Teema

Lisää virtaa asuntoon

Pistorasioiden puutteessa viritellyt jatkojohdot ja palavat sulakkeet ovat tuttu ongelma monelle vanhassa talossa asuvalle.

– Jatkojohtojen kanssa kyllä tottuu pelaamaan, mutta isompi riesa on se, kun yhtä aikaa päällä ollessaan hella, astianpesukone ja pyykinpesukone saattavat polttaa asunnon pääsulakkeen, sanoo Jari Nurmilo, joka asuu Tampereella vuonna 1967 valmistuneessa kerrostalossa.

Nyt on luvassa helpotusta, kun taloyhtiössä aloitetussa remontissa sähköjärjestelmät uusitaan nykyaikaisiksi.

Aina sähköjä ei uusita kerralla koko talossa. Mistä voi tietää, milloin on syytä alkaa suunnitella sähköremonttia? Voiko jatkojohtoja lisätä loputtomiin?

Sähköinfo Oy:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku, mitä ovat ne laitteet, joille ei vanhoissa taloissa aina ole paikkaa?

– Toisin kuin nykyään, vielä 1970-luvulla kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni tai astianpesukone eivät kuuluneet keittiön vakiovarusteisiin. Nykyisin yksi pistorasia keittiön työpöydän päällä ei riitä mihinkään.

– Myös olohuoneessa voi olla antennipisteen vieressä yksi kaksiosainen pistorasia ja siihen nähden moninkertainen määrä viihde-elektroniikkaa.

Voiko jatkojohtoja lisätä mielin määrin?

– Periaatteessa kyllä. Saatavilla on jatkojohtoja, joissa on jopa kymmenen pistorasiaa rivissä. Eri asia sitten, miten tyylikkäitä ne ovat. Sinänsä elektroniikkalaitteiden tehonkulutus on suhteellisen pientä, eikä esimerkiksi sulakkeen kuormitusraja ylity tällaisesta ihan helposti.

Entä jos sulakkeet palavat?

– Sulakkeiden palaminen monen yhtä aikaa päällä olevan laitteen takia ei välttämättä tule usein eteen, mutta yksikin kerta voi olla kiusallinen. Varsinkin kun pääsulakkeen palaessa paikalle täytyy saada huoltomies tai pahimmassa tapauksessa sähkömies.

Tuleeko jossain raja vastaan? Milloin kannattaa ajatella sähköremonttia?

– Silloin kun itse kokee, että sähköön liittyvät asiat, kuten pistorasioiden sijoitus ja lukumäärä, valokatkaisijoiden toiminta ja sulakkeiden palaminen aiheuttavat vaivaa. Asunnon sähkövarustuksen tulee helpottaa elämää ja parantaa viihtyisyyttä ja turvallisuutta, ei rajoittaa laitteiden hankintaa tai aiheuttaa ongelmia.

Mistä remonttia suunnittelevan kannattaa aloittaa?

– Järkevintä on kutsua ammattitaitoinen urakoitsija paikalle jo silloin, kun remonttia suunnitellaan. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä siinä vaiheessa, kun keittiökaupat on tehty ja sähkömies toteaa, että sähköjen saaminen keittiölaitteille vaatii lisäyksiä asunnon ryhmäkeskukseen.

Mihin saumaan sähköremontti kannattaa ajoittaa?

– Se on sujuvinta tehdä muun pintaremontin yhteydessä. Tällöin uudet sähköjohdot saadaan piiloon esimerkiksi jalkalistojen alle.

– Yksittäisten pistorasioiden lisääminen tietysti onnistuu vaikka huonekaluja siirtelemällä, mutta kun isompien remonttien yhteydessä huoneet ovat valmiiksi tyhjillään, se jouduttaa työtä ja laskee kustannuksia.

Kuinka paljon sähköremontti maksaa?

– Yleispätevää hinta-arviota on vaikea sanoa, sillä jokainen remontti on omanlaisensa. Yhden pistorasian lisääminen voisi karkean arvion mukaan maksaa tarvikkeineen ja matkakuluineen noin 100–150 euroa. Yksinkertaisen keittiöremontin sähkötöiden lopullinen hinta voisi liikkua jossain 1 000–1 500 euron paikkeilla.

Millaiset seikat voivat nostavat sähköremontin hintaa, Epilän Sähkökone Oy:n varatoimitusjohtaja Mika Laine?

– Vanhoissa asunnoissa keittiön saumoista ja laatoista voi esimerkiksi löytyä asbestia, mikä nostaa kuluja purkuvaiheessa. Myös se vaikuttaa, millaiset pistorasiat, valokatkaisijat, valaisimet ja muut sähkökalusteet valitaan. Kannattaa pyytää hinta-arvio useammalta urakoitsijalta, jotta pääsee selville hintatasosta.

Miten kalliiksi omakotitalon sähköremontti voi tulla?

– Vanhan omakotitalon sähkökeskusten ja johdotusten remontin saa tehtyä 5 000–15 000 eurolla. Jos uusitaan myös lämmitysjärjestelmä, voi hinta nousta huomattavasti korkeammaksi.

Miten sähköremontit hoituvat taloyhtiössä? Mitkä asiat ovat asukkaan omalla vastuulla?

– Monissa vanhoissa kerrostaloissa sähköjärjestelmät uusitaan putkiremontin yhteydessä. On aina kiinni yhtiöjärjestyksestä, mitkä asiat jäävät sähköremontissa osakkaan omalle vastuulle.

– Sähköremontista on ensin tehtävä ilmoitus taloyhtiölle. Myös urakoitsija on ilmoitettava. Vain sähköalan ammattilaiset saavat tehdä sähkötöitä.

Menot