Teemajutut

Leipä sopii myös juhlapöytään

Voileipäkakku on armollinen tarjottava. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja jättää ainoastaan koristelun juhlapäivään. Jos täytetahnoja jää yli, taiot niistä nopeasti vaikka pieniä leipäsiä esimerkiksi gluteiinittomaan ruokavalioon sopivaksi.

Voileipäkakku paranee levätessään, kun kostutat sen hyvin. Kostutukseen voit käyttää oman makusi mukaan esimerkiksi maitoa, kasvislientä tai sitruunavettä.

Kakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Hyödynnä villiyrttejä, tavallisia yrttejä ja kakun täytteitä.

Helppo kylmäsavulohikakku

Kahdeksalle

12 paahtoleipäviipaletta

1dl rasvatonta maitoa

Täyte:

225 g kylmäsavustettua lohta

200 g basilikatuorejuustoa

100 g valkosipulituorejuustoa

1/2 dl hienonnettua tilliä

1/2 dl hienonnettua ruohosipulia

3 rkl sitruunamehua

1 tl sitruunapippuria

Kuorrute ja koristelu:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

herneenversoja tai basilikaa

puolitettuja retiisejä

tankoparsaa

Pilko veitsellä lohisiivut pieniksi paloiksi. Sekoita tuorejuustot, tilli, ruohosipuli, sitruunamehu ja sitruunapippuri keskenään kulhossa ja lisää seokseen lohipalat.

Valele paahtoleipäviipaleet maidolla. Lado kolme viipaletta vadille vierekkäin. Levitä lohiseosta niiden päälle. Tee näin neljä kerrosta niin, että ylin kerros on leipää. Laita kelmu kakun päälle, ja anna sen vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Halutessaan kakun päälle voi laittaa painon.

Kun kakku on vetäytynyt, kuorruta se tuorejuustolla ja koristele yrteillä ja retiisinpuolikkailla sekä tankoparsan palasilla. Jos parsa on kovin paksua, voit halkaista sen veitsellä sirommaksi.

Rukiinen porokakku

Kahdeksalle

25 viipaletta tummaa vuokaleipää, esim. limppua

1dl maitoa

Porotäyte:

150 g kylmäsavuporoleikettä

10 cm pätkä purjoa

1/2 dl ruohosipulia

3 tl piparjuuritahnaa

100 g chilituorejuustoa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl creme fraichea

Suolakurkkutäyte:

puolikas suippopaprika

1 1/2 dl kurkkusalaattia

200 g ruohosipulituorejuustoa

ripaus mustapippuria

Koristelu:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

ruohosipulia

basilikaa

muutama siivu kylmäsavuporoa

Pilko poroleikkeet ja purjo pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.

Tee suolakurkkutäyte. Pilko suippopaprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita muut ainekset paprikakuutioiden joukkoon.

Kostuta leipäviipaleet maidolla. Lado viisi viipaletta neliön muotoon (kolme pystyyn ja kaksi vaakaan). Levitä ensimmäisen kerroksen päälle porotahnaa. Lado toinen kerros leipiä ja kostuta. Levitä päälle suolakurkkutäytettä. Tee vielä molemmilla täytteillä yhdet kerrokset ja laita viisi leipää päälle kanneksi. Laita kakku viileään vetäytymään.

Levitä valmiin kakun päälle tuorejuustoa. Asettele ruohosipuli kuin kukkien varsiksi, ja tee porosta pienet ruusukkeet kukiksi. Basilikasta saat ruohosipulivarsille lehdet.

Värikäs vegaanikakku

12 hengelle

8 paahtoleipäviipaletta

8 viipaletta tummaa limppua

1 dl vedellä laimennettua sitruunamehua kostutukseen

Punajuuritahna:

2 isoa punajuurta

1 rkl öljyä

1 tlk kikherneitä

3 ryöpättyä valkosipulin kynttä

3 rkl tahinia

2 rkl sitruunamehua

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 dl vettä

suolaa

mustapippuria

Paahda punajuuret 220-asteisessa uunissa kypsiksi. Ryöppää valkosipulin kynnet pikaisesti kiehuvalla vedellä, jottei niistä tule kitkerää makua. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi.

Tahnaa tulee reilusti, joten lopun voit käyttää joko koristeluun tai esimerkiksi gluteenittomien leipien täytteeksi.

Avokadotahna:

2 kypsää avokadoa

1/2 punainen chili

2 tomaattia

1/2 punasipuli

3 rkl limemehua

1/2 valkosipulin kynsi

1 dl korianterin lehtiä

suolaa

mustapippuria

Poista avokadoista kivet. Pilko chili pieniksi paloiksi. Aja kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai murskaa ne isossa morttelissa tasaiseksi tahnaksi.

Koristeluun:

150 g vegaanista tuorejuustoa

avokadoa viipaleina

jääsalaattia

Aloita latomalla neljä palaa leipää vierekkäin ja kostuta ne sitruunamehulla. Laita ensimmäiseen kerroksen täytteeksi punajuuritahnaa. Lado sitten päälle tummaa leipää kerros ja kostuta. Levitä sen päälle avokadotahnaa ja lado päälle paahtoleivät ja punajuuritahna. Viimeiseksi tee vuokaleipäkerros ja levitä sen päälle vegaaninen tuorejuusto. Laita vetäytymään. Koristele avokadon viipaleilla ja salaatinlehdillä. Halutessasi voit tehdä punajuuritahnasta päällysteen.

Kanaceasarkakku

12 hengelle

15 paahtoleipäviipaletta

1/2 dl sitruunamehua

400 g broilerin rintafilettä

40 g kapriksia

3 dl jääsalaattia

1 dl majoneesia

2 dl paksua caesarsalaattikastiketta

3 dl parmesanlastuja

mustapippuria

suolaa

Koristeluun:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

ruokalusikallinen sitruunamehua

2 dl parmesaaniraastetta

syötäviä kukkia, esim. orvokkeja

herneenversoja

Paista kanafileet ja anna jäähtyä. Leikkaa palat pieniksi suupaloiksi.

Pilko kaprikset pieniksi paloiksi, samoin jääsalaatti. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja maista. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan. Levitä päälle paahtoleipiä, ja kostuta leipäpalat sitruunamehulla. Levitä kanatahnaa leipäviipaleiden päälle. Tee vielä toinen kerros ja laita kakku kylmään vetäytymään. Voit laittaa kakun päälle pienen painon halutessasi, jotta se vetäytyy paremmin.

Vatkaa tuorejuusto sitruunamehun kanssa ja levitä kakun päälle. Raasta päälle parmesaania ja koristele syötävillä kukilla ja herneenversoilla.

Tuoreimpia artikkeleita