fbpx
Teema

Laskutuspalvelu tarjoaa väylän satunnaisen työn tekemiseen

Noora Perälä on tällä hetkellä virallisesti työtön, sillä puolen vuoden määräaikainen pesti graafikkona ja markkinointikoordinaattorina päättyi vastikään.

Vakituisen pestin haku on vireillä, mutta samalla hän tekee keikkatyötä netissä toimivan laskutuspalvelun avulla.

– Teen yrityksille logoja ja printtimainoksia, piirrän muotokuvia ja suunnittelen kirjojen kansia, Perälä kertoo.

Perälän asiakkaina on yrityksiä, yksityishenkilöitä ja kustantamoja, joita hän laskuttaa Ukko.fi:n kautta. Laskutuspalvelu hoitaa Perälän puolesta laskutuksen lisäksi muut paperityöt, kuten verot ja kirjanpidon.

Kertyneet tulot Perälä nostaa palkkana itse valitsemanaan ajankohtana.

Laskutuspalveluiden käyttö sekä palvelujen tarjoajien määrä on kasvussa.

Valtioneuvoston marraskuisen selvityksen mukaan Suomessa on laskutuspalveluita käyttäviä kevytyrittäjiä 25‑000–75‑000 riippuen siitä, kuinka aktiivisia käyttäjiä tarkoitetaan.

Ukko.fi:llä asiakkaita on toimitusjohtaja Aleksi Rautavuoren mukaan 43‑000.

– Kasvu on ollut kovaa. Viime vuonna monina kuukausina tuli jopa yli tuhat uutta käyttäjää kuussa, Rautavuori sanoo.

Verkossa toimivat laskutusyritykset tarjoavat palvelujaan ihmisille, jotka tarvitsevat virallisen väylän laskuttaa asiakkaitaan ilman oman yrityksen y-tunnusta. Laskut tehdään laskupalveluyrityksen y-tunnuksella.

Itsensä tällä tavoin työllistäviä on alettu kutsua kevytyrittäjiksi.

Lainsäädännön mukaan työtä kuitenkin tehdään aina joko yrittäjänä tai palkansaajana, mitään virallista kolmatta kategoriaa ei ole.

– Kevytyrittäjä on laskutuspalveluyritysten itse lanseeraama epävirallinen termi. Nykyään se korvataan yhä yleisemmin termillä itsensätyöllistäjä, TE-toimiston asiantuntija Katja Kultalahti toteaa.

Kevytyrittäjä voi esimerkiksi laskuttaa pienimuotoisesti tehtyä työtä laskutuspalvelun kautta sekä toimia samalla ansiotyössä.

Kultalahden mielestä laskutuspalvelut ovat joustava tapa toimia etenkin silloin, kun tarjolla on lyhytaikaista työtä tai työtä, jota pitäisi lähteä tekemään nopeasti ja josta pitää pystyä laskuttamaan asiakasta.

Toisille kevytyrittäjyys on väylä testata liikeideaa: onko juuri minun työlleni kysyntää?

– Laskutuspalvelut tarjoavat myös mahdollisuuden ruveta vähitellen rakentamaan omaa verkostoa palkkatyön ohella, Kultalahti sanoo.

Kultalahti huomauttaa, että laskutuspalvelujen käyttäjissä on myös päätoimisia kevytyrittäjiä.

– Eivät kaikki tee vain pienimuotoisesti jotakin. Kaikki eivät kuitenkaan halua perustaa omaa yritystä vaan tehdä vain omaa työtään ilman yrityksen hallinnollista pyörittämistä.

Noora Perälä kertoomiettineensä myös toiminimen perustamista. Ainakaan vielä se ei ole kuitenkaan ajankohtaista.

– Olen nuori ja kaipaan kokemusta myös työelämästä, 23-vuotias Perälä sanoo.

Tähän elämänvaiheeseen kevytyrittäjyys sopii hänelle mainiosti.

– On helppoa, kun ei itse tarvitse huolehtia paperihommista. Tällä tavalla pystyn tekemään sitä, mitä haluan. Sitä paitsi paljon mieluummin teen oman alan töitä vaikka vain kerran kuukaudessa kuin olisin kokonaan työttömänä enkä tekisi mitään.

Nyt Perälä saa soviteltua päivärahaa.

– Ilmoitan Kelaan tekemäni työtunnit ja saamani palkan. Tukia saan sen mukaan, mitä olen tienannut. Itse olen aina painottanut työkkärissä sitä, että etsin töitä ja haluan palkkatyöhön.

Ensisijaisena tavoitteena Perälällä on päästä mainostoimistoon. Toinen pitkäaikainen haave on kuvittaa lastenkirjoja.

Mutta vaikka oman alan töitä tarjoutuisikin, Perälä haluaa pitää myös laskutuspalvelukanavan käytössään.

– Jos inspiraatio iskee yhdeksältä illalla, teen töitä silloin. Nautin näiden töiden tekemisestä, eikä lisätienesti ole koskaan pahitteeksi.

Menot