Teema

Leivo leipään vaivaamatta kurpitsaista makua

Mehevässä ja rapeakuorisessa pataleivässä on käsityön leima, vaikka se valmistuu ilman vaivaamista.

Kurpitsasose värittää ja mehevöittää pataleivän. Sekoita taikina illalla, paista aamulla ja kerää kehut syöjiltä.

Pataleipä kurpitsasta
 

3 dl kurpitsasosetta
3 dl haaleaa vettä
2 tl suolaa
¼ tl kuivahiivaa
1 dl täysjyväruisjauhoja
2 dl speltttiä
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita isossa kulhossa kaikki aineet veteläksi taikinaksi. Peitä liinalla ja anna tekeentyä huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

Kumoa löysä taikina jauhotetulle leivinalustalle ja taittele reunoja kohti keskustaa nuolijan avulla, jotta saat löysähkön pallon. Vuoraa kori tai kulho hyvin jauhotetulla keittiöpyyhkeellä ja nosta taikinapallo koriin siten, että taitellessa leivän keskelle syntynyt ruusuke on alaspäin. Peitä liinalla ja anna nousta tunti.

Nosta uuniin rautapata ja pane uuni lämpenemään 230 asteeeseen. Kun uuni on saavuttanut lämpötilan, anna padan olla uunissa vielä puoli tuntia.

Nosta pata uunista, kiepauta kohonnut leipä keittiöliinan avulla korista pataan, sulje kansi ja laita uuniin. Paista 20 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois, nosta lämpö 250 asteeseen ja paista vielä 20 min. Kumoa leipä ritilän päälle jäähtymään.

Nanna Rintala