Teema

Leikki sujuu omassa mökissä

Pennilotta Leppäsen leikkimökki oli koko perheen projekti. Leikkimökkikulttuuri on juuri nyt suuressa murroksessa.

 

– Täällä ei asu prinsessoja, vaan Pennilotta.

Vaaleanpunaisen hattaran värinen leikkimökki näyttää prinsessalinnalta, mutta kuten kuulitte, se on Pennilotta Leppäsen.

Prinsessat eivät pääse edes leikin muodossa mökkiin, vaan perinteiset koti- ja kauppaleikit ovat juuri nyt pinnalla. Yhdeksän neliön leikkimökki on Pennilotan isän Teemu Leppäsen ja ukin rakentama, ja vasta toista kesää käytössä.

– Toista samanlaista ei löydy. Minä visioin ja hahmottelin, millainen sen pitäisi olla. Puolison hommaksi jäi pähkäillä, miten se rakennetaan, Ellimaija Leppänen naurahtaa.

Leppäset päättivät, että leikkimökistä ei tule kaksikerroksista, jottei se hallitse pihaa. Ellimaija Leppänen näki visioissaan leikkimökin vieressä olevan omenapuun katveessa, mutta asetelma kääntyikin päälaelleen.

– Jälkeenpäin olemme nauraneet, että ei se kovin korkea ole, vain kolme metriä. Eipähän tarvitse aikuisenkaan sisällä leikkiessään varoa päätään tai kumarrella, Teemu Leppänen hymyilee.

– Meillä ei ole aiemminkaan ollut tapana tehdä niin kuin kaikki muut tekee, joten tämä menee samassa linjassa siihen nähden, Ellimaija Leppänen toteaa.

 

Eurajoelta taitaa puutuakin herkkukauppa, mutta eipä hätää. 4-vuotiaan Pennilotan leikkimökissä on herkkuja yllin kyllin. Yleisin myyntituote on jäätelö. Sitä on mennyt tänä kesänä useita annoksia. Muffinitelineessä on kuppikakkuja. Jääkaapissa on bratwurstia, juustoja ja kananmunia.

– Vanhemmille ja veljille on kyllä ollut hyvät tarjoilut.

Leikkimökkiprojekti on vienyt koko suvun mennessään. Ukki oli isän apuna rakentamassa leikkimökkiä, ja Ellimaijan äiti on virkannut eli ”leiponut” kaikki muffinsit.

– Pennilotan 8– ja 11-vuotiaat veljet pääsevät mukaan leikkeihin, kunhan eivät sotke.

 

Ajatus leikkimökistä muhi pitkään Ellimaija Leppäsen mielessä. Omassa lapsuudessa leikkimökkiä ei ollut, vaan kotileikit rakennettiin vanhan piharakennuksen yhteyteen.

– Tuohon aikaan hyvin perinteisen mallinen matala leikkimökki oli monesti hiekkalaatikon yhteydessä, ja siitä syystä usein täynnä hiekkaa.

 

Leppästen leikkimökki ei ole talviasuttava. Leikkimökissä ei ole vielä ehditty olla yötä, mutta tilan puolesta sinne mahtuisi vaikka koko perhe.

– Jotain kertoo mittasuhteista sekin, että leikkimökin ulko-ovena on täysikokoinen vessan ovi.

– Meillä olisi ollut tallessa myös vanhoja ikkunoita, mutta halusimme kioskiluukun. Päädyimme turvalliseen pleksiin, koska sitten ei haittaa, vaikka pallo osuisi ikkunaan.

Eliimaija Leppänen on vahvasti kallellaan visuaalisuuteen ja myöntää, että leikkimökin sisustustavaroiden hankinnassa lähtee mopo käsistä. Leppäsen perhe saapui hiljattain kuukauden kestäneeltä automatkalta Euroopasta.

– Sieltä kummasti tarttui mukaan kaikkea pientä ajatuksella ”tämähän olisi tosi kiva leikkimökissä”.

Astioilla ja tavaroilla on omat Pennilotan määräämät paikat, joten leikkimökki on siisti kuin mikä.

 

Vaikka moni tekee leikkimökin itse, käy myös piharakennuskauppa vilkkaana. Teuvalaisen Woodian myyntipäällikkö Antti Rintala kertoo, että leikkimökkejä kysytään vuodesta toiseen.

Kysyntä on kuitenkin muuttunut.

– Nykyisin kysytään entistä isompia ja paremmin varusteltuja malleja.

Esimerkiksi lisävarusteina suosituimpia ovat parvisängyt ja eristepaketit. Kun mökki on hyvin eristetty, yöpymiskäyttö on mahdollista aloittaa jo aikaisin keväällä, ja kausi voi jatkua myöhään syksyyn. Talvikäyttökin on tilapäisesti mahdollista.

Myös valmistoimitusten määrä on selvästi kasvussa. Woodian Rintalan mukaan asiakkaat haluavat entistä enemmän valmiiksi mietittyjä ratkaisuja, eivätkä halua rakentaa itse.

– Itsekin lapsiperheen isänä olen sitä mieltä, että leikkimökki kuuluu edelleen yhtenä osana lapsuuteen. Leikkimökki antaa lapsille virikkeitä sekä turvallisen ympäristön erilaisiin leikkeihin ja myös mukavia muistoja.