahna possulevylle ja kääri se rullalle kuten kääretorttu. Kiinnitä keittiölangalla. Suolaa ja pippuroi fileerulla ulkopuolelta.

Kuumenna voi paistinpannussa ja ruskista kaunis väri pintaan. Aseta rulla uunivuokaan ja paista kypsäksi noin 15 minuuttia 150 asteessa. Anna vetäytyä hetki folion sisällä, poista narut ja leikkaa viipaleiksi.

Palsternakkarisotto

4 dl arborioriisiä
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 + 2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kana- tai kasvislientä
400 g valmista palsternakka­sosetta
2 dl parmesaania raastettuna
1 rkl tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria
 
Kuumenna pari ruokalusikallista voita laakeassa kasarissa ja pehmittele miedolla lämmöllä sipulia ja valkosipulia noin 10 minuuttia. Lisää riisi ja anna sen kuullottua.

Lisää valkoviini ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt. Pidä kasarin rinnalla kuumana kanaliemi ja kaada sitä muutama desi kerrallaan kasariin hellästi sekoitellen. Kaada aina lisää entisen imeydyttyä riisiin, pidä risotto kuitenkin koko ajan vetelänä puurona. Riisin kypsymiseen kuluu 20 minuuttia. Riisissä tulisi tuntua silloinkin napakka purutuntuma.

Sekoita lopuksi palsternakkasose risottoon ja anna kuumentua. Sekoita mukaan parmesaanijuusto ja voita kiiltoa antamaan. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Punakaalia ja joulujuureksia

puolikas pieni punakaali
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 pientä bataattia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicokastiketta
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
 
Poista kaalista kanta ja leikkaa se suikaleiksi. Kuori juurekset ja leikkaa ne sormen paksuisiksi tikuiksi. Laita juurekset kulhoon ja pyörittele ne öljyssä, valmiissa balsamicokastikkeessa ja mausteissa.

Laita punakaali uunivuoan pohjalle ja sirottele päälle juurekset. Paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Eggnog-juustokakku

6 kappaletta
18 piparkakkua
2 dl kuohukermaa
150 g tuorejuustoa
2 tl rommiesanssia
2 munaa eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
suklaa- ja kinuskikastiketta koristeluun
 
Murustele piparit ja jaa ne annospurkkien tai lasien pohjalle. Jätä hiukan koristeluun.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä mukaan tuorejuusto. Mausta rommiesanssilla.

Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi. Mausta kanelilla ja muskottipähkinällä. Yhdistä ainekset.

Vatkaa vielä valkuaiset vaahdoksi ja kääri ne massan joukkoon varovasti.

Lusikoi eggnog-juustokakkumassaa piparien päälle ja laita juustokakut viileään pariksi tunniksi. Koristele piparimuruin ja kinuski- ja suklaakastikeraidoin.

Nanna Rintala