Teema

Lumi sulaa, vesiliirron riski kasvaa

1. Lauha kevätsää sulattaa kinoksia rivakkaan tahtiin päiväaikaan. Sulamisvedet ja sade voivat tulvia tielle ja aiheuttaa isoja lammikoita. Vesiliirto uhkaa keväälläkin, jos vauhtia ei huomaa hidastaa lätäkköjen kohdalla.

2. Vesiliirrossa ajoneuvon renkaat eivät enää ole kosketuksessa tien pinnan kanssa ja auto ”surffaa” vesipatjan päällä. Vesiliirrossa auto ei ohjaudu, joten ratin kääntely on turhaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa tieltä suistumisen.

3. Hyväkuntoiset renkaat ovat avainasemassa vesiliirron välttämisessä. Mitä syvempi kulutusura, sitä paremmin rengas ehtii poistaa vettä altaan. Ratin takana kannattaa olla hereillä ja tähyillä syvimpiä sulavesilammikoita ja uria.

4. Jos et voi väistää lammikkoa, nosta jalka kaasulta ja ohjaa vakaasti: ei isoja ratinkääntämisiä, jarrutteluja tai kiihdytyksiä. Käsivaihteisella ajettaessa voi painaa kytkimen pohjaan, automaatilla kaasu pois.

5. Kaupungeissa ja taajamissa ajettaessa ravan roiskumista ei aina voi estää, mutta omaa nopeutta alentamalla autoilija voi pitää kävelijät ja polkupyöräilijät kuivina. Säädä ajolinja ja nopeus niin, ettet roiskuta kuraa toisten päälle.

Lähde: Liikenneturva

Päivän lehti

7.6.2020