Teema

Leikkureissa on mistä valita - Hyvästi bensan katku ja hankala käynnistys

Kevään yllättävä lämpöaalto rehautti nurmikonkin kasvuun. Mikäli vanha leikkuri vetelee jo viimeisiään tai ei ole enää tarkoituksenmukainen, on aika luoda katsaus ruohonleikkuritarjontaan.

Valinnanvaraa löytyy runsaasti niin edullisista kelaleikkureista aina päältä ajettaviin ja robottileikkureihin saakka.

Akkukäyttöinen, bensamoottori vaiko robotti? Kannattaa miettiä ja vertailla, mikä kone sopii omiin tarpeisiin. Nurmikon leikkaustiheyskin saattaa vaikuttaa ostopäätökseen.

– Pienellä pihalla riittää manuaalisesti käytettävä kelaleikkuri tai pieni akkukäyttöinen kone. Kun pinta-ala kasvaa, ehkä koneenkin on syytä kasvaa, kertoo kouluttaja Mia Tapio Työtehoseurasta.

Oulun K-rauta Äimäraution myyjän Markku Kivimäen mukaan bensalla käyvät polttomoottorikoneet ovat edelleen suosituimpia, mutta myös akku- ja robottileikkurit ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Akkuleikkurit ovat bensaleikkureihin verrattuna vaivattomia, kun niitä ei tarvitse huoltaa niin paljon, hän sanoo.

 

Mitä jos ulkoistaisi homman robottileikkurille? Houkutteleva ajatus. Tapion mukaan robottileikkuria voi harkita, jos omistaa pienen tai keskikokoisen, alle tuhannen neliön tontin.

Kivimäen mielestä ne sopivat melkein pihalle kuin pihalle. Robotti surraa aikansa, mutta kun akku alkaa tyhjentyä, se menee ladattavaksi.

Leikkurin työntäminen tosin on hyvää hyötyliikuntaa. Keskikokoisen pihan nurmenleikkuusta selviää tunnissa. Hyötyliikkujan on silti ratkaistava, ottaako keräävä vai bioleikkuri. Joissakin koneissa on molemmat.

– Keräävillä saa hyvää ruohosilppua puutarhaan: vihreää kultaa kasvimaalle. Silppu pitää maaperää kosteana, tuo typpeä ja estää rikkaruohon kasvun, Tapio kertoo.

Biosilppuava ruohonleikkuri jättää silpun maahan. Näin ravinteet kiertävät, mutta lisälannoituksen tarvetta se ei silti poista.

 

Sähkökoneen valitsee sellainen, joka arvostaa koneen polttomoottoria hiljaisempaa ääntä ja sitä, että bensan katkua ei tule.

Sähkökäyttöisen leikkurin hankaluus on pitkä johto. Akkukäyttöistä konetta ostaessa taas kannattaa kiinnittää huomiota akun kestoon.

– Kesto vaihtelee eri malleissa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, Kivimäki kertoo.

Sähköisten ja akulla toimivien ruohonleikkureiden eduksi Mia Tapio laskee vielä helpon käynnistettävyyden.

– Bensaleikkureita on joskus vaikea saada käyntiin. Nykäisyn pitää olla napakka.

Päältä ajettavat ovat jo isompi satsaus, mutta toimivat haja-asutusalueiden isoilla tonteilla. Lisävarusteiden avulla ne voi myös valjastaa talvella lumitöihin.

 

Entä jos unohtaisi moottorit ja siirtyisi simppeliin kelaleikkuriin, jonka saa halvimmillaan alle sadalla eurolla?

– Kelaleikkurilla saa mielestäni kauneimman leikkausjäljen. Rivitalon pihalle en muuta miettisi, Mia Tapio tuumii.