fbpx
Teema

Luonnonlaastarilla häipyy kipu ja tyrehtyy verenvuoto

Moni muistaa lapsuudesta, että isovanhemmat käskivät painamaan polveen tullutta haavaa ratamonlehdellä. Vinkki ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä ratamossa on salisylaatteja, jotka lievittävät kipua. Samaa kipua lievittävää ainetta on myös raidan lehdissä.

Kasvitieteilijä Sinikka Piippo vannoo luonnonlaastareiden nimeen, sillä moni kasvi jopa tyrehdyttää verenvuotoa.

– Esimerkiksi rohtoraunioyrtti on satoja vuosia käytetty kasvi, joka hoitaa tehokkaasti naarmuuntunutta tai ärsyyntynyttä ihoa. Lehteä kannattaa pehmittää ensin hiukan ja sitten taitella se pienemmäksi. Lehden voi haavatyynyn tavoin sitoa sideharsolla paikalleen, Sinikka Piippo selittää.

Piharatamon tehokin on parempi, kun lehteä ensin vähän pehmittää vaikkapa pyörittämällä pulloa lehden päällä. Haavaa vasten lehdestä laitetaan aina suonipuoli.

Verenvuotoa tyrehdyttävistä kasveista tutuin on varmasti siankärsämö.

– Siankärsämön lehdet ovat aika harvoja, joten niitä kannattaa kerätä vähän enemmän ja hiukan murskata ennen iholle painamista, Sinikka Piippo neuvoo.

Piippo kehuu myös kasvien desinfioivia ominaisuuksia. Kuusen pihkan puhdistavat voimat moni tietääkin, mutta myös piparjuuren lehdillä ja litulaukalla on samoja taipumuksia.

– Ja jos kotona on keräkaalia, sillä voi hyvin painella ruhjeita tai kipeää kohtaa, Piippo lisää.

Hän muistuttaa, että kasvit kannattaa kerätä puhtaasta ympäristöstä, jotta lehden pinnassa olevat epäpuhtaudet eivät siirry rikkoutuneelle iholle.

Menot